Σχεδιασμένο από λευκό χαρτί και με άξονα πως είναι ένα κινούμενο δωμάτιο σε ρόδες και όχι ένα αυτοκίνητο, ο Mate Rimac παρουσίασε το αυτόνομο robotaxi με το οποίο σκοπεύει να διευκολύνει τις αστικές μετακινήσεις, αρχικά στο Ζάγκρεμπ και εν συνεχεία σε όλες τις πόλεις του κόσμου.
Η εταιρεία ή καλύτερa η εφαρμογή ή για να είμαστε απολύτως ακριβείς η πλατφόρμα αυτή, ονομάζεται Verne. Το όνομα είναι πολύ φρέσκο και οι Κροάτες το επέλεξαν γιατί ο Ιούλιος Βερν ήταν ανέκαθεν μια έμπνευση για τον Rimac, είτε ταξίδευε 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, είτε προς το κέντρο της γης.
Το Verne συνεπώς οπτικοποιείται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αυτό το μικρό hatchback που βλέπουμε στις εικόνες αλλά και στο video του Top Gear. Μπορεί να μοιάζει αλλά δεν είναι αυτοκίνητο, καθώς του λείπουν τα βασικά. Τιμόνι, πεντάλ, επιλογέας ταχυτήτων και άλλα τέτοια.
Βασικά δεν έχει καν καθαριστήρες ή καθρέπτες, καθώς πολύ απλά δεν τα χρειάζεται, αφού ο άνθρωπος θα μπαίνει μέσα από αυτή την πόρτα που ανοίγει συρόμενη προς τα εμπρός και θα κάθεται για να τον μεταφέρει το αυτοκίνητο, αυτόνομα.
Όσο και αν το βλέπεις, όσο και αν το διαβάζεις και όσο και αν το γράφουμε εμείς, είναι δύσκολο να το πιστέψεις πως η αυτονομία μπορεί να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Ο Mate Rimac που για την Verne είναι ένας "απλός" υποστηρικτής, καθώς επικεφαλής της είναι ο καλός του φίλος Marko Pejkovic και επικεφαλής σχεδιασμού είναι ο σχεδιαστής του Nevera, Adriano Mudri, υποστηρίζει πως το Verne θα είναι πολύ πιο ασφαλές από έναν άνθρωπο οδηγό. Για αυτό θα μπορούμε να το εμπιστευτούμε.
Για να το καταφέρει πάντως αυτό είναι αλήθεια πως έχει βάλει γερές βάσεις. Πρώτη και καλύτερη η συνεργασία με την Mobileye που είναι μια από τις κορυφαίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη των αυτοκινήτων που νομοτελειακά οδηγούν στην αυτονομία τους και μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.
Το αυτόνομο σύστημα της Mobileye ενισχύεται από ένα πρόγραμμα crowdsourcing δεδομένων το οποίο ονομάζεται Road Experience Management ή REM. Αυτό χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από οχήματα εξοπλισμένα με Mobileye για να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο χάρτη 3D.
Εμφανισιακά το Verne είναι ένα hatchback όπως είπαμε γιατί όπως εξηγεί ο Mudri το 90% των μετακινήσεων αφορά 1 ή 2 ανθρώπους και όχι περισσότερους.
Η άνεση που προκύπτει από τη διάταξη αυτή φέρνει τους δύο επιβάτες να κάθονται εκεί που θα κάθονταν αν ήταν στο πίσω κάθισμα ενός συμβατικού hatchback και να έχουν μπροστά τους μια οθόνη 43 ιντσών σχεδόν σε όλη την έκταση του ταμπλό.
Μέσω αυτής γίνονται οι βασικοί χειρισμοί και επίσης το ευήλιο του πράγματος ενισχύεται από την γυάλινη οροφή, ώστε να είναι δεδομένο πως οι επιβάτες θα αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο σαλόνι τους, όταν παίζουν Xbox ή βλέπουν ταινία στο Netflix και απολαμβάνουν τον Dolby ήχο από τα 17 ηχεία της καμπίνας.
Παρόλα αυτά το αυτοκίνητο είναι το ένα σκέλος της προσπάθειας που φέρνει η Verne στο προσκήνιο. Το άλλο αφορά την εφαρμογή με την οποία θα καλεί κανείς το robotaxi. Είναι και αυτή μια εξ ολοκλήρου νέα εφαρμογή από την εταιρεία του Rimac, ο οποίος υποστήριξε πως η υπηρεσία του δεν θα είναι μόνο για τους πλούσιους (όπως τα αυτοκίνητά του) αλλά θα είναι προσιτή από όλον τον κόσμο για να επιτελέσει τον κοινωνικό ρόλο της.
Το άλλο σπουδαίο εγχείρημα της Nerve έχει να κάνει με το οικοσύστημα όπως το περιγράφουν τα στελέχη της. Θα υπάρχει ένα κτίριο που θα λειτουργεί ως ναυαρχίδα, στο οποίο θα φιλοξενεί τα αυτοκίνητα της Nerve και εκεί θα συντηρούνται, όσο χρειάζεται, θα επαναφορτίζονται, θα καθαρίζονται και γενικώς θα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να λειτουργεί η υπηρεσία.
To αυτόνομο robotaxi Nerve λοιπόν, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026 από το Ζάγκρεμπ και ακολούθως στην Αγγλία και την Γερμανία, πριν περάσει στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το πλάνο σχεδιασμού από τον Mate Rimac.