Ferrari Purosangue εναντίον Aston Martin DBX707: Ποιo SUV υψηλών επιδόσεων είναι καλύτερο

Η Ferrari Purosangue πλασάρεται από το Maranello ως κάτι πολύ διαφορετικό από ένα SUV υψηλών επιδόσεων και την φέρνουμε αντιμέτωπη με ένα από τα καλύτερα SUV υψηλών επιδόσεων, όπως η Aston Martin DBX707.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Ένα SUV με υπερυψωμένο ρύγχος. Λοιπόν, αυτό είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Αλλά αυτό δεν είναι SUV, σωστά; Είναι ένα FUV. Ferrari Utility Vehicle. Ειλικρινά, είναι δύσκολο να μην κοροϊδεύεις τη Ferrari μερικές φορές. Όχι ότι χρειάζεται όταν η ίδια επινοεί αυτά τα πράγματα. FUV; Ναι εντάξει, ό,τι πείτε. Ανύψωση μύτης; Ας γελάσω. Και πόσο χρεώνει γι' αυτό;! Ας κλάψω.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Λοιπόν, 313.360 λίρες (τιμή στην Μεγάλη Βρετανία). Αστείο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είσαι εσύ αυτός που κάνει την συναλλαγή. Και γίνεται καλύτερο. Αυτό το αυτοκίνητο, όπως το βλέπεις εδώ, κοστίζει 411,619 λίρες (τιμή στην Μεγάλη Βρετανία). 4.109 λίρες από αυτές είναι η ανύψωση της μύτης. Όχι, σοβαρά, τόσο κοστίζει.

Διαβάστε Επίσης

Η Ferrari δεν αστειεύεται με αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό το νούμερο είναι τόσο ακριβές - έχει υπολογίσει ακριβώς τι μπορεί να κάνει. Που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πάρα πολύ πλούσιος για να μην υπολογίσεις το κόστος μιας τέτοιας ανόρθωσης, έτσι δεν είναι;

Ferrari Purosangue TopGear Test

Το πρόβλημα με τη Ferrari είναι ότι συχνά φεύγεις νιώθοντας ότι το αστείο είναι κατά κάποιο επικεντρωμένο πάνω σου. Θέλεις δηλαδή, να πεις, "Κοίτα, είναι απλώς ένας αντίπαλος της Lamborghini Urus, πώς μπορείτε να το χρεώνετε τα διπλάσια από αυτήν;". Άσκοπη ερώτηση. Μια λίστα αναμονής διάρκειας δύο ετών είναι η καλύτερη απάντηση. Έτσι, μόνο μία ερώτηση έχει πραγματικά σημασία: Αν μπορούσες, θα το έκανες;

Ferrari Purosangue TopGear Test

Και εδώ είναι το θέμα, και είναι ένα πράγμα που ήταν έκπληξη για μένα. Ναι, θα το έκανα. Ειλικρινά θα το έκανα. Εντάξει, υπάρχουν πάντα μερικές επιφυλάξεις, αλλά θα πω αυτό: Θα προτιμούσα να οδηγήσω αυτό παρά μια Ferrari Roma. Ίσως ακόμη και μια Ferrari SF90. Είναι απολύτως, ενοχλητικά, εκνευριστικά, λαμπρό. Και δεν είναι ένα SUV. Όοοοχι δεν είναι. Είναι κάτι διαφορετικό.

Αλλά όχι κάτι εντελώς νέο. Είναι βασικά μια Ferrari GTC4Lusso με ένα κιτ ανύψωσης. Κοίταξε το προφίλ, τη σιλουέτα πάνω από τη γραμμή των ώμων. Βλέπεις τι εννοώ; Και η σχέση με το δυστυχώς καταργημένο shooting brake δεν είναι μόνο επιφανειακή - έχει και  αυτό έναν V12 και χρησιμοποιεί την ίδια εξαγωγή ισχύος από το μπροστινό μέρος του κινητήρα για να μεταφέρει τη ροπή στους μπροστινούς τροχούς.

Ferrari Purosangue TopGear Test

Αλλά ας μην μείνουμε τόσο στους τεχνικούς καλλωπισμούς. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι το εξής. Το αλουμινένιο πλαίσιο είναι ολοκαίνουργιο και κατά 25% πιο σκληρό από εκείνο της GTC4Lusso και διαθέτει μαγική ανάρτηση.

Ferrari Purosangue TopGear Test

H Ferrari δεν την αποκαλεί μαγική, την ονομάζει Ferrari Active Suspension Technology (αν βγάλεις το ακρωνύμιο θα πιάσεις και το υπονοούμενο) και είναι εξωφρενικά περίπλοκη, περιλαμβάνοντας ενεργά αμορτισέρ που ελέγχονται από τον δυναμικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου και ρυθμίζουν συνεχώς κάθε γωνία ξεχωριστά.

Ferrari Purosangue TopGear Test

Η Purosangue συμπεριφέρεται σαν σπορ αυτοκίνητο. Στην πραγματικότητα, συμπεριφέρεται σαν σπορ αυτοκίνητο της Ferrari. Δεν το αισθάνεσαι ψηλό, επειδή δεν είναι (ένα Hyundai Ioniq 5 είναι ψηλότερο), οπότε βολεύεται στις στροφές με ζωντάνια και επιθετικότητα και όχι με την κλίση και το ύψος που είναι το καθεστώς στα SUV.

Ferrari Purosangue TopGear Test

Και έχει έναν ανόθευτο, μη υβριδικό V12 που γαβγίζει, φτύνει και γρυλίζει. Κάθεστε χαμηλά και πολύ πίσω και τίποτα σε αυτή την εμπειρία δεν μοιάζει με SUV. Είναι ένα GT, ένα Ferrari 812 με ένα επιπλέον ζευγάρι καθίσματα.

Ferrari Purosangue TopGear Test

Έχουμε συνηθίσει όλοι να ακολουθούν το γνωστό πρότυπο των σπορ SUV, να δημιουργούν μεγάλα οικογενειακά αμαξώματα και να τα εφοδιάζουν με πανίσχυρους κινητήρες. Η Ferrari έχει χρησιμοποιήσει την επιθυμία ως πρώτο στόχο της και όχι την ευελιξία.

Ferrari Purosangue TopGear Test

Δημιούργησε μια Ferrari, και στη συνέχεια προσπάθησε να βρει τρόπο να την κάνει πρακτική μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ έξυπνα τοποθετημένο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αυτοκίνητο. Αλλά ας μην δώσουμε σε αυτό το αυτοκίνητο που δεν έχει αντίπαλο, εύκολο δρόμο. Φέρτε μας τον αντίπαλο.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707

Ωραία, η Ferrari δημιούργησε κάτι μοναδικό. Μας λέει επίσης ότι ανήκει σε μια κατηγορία και δεν έχει αντίπαλο. Και στη συνέχεια λέει ότι μπορούμε να έχουμε ένα για λίγες ημέρες για μια συγκριτική δοκιμή. Σε σύγκριση με τι δηλαδή;

Η Ferrari το σκέφτηκε αυτό και πολύ διακριτικά μας έδωσε μια λίστα με αυτοκίνητα που θεωρεί ανταγωνιστές και με τα οποία "επιτρέπεται" να το συγκρίνουμε: Lamborghini Urus, Rolls-Royce Cullinan, Aston Martin DBX707 και Bentley Bentayga. Ο μόνος αντίπαλος που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι η Urus. Ίδια σπορ φιλοσοφία και ιταλική επιθετικότητα.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Η Lamborghini αρνείται να προμηθεύσει αυτοκίνητο - η διαφορά τιμής σημαίνει ότι δεν είναι αντίπαλοι, προφανώς. Τι λέτε για τη Rolls; Δεν είναι σπορ, αλλά έχει τα ίδια λεφτά και έχει επίσης πίσω ανοιγόμενες πόρτες. Η Rolls αρνείται.

Οπότε εδώ είναι το πρόβλημα. Η Ferrari δεν θέλει να τη δοκιμάσουμε απέναντι σε αυτοκίνητα που δεν πιστεύει ότι είναι αντίπαλα, και αυτά που δηλώνει ως αντίπαλα δεν θέλουν να εμπλακούν. Τέτοια ζητήματα ποτέ δεν έχουν σταματήσει το TopGear, θα μπορούσαμε να δανειστούμε αυτοκίνητα από ιδιοκτήτες ή εμπόρους, θα μπορούσαμε να ρίξουμε στην αρένα μια ταλαντούχα Porsche Cayenne. Αλλά τα έχουμε οδηγήσει όλα, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτά.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Άρα; Άρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο αυτοκίνητο που έχουμε εδώ, την Aston Martin DBX707. Είναι ένας ταλαντούχος macho man, αλλά έχει μότο "πρώτα η πρακτικότητα, μετά ο σπορτίφ χαρακτήρας". Είναι ένα αρκετά γενικό, αν και όμορφο, σχήμα. Είναι πενταθέσια με μεγάλο χώρο αποσκευών, το οποίο της δίνει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Purosangue, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα αυτοκίνητα είναι πρώτα από όλα για την οδήγηση και όχι για να κερδίσουν ένα Discovery. Η Aston Martin DBX707 είναι εξίσου γρήγορη και σχεδόν εξίσου χαρισματική με τη Ferrari - ο twin-turbo V8 της AMG βγάζει ένα ροκ soundtrack και προσφέρει τις χάρες της εξίσου δυνατά.

Εκεί που η Ferrari έχει το προβάδισμα - όχι μόνο έναντι της Aston, αλλά έναντι όλων των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας - είναι η εκλεπτυσμένη οδική συμπεριφορά της. Το πλαίσιο είναι πιο σκληρό και αυτό δίνει στην ανάρτηση μια καλύτερη πλατφόρμα για να δουλέψει. Δεν είναι μόνο πιο ομαλή από την Aston, αλλά και πιο ντελικάτη. Είναι επίσης μερικές κατηγορίες καλύτερη από την Lamborghini Urus, η οποία είναι αρκετά ασταθής.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Σε όλη την πεδιάδα του Salisbury Plain η Purosangue αισθάνθηκε πιο δεμένη, ακριβής και ικανοποιητική. Υπάρχει μια γοητεία στην πιο δυναμική χαλαρότητα της Aston - μόλις αρχίσει να γλιστράει στο πίσω μέρος δεν θέλει πραγματικά να σταματήσει - αλλά είναι πιο μαλθακή στις άκρες, υπάρχει μια αντίστοιχη χαλαρότητα στις αντιδράσεις της που η αυστηρά ελεγχόμενη Ferrari τιμωρεί. 

Η μοναδική σημαντική δυσλειτουργία της Purosangue είναι μια μικρή έλλειψη αίσθησης και επιμονής στο τιμόνι, αλλά κατά τα άλλα η ισορροπία του πλαισίου, η ακρίβεια και η ικανοποίηση ξεπερνούν οτιδήποτε μπορεί να του προσάψει οποιοσδήποτε αντίπαλος - ακόμη και η Cayenne.

Με την Porsche Cayenne μοιάζει περισσότερο η Ferrari, χάρη στις μικρές, καλά ελεγχόμενες διαδρομές της ανάρτησης, αλλά κάθε φορά που ανοίγεις τις στρόφιγγες του V12 θυμάσαι πόσο εξωτικό είναι στην πραγματικότητα αυτό το αυτοκίνητο. Η Purosangue μπορεί να ζυγίζει 2,2 τόνους, αλλά η ταχύτητα είναι αβίαστη όταν έχεις διαθέσιμο το 80% της μέγιστης ροπής στις 2.100rpm. Είναι ένας ιδιαίτερος-πολύ ξεχωριστός-κινητήρας.

Ferrari Purosangue TopGear Test

Το απότομο και αιχμηρό τιμόνι απλώς μειώνει λίγο την ικανότητα για μεγάλες διαδρομές και υπάρχει λίγο περισσότερος θόρυβος στο δρόμο από ό,τι σε μια Bentayga, αλλά η Purosangue έχει το βάδισμα μιας γαζέλας. Η απόσταση απλά... συμβαίνει. Το μακρύ καπό και η περιορισμένη επιφάνεια των τζαμιών το καθιστούν δύσκολο αυτοκίνητο σε στενά σημεία, αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί, ο συμβιβασμός δεν είναι τόσο κακό πράγμα στην περίπτωσή της. 

Αυτά τα αυτοκίνητα είναι λιθαράκια στο χτίσιμο του ονόματος της φίρμας για αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά των πιο αντιπροσωπευτικών μοντέλων - και αυτή (η Purosangue) αισθάνεται εξίσου ευθυγραμμισμένη με μια Ferrari 296 ή μι Ferrari 812, όπως η Aston Matin DBX με μια Aston Martin DB12. Επίσης, οι πίσω πόρτες είναι ιδιοφυείς. Αποτελούν σημείο συζήτησης και επιτρέπουν την κομψή έξοδο.

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει και για τον χειρισμό των απτικών χειριστηρίων στο εσωτερικό. Ferrari, τα τοποθετείς αυτά σε όλα τα αυτοκίνητά σου και είναι απαίσια. Πέταξέ τα, παρακαλώ. Η χρήση της οθόνης αφής του DBX που δεν της αρέσεις καθόλου να την αγγίζεις, είναι λιγότερο εξοργιστική από τα swipe pads σου που μας οδηγούν στην απελπισία.

Συνεπώς έχουμε το σκορ. Η Ferrari ξεκίνησε από λευκό χαρτί, κοίταξε τι έχουν κάνει όλοι οι άλλοι. Εκεί διαπίστωσε ότι, σε γενικές γραμμές, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν παράπλευρα brands (Rolls από την BMW, Lambo και Bentley από το VW Group) και είδε πως μπορεί να το κάνει διαφορετικά και να διατηρήσει περισσότερο από το DNA της. 

Ferrari Purosangue vs Aston Martin DBX707 TopGear Test

Μου άρεσε η GTC4Lusso, αλλά παραδέχομαι ότι ήταν ένα δύσκολο τετραθέσιο. H Purosangue δεν είναι. Εντάξει, δεν μπορεί και δεν θα αντικαταστήσει το Range Rover στο γκαράζ σας, αλλά δεν πρόκειται για μια αγορά τέτοιου είδους. Οι άλλες είναι - δεν πρόκειται να έχετε μια DBX ή Bentayga και ένα Range Rover, υπάρχει πολύ μεγάλη σύγκρουση σε αυτά και οικονομικά. Η Ferrari έκανε κάτι έξυπνο εδώ, βρήκε πραγματικά μια σχισμή και την έκλεισε. Έθεσε ένα πρότυπο. Το ερώτημα τώρα είναι αν κάποιος θα το αντιγράψει; McLaren, ο λόγος σε εσάς.

Ferrari Purosangue 9/10
Αρκετά πρακτικό για να κάνει τη δουλειά του, αρκετά εντυπωσιακό για να τραβήξει την προσοχή, αρκετά δυναμικό για να είναι πραγματικά ικανοποιητικό. Το πλησιέστερο πράγμα που έχει η κατηγορία των SUV σε ένα supercar.

Aston Martin DBX707 8/10
Η DBX707 είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά SUV για οδήγηση. Δεν είναι λεπτεπίλεπτο ή εξελιγμένο, αλλά διασκεδαστικό. Εκτός από την οθόνη αφής που δεν είναι και πολύ αφής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network