Η Ferrari επαναφέρει το "αμερικανικό" μπλε στο GP του Μαϊάμι

Μπλε θα είναι τα κόκκινα μονοθέσια της Scuderia Ferrari στο Grand Prix της F1 στο Μαϊάμι για να τιμήσουν την αγωνιστική τους ιστορία στην Αμερική και τον Enzo.

Ferrari μηχανικοί με μπλε φόρμες
Ferrari 158 John Surtees
Ferrari 158 F1 Lorenzo Bandini
Ferrari μπλε μονοθέσιο του 1964
Ferrari Azzuro Dino μπλε χρώμα
Ferrari μπλε μονοθέσιο του 1964 John Surtees
Ferrari 1974 Niki Lauda με μπλε φόρμα
Ferrari Azzuro Dino μπλε χρώμα
Ferrari 158 Grand Prix Μεξικού 1964
Ferrari μηχανικοί με μπλε φόρμες

H Ferrari δεν ήταν πάντα κόκκινες και όχι οι Ferrari που κυκλοφορούν στον δρόμο, αλλά οι αγωνιστικές που αν έχουν συνδυαστει άρρηκτα με ένα χρώμα αυτό είναι το κόκκινο. Όμως, υπήρξε μια περίοδος στην πορεία της Scuderia που χρησιμοποιήθηκε το μπλε και τώρα επανέρχεται, 70 χρόνια μετά, σε ένα πολύ ξεχωριστό Grand Prix του Μαϊάμι. 

Ferrari μπλε μονοθέσιο του 1964
Ο John Surtees με την μπλε Ferrari 158 στο Grand Prix της Αμερικής το 1964. Photo: Ferrari

Η ιστορία των μπλε Ferrari είναι τόσο άκρως ενδιαφέρουσα, όσο και ενδεικτική για το ταπεραμέντο του Enzo και του πως αυτό έβγαινε προς τα έξω μια πολύ διαφορετική εποχή από αυτήν που ζούμε τώρα. 

Το 1964 η FIA αρνήθηκε να δώσει άδεια στην νέα, τότε, Ferrari 250 LM για το πρωτάθλημα αγώνων αντοχής και συνεπώς το Le Mans. Ο Enzo εκνευρίστηκε, αλλά έγινε έξαλλος όταν ο αρμόδιος φορέας της Ιταλίας, ο ACI δεν υποστήριξε καθόλου το αίτημά του για να μπορέσει να αγωνιστεί το καινούριο αυτοκίνητο της φίρμας στο Le Mans. 

Δήλωσε έτσι πως δεν θα έτρεχε ποτέ ξανά κανένα αυτοκίνητό του στο κόκκινο χρώμα που ήταν συνδυασμένο με την Ιταλία, για να εκφράσει την διαφωνία του με τις ιταλικές αρχές. Δεν ήθελε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα, καθώς απέμεναν δύο αγώνες, ένας στην Αμερική και ένας στο Μεξικό. Δεν ήθελε όμως και να "μαγαρίσει" το όνομά της Scuderia με άλλο χρώμα από το κόκκινο, έτσι βρήκε μια λύση. 

Ferrari μηχανικοί με μπλε φόρμες

Τα δύο μονοθέσια του John Surtees και του Lorenzo Bandini δεν συμμετείχαν ως Scuderia Ferrari ούτε στο Watkins Glen που διεξαγόταν τότε ο αγώνας στην Αμερική, ούτε στο Mexico City που ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς. 

Συμμετείχαν ως North America Racing Team Ferrari. Η NART ήταν μια αγωνιστική ομάδα που είχε ιδρύσει μερικά χρόνια νωρίτερα ο Luigi Chinetti για να προωθήσει την Ferrari στην αμερικανική ήπειρο. Ο Enzo χρησιμοποίησε την ομάδα έτσι ο John Surtees έγινε εκείνη τη χρονιά ο μοναδικός οδηγός που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με μπλε Ferrari. 

Ferrari 158 John Surtees

Φέτος το ιστορικό εκείνο χρώμα Azzuro La Plata, το πιο γαλάζιο δηλαδή θα επιστρέψει στις φόρμες των οδηγών όπως το φορούσε αρχικά ο θρυλικός Alberto Ascari κατά τη διάρκεια των πιο επιτυχημένων σεζόν του και στη συνέχεια οι Surtees και Bandini στο τέλος του 1964. 

Σε απόχρωση Azzuro La Plata ήταν και η αγωνιστική στολή του Niki Lauda κατά την πρώτη του χρονιά στη Scuderia Ferrari, όπως και τα πουκάμισα που φορούσαν οι εργαζόμενοι στο Maranello.  

Ferrari 1974 Niki Lauda με μπλε φόρμα
Ο Niki Lauda με την μπλε φόρμα που χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του 1970. Photo: Ferrari.

Το άλλο χρώμα που αναβιώνει η Ferrari για το Μαϊάμι είναι το Azzurro Dino, μια βαθύτερη απόχρωση του μπλε που προτιμήθηκε από πολλούς οδηγούς της Scuderia στο παρελθόν, όπως ο Arturo Merzario και ο Clay Regazzoni, με τον τελευταίο να το φοράει τελευταία το 1974. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι στολές των οδηγών πέρασαν από το μπλε στο κόκκινο, με περιστασιακές αλλαγές στο λευκό και τώρα πια στο κίτρινο ή το μαύρο.

Ferrari μηχανικοί με μπλε φόρμες

Οι χρωματισμοί των μονοθεσίων θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες ενόψει του αγώνα που διεξάγεται τις ημέρες του ορθόδοξου Πάσχα. Στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 ετών από εκείνη την συγκυρία η Ferrari έχει οργανώσει και άλλα event στο Μαϊάμι, με αποκορύφωμα την παγκόσμια πρεμιέρα ενός νέου μοντέλου της, μια μέρα πριν ξεκινήσει το αγωνιστικό τριήμερο. 

Ferrari Azzuro Dino μπλε χρώμα


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network