
Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δε μου δημιουργεί περίεργα συναισθήματα και πλήθος διαφορετικών σκέψεων το σχέδιο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάργηση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035. Όσο και να έχει προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση, η ουσιαστική κατάργηση των αυτοκινήτων όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα είναι ένα σοκ. Είναι λογικό να αντιδρούμε –ο πληθυντικός της ταύτισης έχει νόημα– ως οδηγοί, αυτοκινητοβιομηχανίες, λόμπι, κράτη και εργαζόμενοι των κατασκευαστών/προμηθευτών σε αυτή τη νέα εποχή που προωθεί η Ε.Ε.
Όχι, δεν έχουμε πρόβλημα με την ηλεκτροκίνηση αλλά...
Αντιδρούμε ως οδηγοί και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για κάποιους λόγους. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα των χρημάτων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα –προς το παρόν– είναι ακριβά και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι στη χώρα μας αδυνατούν να τα αποκτήσουν, ακόμα και αν τους ενθουσιάζει όλη η φιλοσοφία της ηλεκτροκίνησης. Πάντως, αποδεδειγμένα η μετακίνηση με ηλεκτρικό είναι πιο οικονομική.
Αντιδρούμε ως λάτρεις της οδήγησης για τα δυναμικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μιας και προς το παρόν το καλύτερο που προσφέρουν είναι απίστευτη επιτάχυνση. Για όλα τα υπόλοιπα άσ’ το καλύτερα, και τι να κάνουμε, το βάρος πάντα είναι πρόβλημα.
Αντιδρούν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Αντιδρούν όλες; Όχι, αυτές που έχουν ήδη κάνει βασικά βήματα στη μετάβαση υποστηρίζουν το σχέδιο της Ε.Ε., αλλά να και η πρώτη αντίφαση, που όμως έχει εξήγηση: BMW, Mercedes και VW ψοφάνε για μηδενικό CO2, αλλά η Γερμανία, διά στόματος υπουργού Οικονομικών, διαφωνεί. Περίεργο; Όχι και τόσο. Παρακάτω θα δεις γιατί. Ας μην ξεχνάμε ότι η Stellantis, που περιλαμβάνει 14 brands, αποχωρεί από την ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), γιατί μάλλον εκνευρίστηκε που η ACEA δεν είχε τη δύναμη ή/και τον τρόπο να ανακόψει το σχέδιο της Ε.Ε. Και η Volvo ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ACEA. Αντιδρούν και οι χώρες. Διέρρευσε πριν 3 μήνες ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θέλουν να καθυστερήσουν κατά πέντε χρόνια το σχέδιο της Ε.Ε. Το ιταλικό λόμπι δίνει την εξήγηση: η μετάβαση στην Ιταλία θέτει σε κίνδυνο 72.000 θέσεις εργασίας και 450 προμηθευτές. Τώρα καταλαβαίνεις και την αντίδραση της Γερμανίας.
Το υδρογόνο ως λύση
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές σχεδόν έχουν αδιαφορήσει για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Toyota, που μόλις λάνσαρε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχει εξηγήσει γιατί δεν παθαίνει "ηλεκτροπληξία". Καταλαβαίνει τόσο το θέμα των πρώτων υλών, που είναι θέμα στην ηλεκτροκίνηση, όσο και το θέμα των θέσεων εργασίας αλλά και αυτό της οδήγησης. Και απαντά με κάτι που φαντάζει καλύτερη επιλογή από την ηλεκτροκίνηση και είναι το υδρογόνο, που είναι εξίσου, αν όχι ακόμη, πιο οικολογικό από το ρεύμα. Ίσως και πάλι οι Ιάπωνες να βλέπουν πιο μπροστά και το μέλλον να είναι το υδρογόνο.
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του Top Gear Magazine που κυκλοφορεί στα περίπτερα