Τα πιο ξεχωριστά περιπολικά στον κόσμο

Τι συμβαίνει όταν η αστυνομία έχει φαντασία και αρκετό budget; H απάντηση βρίσκεται σε κάποια από τα πιο ιδιαίτερα περιπολικά που μπορεί να συναντήσεις, ή μπορεί και όχι

Lamborghini Huracan police car

Έχεις μόλις υποπέσει σε μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το περιπολικό που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, αρχίζει να σε καταδιώκει. Σίγουρα είναι μια άβολη στιγμή που καλό θα είναι να μην τη ζήσεις ποτέ. Όπως και να το κάνεις όμως, έχει άλλη χάρη να σε καταδιώκει ένα supercar και άλλη ένα Opel Astra

Διαβάστε Επίσης

Και αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Από το τι είδους έγκλημα είναι αυτό που συνήθως καλείται να διαχειριστεί η αστυνομία, μέχρι την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και το αν διαθέτει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία. Παρακάτω, ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα μοντέλων που βρίσκονται στην υπηρεσία της αστυνομίας (ή που δημιουργήθηκαν ως μοντέλα επίδειξης) και που όπως θα δεις, καλύπτουν πραγματικά όλα τα γούστα.

Ferrari 250 GTE (Italian Police)

Ferrari 250 GTE police car

Αν ανατρέξεις στη δεκαετία των 60s, θα δεις πως η ιταλική αστυνομία, τα έβρισκε σκούρα με τους εγκληματίες της εποχής. Σε βαθμό που μια Alfa Giulia 1600 Saloon δεν ήταν αρκετή. Μέχρι τη στιγμή που κάποιος ανώτερος αξιωματικός ρώτησε τον αστυνομικό Armando Spatafora τι ήταν αυτό που χρειαζόταν. Κι ο Spatafora απάντησε με ερώτηση. "Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από μια Ferrari;

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η 250 GTE μαύρου χρώματος, με εσωτερικό από μαύρη δερματίνη, παρέμεινε σε υπηρεσία από το 1963 έως το 1968. Μάλιστα ο Spatafora ήταν ένας από τους τέσσερις μόνο αξιωματικούς που τους επιτράπηκε να την οδηγήσουν, αφού πρώτα ταξίδεψε στο Maranello για εκπαίδευση σε υψηλές ταχύτητες.

Tesla Model X (Victoria police)

Tesla Model X police car


Η αστυνομία της Αυστραλίας το θέτει ως εξής: "Υπάρχει μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος από τα ηλεκτρικά οχήματα και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περιπολικά μας διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα στο δρόμο ετησίως, θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα”. Καθόλου άσχημα.

Και κάπως έτσι, συμπεριέλαβε στο στόλο της ένα Tesla Model X για δοκιμαστική χρήση. Βέβαια δεν είναι μόνο η περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και οι εξαιρετικές επιδόσεις, που έπεισαν την αστυνομία της Αυστραλίας να κάνει την συγκεκριμένη επιλογή. Με επιτάχυνση 0-100 km/h κάτω από 3 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να είσαι πραγματικά γρήγορος αν σκοπεύεις να διαπράξεις κάποιο αδίκημα.

BMW M2 ("M Town")

BMW M2 police car

Το συγκεκριμένο προορίζεται να εξυπηρετήσει σκοπούς μάρκετινγκ, αλλά αυτό είναι κάτι που ελάχιστα μας ενδιαφέρει. Κι αυτό γιατί το τελικό αποτέλεσμα μας αρέσει πολύ. Η BMW εμπνεύστηκε την φανταστική "Πόλη Μ” και της έδωσε το ιδανικό περιπολικό. Η οποία πόλη, αν κρίνουμε από την αισθητική της Μ2, μάλλον θα τοποθετείται κάπου στην αμερικανική επικράτεια.

Lexus LC500 (Japan police)

Lexus LC500 police car

Πώς μπορείς να κάνεις ένα Lexus LC500 να μοιάζει ακόμα περισσότερο σαν να έχει δραπετεύσει από τον κόσμο των manga; Φόρεσέ του μια ασπρόμαυρη στολή και πολλά κόκκινα φώτα. Αυτό το σούπερ κουπέ με κινητήρα V8 θα κυνηγάει τους παραβάτες ως αυτοκίνητο επιβολής του νόμου. Που αλλού, στην Ιαπωνία.

Lykan Hypersport (Abu Dhabi police)

Lykan Hypersport police car

Σοβαρά τώρα; Ο περισσότερος κόσμος δεν θα έχει ξανακούσει καν το όνομα. Κι αν προσπαθείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες ένα από αυτά, αν δεν ζεις στο Άμπου Ντάμπι τότε πιθανότατα θα έχει περάσει πάρα πολύς καιρός. Αυτό που βλέπεις, είναι ένα Lykan Hypersport, που σημαίνει ότι είναι ένα από τα μόλις επτά τέτοια αυτοκίνητα που υπάρχουν.

Διαβάστε Επίσης

Το καθένα κοστίζει περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει έναν 6κύλινδρο κινητήρα 3.7 λίτρων με διπλό τούρμπο και 750 ίππους. Η W Motors υπολογίζει 0-100 km/h σε 2,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 390 km/h. Για τους παραβάτες δεν ξέρουμε, αλλά η αστυνομία στο Άμπου Ντάμπι δεν αστειεύεται καθόλου.

Honda Civic Type R (New South Wales police)

Honda Civic Type-R police car

Αυτή είναι μια επιλογή με υψηλή δόση οδηγικής συνείδησης. Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία λογικά διαθέτει αρκετή από αυτή, έστω κι αν αυτό που βλέπεις μπροστά σου, είναι απλά ένα διαφημιστικό εργαλείο για το σώμα. Thumbs up για την επιλογή όμως.

BMW i8 (German police)

BMW i8 police car

Άλλη μια επιλογή που προδίδει περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το εντυπωσιακό περιτύλιγμα απλά περιλαμβάνεται στο πακέτο. Αν και η BMW i8 δεν είναι ό,τι πιο καινούργιο κυκλοφορεί στους δρόμους, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι εξακολουθεί να κάνει τα κεφάλια να γυρίζουν ακόμη και χρόνια μετά την παρουσίασή της. Στην περίπτωση της χρήσης της ως περιπολικού βέβαια, ίσως η απουσία πίσω θέσεων να αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα. Ίσως όμως και όχι.

Ford Police Interceptor Utility (US police)

Ford Police Interceptor car

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το αυτοκίνητο της φωτογραφίας παραπέμπει ευθέως σε Ford Explorer και δείχνει να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αμερικανικού περιπολικού. Ένα μεγάλο, ογκώδες και επιβλητικό SUV μαύρου χρώματος, με σιδερένια προστατευτικά στη μάσκα.

Διαβάστε Επίσης

Ναι, είναι μια εικόνα που έχουμε δει αρκετά συχνά σε σκηνές καταδίωξης. Μόνο που το συγκεκριμένο ονομάζεται Police Interceptor Utility και δεν έχει κάποιον θηριώδη V8 κάτω από το καπό, αλλά ένα υβριδικό σύνολο με κινητήρα βενζίνης και μπαταρία. Ω καιροί, ω ήθη.

Rolls-Royce Ghost (UK police)

Rolls-Royce Ghost police car

Ναι, αυτό θα ήταν το απόλυτο τρολάρισμα. Έχεις μόλις συλληφθεί και ο άνθρωπος της ασφάλειας σου ανοίγει την πίσω πόρτα μιας Rolls Royce Ghost για να μπεις, ώστε να φτάσεις στο αστυνομικό τμήμα ατσαλάκωτος και σε περιβάλλον VIP. Σωστά υπέθεσες, είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Η έμπνευση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, ανήκει στην ίδια τη Rolls Royce, η οποία φόρεσε στην Ghost τα διακριτικά της αστυνομίας του Σάσεξ, για να συγκεντρώσει χρήματα για τον τοπικό παιδικό ξενώνα Chestnut Tree House. Δυστυχώς, στη συνέχεια δεν τέθηκε στην υπηρεσία της αστυνομίας, καθώς η Rolls το επανέφερε σε μια "κανονική" Ghost Black Badge. Κρίμα.

Kia Stinger GT S (Queensland police)

KIA Stinger GT S police car

Ίσως πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο με προέλευση εκτός Αυστραλίας, που οργώνει τους δρόμους του Κουίνσλαντ. Είναι ένα KΙΑ Stinger GT S, και δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί πιο κατάλληλο μοντέλο να κάνει τη δουλειά. Διαθέτοντας τους χώρους που χρειάζεται ένα περιπολικό, το νοτιοκορεάτικο sedan με κίνηση στους πίσω τροχούς και κινητήρα V6 twin-turbo, αποδίδει 365 ίππους και έχει 0-100 km/h σε λιγότερα από 5 δευτερόλπετα. Η αστυνομική υπηρεσία του Κουίνσλαντ αγόρασε αρχικά 50, αλλά εκτιμάται πως θα μπορούσαν να τεθούν σε υπηρεσία έως και 200.

Lamborghini Huracan (Italian State police)

Lamborghini Huracan police car

Αν όχι στην Ιταλία, τότε που; Εντάξει, η προφανής απάντηση θα ήταν κάπου στη Μέση Ανατολή, αλλά μας αρέσει η ιδέα της γειτονικής χώρας, λόγω εγγύτητας. Η Lamborghini δώρισε μια δεύτερη Huracan στην Τροχαία Εθνικών Οδών που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε "κανονικές αστυνομικές επιχειρήσεις", καθώς και για την επείγουσα μεταφορά αίματος και οργάνων.

Μπορεί κάτω από το καπό να είναι μια "συμβατική” Huracan με τον V10 και 610 ίππους, όμως διαθέτει όλο τον εξοπλισμό που περιμένεις να βρεις σε ένα όχημα της αστυνομίας. Φάρος, σειρήνα, βιντεοκάμερα, ακόμη και ειδική θήκη για όπλα. Μέχρι και τα ελαστικά έχουν ειδικά μπλε πλευρικά τοιχώματα, για να ταιριάζουν με το αμάξωμα βαμμένο σε "Police Medium Blue".

 Ford Mustang V8 (UK police)

Ford Mustang V8

Αμερικανική απόβαση στην Ευρώπη; Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Μια επιβλητική Mustang βαμμένη στα χρώματα βρετανικού περιπολικού. Πρόκειται για μοντέλο προπαραγωγής, το οποίο παρουσιάστηκε στην εμπορική έκθεση της Εθνικής Ένωσης Διαχειριστών Αστυνομικών Στόλων πριν από λίγο καιρό. Αυτό σε περίπτωση που αναρωτιέσαι γιατί αν και ζεις στη Μ. Βρετανία δεν έτυχε να δεις κάποια μέχρι σήμερα. Θα συμφωνήσεις πάντως πως δείχνει φανταστική.

Alfa Romeo Giulia QV (Carabinieri)

Alfa Romeo Giulia QV police car

Οι καραμπινιέροι στην Ιταλία, έχουν παράδοση στα αυτοκίνητα που επιλέγουν να έχουν στον στόλο τους. Με μοντέλα όπως οι Lamborghini Gallardo και Huracan, ή ακόμη και η Lotus Evora, σίγουρα η επιλογή αυτοκινήτου είναι μια ευχάριστη διαδικασία για όποιον έχει επιφορτιστεί με αυτή την υποχρέωση.

Με αυτό το σκεπτικό, η επιλογή μιας Alfa Romeo Giulia QV φαντάζει περίπου ως ταπεινή επιλογή. Τιμώντας βέβαια και με το παραπάνω την καταγωγή της, η Giulia QV είναι όμορφη, ισχυρή και βέβαια, έχει το θετικό πως είναι και αυτή προϊόν της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ford Ranger Raptor (Welsh police)

Ford Ranger Raptor police car

Η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας είναι η πρώτη δύναμη που επιλέγει το Raptor της Ford. Ίσως δεν είναι το καλύτερο αυτοκίνητο για καταδίωξη στην άσφαλτο, αλλά αν για κάποιο λόγο επιχειρήσεις να διαφύγεις από χωματόδρομο, δεν έχεις και πολλές ελπίδες. Επίσης, είναι από τα μοντέλα για τα οποία τρέφουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια και δεν έχουμε λόγο να το κρύψουμε.

AC Schnitzer BMW M850i (German police)

BMW 850i AC Schnitzer police car

Δυστυχώς, αυτή η εκδοχή της BMW M850i από την AC Schnitzer δεν πρόκειται να τεθεί στην υπηρεσία της γερμανικής αστυνομίας. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο επίδειξης, που κατασκευάστηκε για μια καμπάνια της Ένωσης Γερμανών Συντηρητών Αυτοκινήτων και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών.

Διαβάστε Επίσης

Στόχος ήταν να δείξει "ότι το tuning από τη Γερμανία μπορεί να κάνει τις καρδιές των φίλων των αυτοκινήτων να χτυπούν πιο γρήγορα και να είναι ακόμα ασφαλές". Τώρα πως προκύπτει αυτό από ένα αυτοκίνητο του οποίου η εμφάνιση παραπέμπει σε περιπολικό της αστυνομίας, είναι μάλλον κάτι που βρίσκεται μέσα στο μυαλό των εμπνευστών του.

Ford Mustang Mach-E GT (US police)

Ford Mustang Mach-E GT police car

Η αστυνομία του Μίσιγκαν είναι μία ακόμη απόδειξη πως το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Ακόμη και σε ότι αφορά τα οχήματα της αστυνομίας. Η Mach-E GT φέρεται να είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πέρασε τις εξαντλητικές διαδικασίες δοκιμών των αρχών του Μίσιγκαν. Το έπαθλό του, ήταν η επιλογή του για μια θέση στο Σώμα.

Citroen Ami (Greek police)

Citroen Ami police car

Περίμενες ποτέ πως σε μία τέτοια λίστα θα έβλεπες και ελληνική συμμετοχή; Παραδέξου πως όχι. Εντάξει, μπορεί να μην συγκρίνεται με τις επιλογές του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι, αλλά δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις πως η παράμετρος του fun εξυπηρετείται μια χαρά και από το Citroen Ami.

Άλλωστε στο μικροσκοπικό νησί της Χάλκης όπου και βρίσκεται, μια Huracan θα αισθανόταν οπωσδήποτε άβολα. Και σε κάθε περίπτωση, ως αμιγώς ηλεκτρικό μπορεί να καυχιέται πως φέρνει κι αυτό το μέλλον πιο κοντά, ακόμη κι αν με τελική ταχύτητα 45 km/h θα αργήσει κάπως να το φτάσει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network