Συγκριτικό: Volkswagen Golf R του 2022 εναντίον Volkswagen Golf R32 του 2002

Το Volkswagen Golf R είναι το ισχυρότερο Golf παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ και ήρθε η ώρα να συναντήσει τον πρόγονό του (με την καλή έννοια) Golf R32

Volkswagen Golf R32 εναντίον Volkswagen Golf R 20 Years Edition

Το "δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά" μπορεί να ισχύσει σε κάποιες περιπτώσεις αυτοκινητικού χαρακτήρα, είναι όμως δύσκολο να τσουβαλιάζεις τις καταστάσεις και αντικειμενικά είναι και λάθος η απόλυτη ισοπέδωση, χάριν νοσταλγίας. 

Δες για παράδειγμα το Volkswagen Golf. Προφανώς το R32 ήταν ένα αριστούργημα της εποχής του, αλλά με τι καρδιά μπορείς να παραδεχτείς πως εκείνο το "κτήνος" είναι σήμερα καλύτερο από το τρέχον από το Volkswagen GolF R 20 Years Edition με το οποίο το συγκερίνουμε εδώ; 

Volkswagen Golf R32 εναντίον Volkswagen Golf R 20 Years Edition

Το πιο ισχυρό Golf που φτιάχτηκε ποτέ; 

Ναι, το 2022 η Volkswagen αποφάσισε να γιορτάσει τις δύο δεκαετίες από τότε που παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο με την ονομασία R. Το Golf ήταν ο προφανής παραλήπτης για την ειδική έκδοση που προέκυψε, όχι μόνο επειδή αυτό το πρώτο αυτοκίνητο ήταν το Mk4 Golf R32. 

VW Golf R 20 years

Το Golf είναι επίσης το πιο εστιασμένο αυτοκίνητο της τρέχουσας γκάμας R, αν και ίσως αυτό να μην είναι τόσο δύσκολο αυτό όταν τα υπόλοιπα της γκάμας είναι από το T-Roc μέχρι το Touareg. Παρ' όλα αυτά, η VW ήθελε να δώσει στους μηχανικούς της κάποια ελευθερία για τον εορτασμό και έτσι το Golf R 20 Years έφτασε με τους πολλούς 328 ίππους από τον 2.0-λίτρων turbo κινητήρα του. Αυτό είναι 12 ίπποι περισσότεροι από το στάνταρ Mk8 R.

Volkswagen Golf R32 εναντίον Volkswagen Golf R 20 Years Edition

Μόνο αυτό άλλαξε; 

Όχι βέβαια. Το εννοούσαμε πραγματικά όταν λέγαμε ότι οι μηχανικοί είχαν κάποια ελευθερία. Το Golf 20 Years Edition έλαβε στάνταρ το Performance Pack του Mk8, το οποίο σήμαινε μεγαλύτερες ζάντες 19 ιντσών (τώρα σε μπλε χρώμα και σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς καθρέπτες), μια μικρή πίσω πτέρυγα και δύο ειδικές λειτουργίες οδήγησης.

Volkswagen Golf R32 εναντίον Volkswagen Golf R 20 Years Edition

Επίσης, προστέθηκε λίγος παλμός στις αλλαγές ταχυτήτων του κιβωτίου DSG, και το turbo επιτράπηκε να παραμείνει σε λειτουργία για περισσότερο χρόνο, ώστε να παρέχει 30 έως 40% καλύτερη απόκριση στο γκάζι.

VW Golf R 20 Years Edition

Υπάρχουν όμως και επιπλέον λειτουργίες οδήγησης που αξίζουν της προσοχής μας. Ονομάζονται "Drift" και "Special", με την πρώτη να κάνει ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος και τη δεύτερη να βελτιστοποιεί το αυτοκίνητο για το Nurburgring.

Volkswagen Golf R32

Α, και  ο "παππούς" ήταν αρκετά άνετο σε αυτή τη μυθική λωρίδα ασφάλτου στη Γερμανία - έκανε χρόνο γύρου 7μ. 47,31 δευτερόλεπτα, καθιστώντας την το ταχύτερο μοντέλο R παραγωγής που έχει περάσει ποτέ από το 'Ring'. 

Δηλαδή όντως το 20 Years Edition είναι καλύτερο από το original; 

Λοιπόν, ακόμα και μετά την οδήγηση αυτών των δύο το ένα μετά το άλλο θα δυσκολευτείς να πεις ότι είναι αδέρφια.

Volkswagen Golf R32 εναντίον Volkswagen Golf R 20 Years Edition

Τα παράπονά μας από το Mk8 Golf είναι ευρέως διαδεδομένα και το να βυθιστείς στα υπέροχα bucket καθίσματα του Mk4 και να κοιτάξεις έξω από το λιτό, καλά οργανωμένο και καλοφτιαγμένο ταμπλό με τον χειροκίνητο μοχλό των έξι ταχυτήτων που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, σφυρηλατεί πραγματικά το πού έχει κάνει λάθος η VW με την τελευταία γενιά hatch της και αυτό δεν αφορά μόνο τις γρήγορες ειδικές εκδόσεις, αλλά όλη την γκάμα του νέου Golf.

Volkswagen Golf R32 εναντίον Volkswagen Golf R 20 Years Edition

Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά στον θόρυβο. Ενώ το R32 χρησιμοποιούσε έναν ατμοσφαιρικό V6 3,2 λίτρων με 237 ίππους, η τάση μείωσης του μεγέθους σημαίνει ότι το Mk8 R έχει μόνο τετρακύλινδρους και έναν πολύ λιγότερο ουσιαστικό ήχο από το χώρο του κινητήρα.

VW Golf R 20 Years Edition

Οπότε, προτιμάτε να οδηγείτε το R32; 

Απολύτως. Εντάξει, μπορεί να χρειάζεται 6,6 δευτερόλεπτα για να φτάσει από τα 0-100 km/h και μπορεί να σταματάει τόσο γρήγορα όσο μια ακυβέρνητη γόνδολα σε ένα κανάλι, αλλά είναι πολύ περισσότερο αληθινό.

Volkswagen Golf R32

Θα κυλήσει στις στροφές και το τιμόνι δεν είναι τόσο απότομο όσο του Mk8, αλλά αυτός ο V6 είναι ένας εκπληκτικός κινητήρας και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον χαρακτήρα και τον συνδυασμό μεγάλης μονάδας ισχύος με μικρό αυτοκίνητο. 

Πόσο θα μου κοστίσουν αυτά σήμερα; 

Λοιπόν, αυτή είναι μια καλή ερώτηση με δύσκολη απάντηση. Το παλιό θα το βρεις σε μια καλή κατάσταση γύρω στις 25.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να πέσουν ελαφρώς αν είναι μεγάλη ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση κάποια επιπλέον χρήματα θα χρειαστούν για την ανόρθωση διαφόρων πραγμάτων και για την προσεχτική συντήρηση. 

VW Golf R 20 Years Edition

Από την άλλη πλευρά, η τιμή ενός νέου Golf R έχει ξεφύγει τελείως. Το R δεν είναι πλέον η ευκαιρία για επένδυση που ήταν στις προηγούμενες γενιές. Στην πραγματικότητα, η έκδοση 20 Years Edition θα κοστίσει πάνω από 50,000 ευρώ και υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές έξτρα εξοπλισμού που στην περίπτωση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, δεν είναι και τόσο έξτρα. 

Δηλαδή πως θα πάρει κανείς το R 20 Years Edition χωρίς εξάτμιση Akrapovic που αγγίζει τις 5.000 ευρώ ή χωρίς την αναβαθμισμένη ανάρτηση του 1.000ρικου; Ας μη το πάρει. Ας προτιμήσει το original R32 με τον V6. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


 

Best of Network