Δεν είναι απίθανο να έχετε την πεποίθηση ότι η κατάντια της Αθήνας σε επίπεδο κίνησης δεν έχει αντίπαλο. Και όμως έχει. ΟΚ, τώρα θα σκέφτεστε "έλα να μας τα πεις αυτά όταν είμαστε στον Κήφισο ή στην Κηφισίας μποτιλιαρισμένοι κάνα δίωρο" αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η Αθήνα όχι απλά δεν είναι η χειρότερη στον κόσμο αλλά ούτε καν η χειρότερη στην Ευρώπη.
Πάντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο "διακρίνεται" η Αθήνα αλλά ποτέ δεν θα φτάσει π.χ. την Μόσχα. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι 10 πόλεις με την μεγαλύτερη κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην συνέχεια και σε ευρωπαϊκό.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τον δείκτη κυκλοφορίας της Numbeo για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και οι δέκα πόλεις παγκοσμίως με τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι αυτές:
Λάγος, Νιγηρία: Το Λάγος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τον υψηλότερο δείκτη κυκλοφορίας, αντανακλώντας σοβαρά προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις στους μετακινούμενους.
Λος Άντζελες, Καλιφόρνια: Ηνωμένες Πολιτείες - Γνωστό για το εκτεταμένο σύστημα αυτοκινητοδρόμων του, το Λος Άντζελες αντιμετωπίζει σημαντικές κυκλοφοριακές συμφορήσεις, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, συμβάλλοντας στον υψηλό δείκτη κυκλοφορίας του.
Κολόμπο, Σρι Λάνκα: Η πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω του πυκνού πληθυσμού της και της περιορισμένης οδικής υποδομής της.
Ντάκα, Μπαγκλαντές: Τα κυκλοφοριακά προβλήματα της Ντάκα είναι διαβόητα, με την ανεπαρκή υποδομή της να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό οχημάτων.
Δελχί, Ινδία: Το Δελχί υποφέρει από έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία επιδεινώνεται από την υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού και τον μεγάλο αριθμό οχημάτων στο δρόμο.
Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ: Τα κυκλοφοριακά προβλήματα του Σαν Φρανσίσκο οφείλονται στους λόφους, στον περιορισμένο οδικό χώρο και στη μεγάλη πυκνότητα οχημάτων.
Καλκούτα, Ινδία: Οι πεπαλαιωμένες υποδομές και οι στενοί δρόμοι της Καλκούτα συμβάλλουν στα σημαντικά κυκλοφοριακά της προβλήματα.
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ: Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει έντονη κυκλοφορία, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, λόγω του μεγάλου αριθμού μετακινούμενων.
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό: Η Πόλη του Μεξικού παλεύει με την κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω του τεράστιου μεγέθους της και του υψηλού πληθυσμού της.
Βομβάη, Ινδία: Τα κυκλοφοριακά προβλήματα της Βομβάης είναι σοβαρά, με τον πυκνό πληθυσμό της και τον περιορισμένο οδικό χώρο να προκαλούν συχνά και παρατεταμένα μποτιλιαρίσματα.
Η θέση της Αθήνας
Σε παγκόσμιο επίπεδο η Αθήνα είναι αρκετά χαμηλά σε επίπεδο κίνησης αν αναλογιστούμε ότι μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Η θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η 76η αλλά σε ευρωπαϊκό είναι στην έκτη θέση.
Όμως αν αναλογιστούμε τις πόλεις που προηγούνται, τότε η Αθήνα είναι μακράν πρώτη από τις ανεπτυγμένες πόλεις σε "αυστηρά" ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί; Διότι όπως θα δείτε αυτές που προηγούνται είναι τέσσερις ρωσικές πόλεις, το Κίεβο και το Βουκουρέστι. Ναι, είναι περίεργο που η Αθήνα έχει περισσότερη κίνηση σε σχέση π.χ. με το Παρίσι, την Μαδρίτη και το Λονδίνο.
Η ευρωπαϊκή 20άδα της κίνησης έχει ως εξής:
Σε όλες αυτές οι πόλεις είναι διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στα κυκλοφοριακά τους προβλήματα, όπως η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, η ανεπαρκής υποδομή και ο μεγάλος αριθμός οχημάτων στους δρόμους.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτές τις περιοχές έχει ως αποτέλεσμα μεγάλους χρόνους μετακίνησης, αυξημένη ρύπανση και σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των μετακινούμενων. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε νεύρα και στρες όσοι κινούμαστε στην Αθήνα με αυτοκίνητο -όχι ότι είναι καλύτερα βέβαια και στα ΜΜΜ και ας υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
Με στοιχεία της Numbeo