Toyota Yaris Cross: Νέα υβριδική έκδοση με 130 ίππους για το best seller της Toyota (+τιμές)

Περίπου 3 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, το Yaris Cross βελτιώθηκε στα σημεία και απέκτησε μια καινούργια έκδοση Hybrid 130 που έρχεται να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα Hybrid 115.

Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross
Toyota Yaris Cross

Σε έναν εξαετή κύκλο ζωής ενός μοντέλου τα τρία χρόνια βρίσκονται ακριβώς στο μέσο του διαστήματος όπου συχνά λαμβάνουν χώρα διάφορες ανανεώσεις.

Σε αυτή την λογική και το δημοφιλές Yaris Cross παρουσιάστηκε αναβαθμισμένο στα σημεία έχοντας από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ταξινομήσει στην ελληνική αγορά περί τις 9.646 μονάδες. Μάλιστα τις χρονιές 2022 και 2023 ήταν πρώτο μοντέλο στις πωλήσεις της κατηγορίας του.

Το Cross βασίζεται στο επίσης δημοφιλές Toyota Yaris και αποτελεί την SUV εκδοχή του. Ως εκ τούτου απευθύνεται στον πυρήνα της ελληνικής αγοράς καθώς ένας στους δύο αγοραστές επιλέγει μοντέλο από τις κατηγορίες supermini και Β-SUV, δηλαδή αυτοκινήτων με αμαξώματα μήκους από 3,8 έως 4,2 μ. Παράλληλα, το Yaris Cross είναι και το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της Toyota στην Ευρώπη.

Toyota Yaris Cross

Το νέο Yaris Cross διατίθεται με υβριδική τεχνολογία που του εξασφαλίζουν χαμηλή κατανάλωση και ρύπους ενώ συνάμα προσφέρεται με ένα πλήρες πακέτο συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης Toyota T-Mate.

Στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν προσφάτως συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της ηχομόνωσης και η μείωση των κραδασμών. Σε ότι αφορά τον θόρυβο του κινητήρα, οι αναβαθμίσεις επικεντρώθηκαν στην τοποθέτηση ενός δυναμικού αποσβεστήρα στην αριστερή βάση του κινητήρα, στην εγκατάσταση ενός αντηχείου στο εύκαμπτο στοιχείο του αυλού εισαγωγής, στην υιοθέτηση μιας εσωτερικής μόνωσης στο ταμπλό με δομή τριών στρωμάτων αντί ενός, καθώς και στην πρόσθεση μιας επιπλέον στρώσης τσόχας στη μόνωση του καπό.

Toyota Yaris Cross

Συνολικά η ηχομόνωση βελτιώθηκε και από την τοποθέτηση παχύτερων κρυστάλλων στο παρμπρίζ και στις πλαϊνές γυάλινες επιφάνειες.

Στους νεωτερισμούς συγκαταλέγεται και η πλήρως ψηφιακή εμπειρία χρήστη με την διάθεση του πιο πρόσφατου πακέτου πολυμέσων Toyota Smart Connect, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3” που προσαρμόζεται στο ύφος οδήγησης και το νέο έξυπνο ψηφιακό κλειδί για χρήση μέσω smartphone.

Ασφάλεια - συστήματα ADAS

Στον τομέα της ασφάλειας το πακέτο Toyota Safety Sense 3ης γενιάς απέκτησε νέα συστήματα και λειτουργίες. Το σύστημα Pre-Collision System (PCS) μπορεί πλέον να αναγνωρίζει μια πιθανή μετωπική σύγκρουση, διασταυρούμενα οχήματα και ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και οχημάτων που βρίσκονται στην πορεία του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων πεζών, ποδηλατών και μοτοσικλετών.

Toyota Yaris Cross

Το σύστημα Καταστολής Επιτάχυνσης (Acceleration Suppression) αποτελεί μια νέα προσθήκη στις λειτουργίες PCS. Κατά την οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες παρεμβαίνει για να επιβραδύνει την όποια ξαφνική επιτάχυνση όταν αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα.

Το Dynamic Radar Cruise Control (DRCC) έχει αναθεωρηθεί ώστε να παρέχει ταχύτερη απόκριση και να λειτουργεί με πιο φυσική αίσθηση. Το DRCC διαθέτει επίσης ένα νέο σύστημα ελέγχου και υποβοήθησης επιβράδυνσης που συνδυάζεται με τη λειτουργία των φλας και υποστηρίζει την ομαλή προσπέραση και επανένταξη στη λωρίδα κυκλοφορίας, με ασφαλή ταχύτητα και απόσταση από τα άλλα οχήματα.

Η ορατότητα του οδηγού προς τα εμπρός κατά τη νυχτερινή οδήγηση βελτιώνεται με το σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας Προβολέων (Adaptive High-beam System AHS) που διατίθεται για πρώτη φορά στο Yaris Cross.

Toyota Yaris Cross

Το σύστημα Προληπτικής Υποβοήθησης Οδήγησης (Proactive Driving Assist PDA) αποτελεί μια νέα λειτουργία, σχεδιασμένη να βοηθά στην αποφυγή κινδύνων που προκαλούν ατυχήματα κατά την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα.

Νέο είναι και το σύστημα Διακοπής Οδήγησης σε Έκτακτη Ανάγκη (Emergency Driving Stop System EDSS) που είναι σε θέση να υποστηρίξει τον οδηγό, σε περίπτωση ασθένειας ή αδυναμίας. Τέλος, και το σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Assist RSA) έχει βελτιωθεί ώστε η ταχύτητα να ευθυγραμμίζεται αμεσότερα με τις πληροφορίες των οδικών σημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα Yaris Cross διαθέτουν 8 αερόσακους και όλα τα συστήματα ADAS μπορούν να ενημερωθούν με νέες λειτουργίες Over The Air.

Toyota Yaris Cross

Νέα μοντέλα Hybrid 130

Στα αναβαθμισμένα Yaris Cross προστέθηκαν στις εκδόσεις Hybrid 116 και οι νέες με την ονομασία Hybrid 130. Αμφότερες χρησιμοποιούν το υβριδικό σύστημα της Toyota 5ης γενιάς που είναι βελτιωμένο ως προς την αποδοτικότητα, την ισχύ και την απόκριση.

Ειδικότερα, οι νέες εκδόσεις Hybrid 130 χρησιμοποιούν το γνώριμο θερμικό κινητήρα 1.5 λίτρων που διαθέτει ένα νέο άξονα μετάδοσης κίνησης με μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα-γεννήτρια (MG1). Αυτό, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις στη μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU), προσφέρει αύξηση 12% στη συνολική απόδοση του συστήματος που φθάνει τους σε 130 ίππους.

Ταυτόχρονα, η ροπή του κινητήρα έχει αυξηθεί σε όλο το εύρος στροφών, με τη μέγιστη τιμή της να αυξάνεται κατά 30%, στα 185 Nm.

Ως εκ τούτου και οι επιδόσεις εμφανίζονται βελτιωμένες με τα 0-100 χλμ./ώρα να πραγματοποιούνται σε χρόνο 10,7'' και συνολικά οι ρεπρίζ να είναι καλύτερες από εκείνες του μοντέλου Hybrid 116.

Στα νέα χαρακτηριστικά που αφορούν την υβριδική τεχνολογία περιλαμβάνεται η λειτουργία Predictive Efficient Drive η οποία βοηθά την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση του αυτοκινήτου ανάλογα με τις αλλαγές στην κλίση του δρόμου.

Διαβάστε Επίσης

Πέραν των εκδόσεων με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, το Yaris Cross διατίθεται και σε τετρακίνητες εκδόσεις τόσο για τα μοντέλα Hybrid 116 όσο και για τα νέα, τεχνολογίας Hybrid 130.

Τιμές – Εκδόσεις

Τα μοντέλα Hybrid 116 διατίθενται σε τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού: Active, Active Plus, Style και Style bi-tone με τιμές που ξεκινούν από τα 24.210 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 31.310 ευρώ για την κορυφαία έκδοση με την τετρακίνηση.

Από την άλλη, τα μοντέλα Hybrid 130 κυκλοφορούν στις εκδόσεις Elegant, Elegant bi-tone, GR-Sport, GR-Sport bi-tone, Premiere και Premier Skyview. Εδώ οι τιμές έχουν ως αφετηρία τα 29.970 ευρώ και φθάνουν έως στα 38.710 ευρώ.

Η έκδοση Premiere είναι νέα στη γκάμα και ορίζει την κορυφαία επιλογή σε Yaris Cross. Η συγκεκριμένη έκδοση διατίθεται και με τον αποκλειστικό χρωματισμό Bi-Tone Urban Khaki, σε συνδυασμό με νέες, επίσης αποκλειστικές ζάντες αλουμινίου machined faced με διάμετρο 18 ιντσών. Στο εσωτερικό, οι ραφές και οι διακοσμητικές γραμμές στον πίνακα οργάνων και στις πόρτες ταιριάζουν με το Urban Khaki χρώμα του αμαξώματος.

Τέλος, η έκδοση Yaris Cross GR-Sport διαθέτει δυναμική εμφάνιση, με ιδιαίτερες ζάντες αλουμινίου18 ιντσών, ειδικής σχεδίασης σπορ καθίσματα με κόκκινες ραφές, καθώς και σήματα GR Sport τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Στις ιδιαιτερότητες της έκδοσης θα βρείτε και τις πιο σφικτές αναρτήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network