Η Renault δοκιμάζει λεωφορεία χωρίς οδηγό σε πραγματικές συνθήκες

Το γκρουπ Renault θεωρεί πως η αυτόνομη οδήγηση θα ήταν ιδανική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ως εκ τούτου δοκιμάζει πειραματικά σε συνεργασία με την WeRide ένα shuttle bus χωρίς οδηγό σε πραγματικές συνθήκες, στα πλαίσια του τουρνουά τένις Roland-Garros 2024.

Renault Auntonomous Shuttle
Renault Auntonomous Shuttle
Renault Auntonomous Shuttle
Renault αυτόνομα λεωφορεία στο Roland Garros
Renault αυτόνομα λεωφορεία στο Roland Garros

Ο όμιλος της Renault θεωρεί πως η αυτόνομη οδήγηση ταιριάζει περισσότερο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα προκρίνει την υποβοήθηση οδήγησης αντί της αυτόνομης, με τη υιοθέτηση συστημάτων ADAS (Αdvanced Driver Assistance Systems).

Renault αυτόνομα λεωφορεία στο Roland Garros

Αυτή η αντίληψη αιτιολογείται στη βάση του σημερινού πλαισίου κανονισμών, του υψηλού κόστους αλλά και της περιπλοκότητας της συγκεκριμένης τεχνολογίας για επιβατικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα δεδομένα είναι λιγότερo περίπλοκα. Στην Ευρώπη περισσότερες από 400 μεγάλες πόλεις θα υιοθετήσουν σταδιακά το μέτρο των ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων για τις μετακινήσεις των κατοίκων τους.

Renault Auntonomous Shuttle

Ως εκ τούτου, ευέλικτα και αυτόνομα miniBuses θα μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια 24/7 και να αποτελούν εναλλακτική λύση μηδενικών εκπομπών όσον αφορά στο κόστος και τις εκπομπές CO2/χλμ. ανά επιβάτη. Το επιπλέον κόστος του αυτοματισμού θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την απουσία οδηγών.

Το Renault Group διεξάγει εδώ και αρκετά χρόνια δοκιμές για να καθορίσει την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των τοπικών αρχών, όπως συμβαίνει με το "Mach 2 project" που ανακοινώθηκε το 2023, στο πλαίσιο του οποίου από το 2026 θα διατίθεται ένας στόλος από αυτοματοποιημένα ηλεκτρικά minibuses, ενσωματωμένα στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών του Chateauroux Metropole στη Γαλλία.

Σε τελικό στάδιο, αυτές οι δοκιμές θα οδηγήσουν το Group να προσφέρει μια ρομποτική πλατφόρμα ηλεκτρικών miniBuses με βάση το νέο Renault Master, ικανή να ενσωματώνει λύσεις αυτοματισμού από εξειδικευμένους συνεργάτες όπως η EasyMile, η Milla και η WeRide.

Renault Auntonomous Shuttle

Ο γαλλικός όμιλος έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την εταιρεία εξέλιξης συστημάτων αυτόνομης οδήγησης WeRide. Η τελευταία έχει γίνει παγκόσμια δύναμη στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων, με περισσότερα από 700 αυτόνομα οχήματα σε λειτουργία (συμπεριλαμβανομένων 300 minibuses) που έχουν διανύσει περισσότερα από 28 εκατομμύρια χιλιόμετρα στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. Πλέον έχει έρθει και η σειρά της Ευρώπης όπου η συνεργασία της με τον όμιλο Renault είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Renault αυτόνομα λεωφορεία στο Roland Garros

Ήδη ένα πειραματικό shuttle bus με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης κινείται – χωρίς οδηγό - σε πραγματικές συνθήκες στα πλαίσια του τουρνουά τένις Roland-Garros 2024 και έπεται συνέχεια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network