Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Μπορεί ένας ψυχοπαθής να κρύβεται πίσω από αυτήν την ενέργεια την ώρα που οδηγεί; Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι όταν οδηγούν το κάνουν.

Οδηγός και κινητό τηλέφωνο

Το multitasking δεν έβλαψε ποτέ κανέναν ή μήπως ναι; Οπότε το να οδηγείς και να ταυτόχρονα στέλνεις μηνύματα στο κινητό κάποιου άλλου, μπορεί να μην είναι απλώς μια κακή συνήθεια αλλά να είσαι, σύμφωνα με την επιστήμη, ψυχοπαθής!

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνήθως στέλνουν μηνύματα και οδηγούν ταυτόχρονα συνδέονται με ψυχοπαθητική συμπεριφορά.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα νέα δεδομένα, που προήλθαν από συνεντεύξεις σχεδόν 1.000 Γερμανών οδηγών, έδειξαν ότι περίπου το 73% ήταν γυναίκες και 600 και πλέον συμμετέχοντες, ή περίπου το 61%, παραδέχθηκαν την "προβληματική" χρήση των συσκευών τους κατά την οδήγηση.

Διαβάστε Επίσης

Εκτός από την αντικοινωνική συμπεριφορά, όσοι δεν έκαναν ορθή χρήση του κινητού τους (problematic smartphone users - PSU) διέθεταν τρία αρνητικά χαρακτηριστικά, γνωστά ως "σκοτεινή τριάδα": ναρκισσισμό, μακιαβελισμό και ψυχοπάθεια, τα οποία άλλη έρευνα βρήκε επίσης πρόσφατα σε οδηγούς με πειραγμένη εξάτμιση!

Τα γραπτά μηνύματα πίσω από το τιμόνι μπορεί να σας βάλουν στη "σκοτεινή τριάδα" των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

"Η κακή χρήση smartphone είναι ένας εξαιρετικός προγνωστικός παράγοντας ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Σκοτεινής Τριάδας", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας μια πιθανή λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

"Δεδομένου ότι αυτός ο παράγοντας μπορεί να αλλάξει πιο εύκολα από την προσωπικότητα, τα άτομα που δεν κάνουν ορθή χρήση του κινητού θα πρέπει να λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση οδήγησης και να περνούν από ιατροψυχολογική αξιολόγηση της φυσικής κατάστασής τους με εντολή του δικαστηρίου!" λένε οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα πρότεινε επίσης άλλους τρόπους για τον περιορισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Διαβάστε Επίσης

"Μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τη χρήση του κινητού στην καθημερινή ζωή, κάτι που θα μειώσει έμμεσα τις πιθανότητες χρήσης των τηλεφώνων τους κατά την οδήγηση και θα αποτρέψει ατυχήματα και θανατηφόρα δυστυχήματα".

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την σκοτεινή τριάδα

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο -ψυχοθεραπευτή, Dr. Αριστοτέλη Βάθη MD, Msc, ECP, "η Σκοτεινή Τριάδα αναφέρεται σε τρία αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία είναι:

  • Ο ναρκισσισμός
  • Ο μακιαβελισμός
  • Η ψυχοπάθεια

Το κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζεται συνέχεια. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό τον τοξικό συνδυασμό των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας μπορεί να υπονομεύουν τους ανθρώπους γύρω τους και να τους επηρεάζουν αρνητικά, καθώς συνήθως εμφανίζονται ως χαρισματικοί και γοητευτικοί χαρακτήρες.

Οι άνθρωποι με τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τον οποιονδήποτε, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς τους, για να επιτύχουν όσα θέλουν και δεν νιώθουν τύψεις όταν προκαλούν κακό στους άλλους.

Δεν έχουν ανάγκη πράγματα όπως η συμπόνια και οι κοινωνικές σχέσεις. Έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους όφελος.

Αυτά τα άτομα φέρονται απερίσκεπτα και κάποιες φορές δεσμεύονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, ακόμη και σε εγκληματικές ενέργειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους".

Πηγή: shape.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network