Η αλήθεια για την ακτινοβολία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μπορεί να ακούσετε κάποιους να λένε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους; Ας δούμε αν αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός.

Στολή προστασίας από την ακτινοβολία

Οι απορίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολλές και δικαιολογημένες. Έχουμε ασχοληθεί με τις φωτιές και πολλά ακόμα αλλά τα fake news συνεχίζονται. Εσχάτως κυκλοφορεί νέος ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκπέμπουν ακτινοβολία που μπορεί να βλάπτει τους ανθρώπους. Ισχύει ή πρόκειται για μία ακόμα αρκουδιά από πολέμιους της ηλεκτροκίνησης;

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν μια ανάρτηση στη ομάδα facebook "Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα". Μέλος της ομάδας και καλός γνώστης της ηλεκτροκίνησης πόσταρε την συνομιλία του με άνθρωπο που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ανάρτηση ήταν αυτή: 

ακτινοβολία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τελικά τι ισχύει;

Δύο από τα μέλη της ομάδας -εκ των οποίων ο ένας με επιστημονική κατάρτιση- εξηγούν σε σχολιαστές τι ακριβώς συμβαίνει. Η ερώτηση έχει ως εξής: "Μισο γιατί ίσως να είμαι βλακας και να μη καταλαβαίνω. Κάθε ηλεκτρογεννητρια παράγει ηλεκτρομαγνητικο πεδίο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ ισχυρό. Τι δεν ισχύει εδώ;"

Η απάντηση που πήρε ήταν αυτή: 
1. Η μπαταρία δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία
2. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τα ηλεκτρονικά και τα μοτέρ είναι χαμηλής συχνότητας και άρα η "ακτινοβολία" είναι μη-ιονίζουσα
3. Η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, ασχέτως με την ισχύ της
4. Το θέμα έχει διερευνηθεί πλήρως με εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες εδώ και 30 χρόνια λόγω κινητών

Επίσης ήρθε και ακόμα μια απάντηση, η οποία έχει ως εξής: "το μοτέρ εχει ισχυρή ακτινοβολία, αν πάτε διπλα με app που μετράει μαγνητικό πεδίο, θα δείτε τρελές μετρήσεις. Αλλά η καμπίνα είναι κλωβός faraday, σχεδιασμένη να αντέχει τα ρεύματα από κεραυνούς και να τα κατευθύνει στα λάστιχα που φέρουν μεταλλικά ρινίσματα και είναι γειωμένα. Έτσι και στο πεδίο του μοτέρ τα επαγωγικά ρεύματα γειώνονται. Οι μπαταρίες λόγω συνεχούς ρεύματος, δεν εχουν πεδία".

Φυσικά υπάρχουν και πολλά ειρωνικά και χιουμοριστικά σχόλια τα οποία μπορείτε να δείτε στην ανάρτηση ως έχει εδώ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορώντας στολή για καθαρισμό πυρηνικού αντιδράστηρα μετά από έκρηξη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network