Πώς το κτίριο Lingotto γίνεται έμπνευση για τους σχεδιαστές της Fiat

Το εμβληματικό κτίριο λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια, αρχικά ως εργοστάσιο και μετέπειτα ως γραφεία και μουσείο. Και τώρα γίνεται το ίδιο πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές

Fiat sxedio tamplo
Fiat tamplo
Fiat kathisma
Fiat leptomeria
Lingotto factory
Lingotto factory
Lingotto factory

Το ιστορικό κτίριο Lingotto της Fiat έγινε 100 ετών. Σε ένα βίντεο για τον εορτασμό της επετείου-ορόσημο, ο επικεφαλής της Fiat Olivier FranCois αποκαλύπτει ότι το διάσημο κτίριο - του οποίου η οροφή κυριολεκτικά χρησίμευσε ως βάση εκτόξευσης για την ταινία "The Italian Job" του 1969 θα εμπνεύσει τη σχεδίαση της καμπίνας ενός - προς το παρόν - άγνωστου μοντέλου παραγωγής που θα παρουσιαστεί το 2024. Σύμφωνα με τον CEO της Fiat, το ξεχωριστό σχήμα του κτιρίου παρέχει ένα πρότυπο για μελλοντικά στιλιστικά στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η εταιρεία στα μοντέλα της.

Lingotto factory

Το Lingotto άνοιξε επίσημα στις 22 Μαΐου 1923 και επί σειρά ετών ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο. Διέθετε οβάλ πίστα στην οροφή του μήκους 1,5 χλμ. που χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο δοκιμών για όλα τα νέα μοντέλα της εταιρείας επί δεκαετίες. Το Lingotto έχει πέντε ορόφους, που ανεβαίνουν σπειροειδώς προς την κορυφή, πλημμυρισμένοι με φως από γιγαντιαία παράθυρα. Θυμίζει στεγασμένο πάρκινγκ με ορόφους σε μεγάλη κλίμακα.

Διαβάστε Επίσης

Κάθε επίπεδο χρησιμοποιήθηκε για ένα διαφορετικό μέρος της κατασκευής του αυτοκινήτου. Οι πρώτες ύλες έμπαιναν στο ισόγειο ενώ το τελικό προιόν έβγαινε στην κορυφή. Το 1982 σταμάτησε να λειτουργεί ως μονάδα παραγωγής και μετατράπηκε αναλόγως για άλλες χρήσεις της εταιρείας.

Σήμερα το Lingotto παραμένει η έδρα της Fiat η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο Stellantis. Φιλοξενεί επίσης μια γκαλερί τέχνης, ένα μουσείο, συνεδρειακές αίθουσες, καταστήματα και εστιατόρια. Ειδικά αυτό στην ταράτσα εκμεταλλεύεται πλήρως την όμορφη θέα στη βόρεια πλευρά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network