Σκορπιός σε ηλεκτροπληξία: οδηγούμε στην Ιταλία το πρώτο ηλεκτρικό Abarth 500e

Αbarth με ηλεκτροκινητήρα. Πώς προέκυψε; Γιατί το έκαναν; Και ο χαρακτηριστικός μπάσος ήχος της εξάτμισης τι έγινε; Ο Φώτης Ραϊσης απαντά σε όλα επιστρέφοντας από την ιστορική πίστα του Balocco στην Ιταλία

Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
Abarth 500e
dokimi Balocco Abarth 500e
Gaetano Thorel Head of Abarth Europe

Ηλεκτρικό Abarth 500e; Ναι, πλέον είναι ηλεκτρικό και ταξιδέψαμε μέχρι την πίστα του Balocco για να το οδηγήσουμε. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Είναι γεγονός πως η μικροκινητικότητα στις σύγχρονες πόλεις εξυπηρετείται από παντός τύπου ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης καταγράφεται μια σταδιακή αποχώρηση των κατασκευστών από την κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων πόλης με συμβατικούς κινητήρες.

Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Ουσιαστικά η δεύτερη αποτελεί επακόλουθο της πρώτης. Σε ένα περιβάλλον όπου η αυτοκίνηση βαίνει προς τον εξηλεκτρισμό της, μια μικρή εταιρεία όπως η Abarth δεν θα μπορούσε να μείνει στο περιθώριο. Μπροστά προχώρησε η Fiat, κατά πόδας ακολουθεί και η Abarth. Άλλωστε η γκάμα μοντέλων των δύο εταιρειών έχει ως βάση την σειρά 500 και διαφοροποιείται στην Abarth με μπούκες, φτερούγες, σπόιλερ, διαχύτες, πειραγμένες αναρτήσεις και ενισχυμένους – ως προς την απόδοση – κινητήρες. Έβγαλε ηλεκτρικό 500 η Fiat, από κοντά και η Abarth.

dokimi Balocco Abarth 500e

Σήμερα βρισκόμαστε στην πίστα του Balocco δοκιμάζοντας έναν σκορπιό σε ηλεκτροπληξία.

Το ηλεκτρικό 500e άργησε να βγει σε version Abarth. Έχουν μεσολαβήσει περίπου τρία χρόνια από την παρουσίαση του Fiat για να έρθει εσχάτως το αδελφό μοντέλο Abarth 500e να δώσει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση επιδόσεων. Το ηλεκτρικό Abarth είναι το πιο γρήγορο και fun-to-drive μικρό μοντέλο που μπορείς να απολαύσεις εκεί έξω.

Διαβάστε Επίσης

Αποδεικνύεται ακόμα πιο γρήγορο και από το Abarth 695 με τον βενζινοκινητήρα 180 ίππων. Κυρίως στις ρεπρίζ και στην απόκριση του γκαζιού μέχρι τα 130 χλμ./ώρα αφού στις υψηλές ταχύτητες το "συμβατικό" 695 "γεμίζει” καλύτερα μέχρι την κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου. Αυτός είναι ίσως και ο μοναδικός συμβιβασμός στο ηλεκτρικό Abarth 500e: Το γεγονός δηλαδή πως έχει περιοριστή ταχύτητας - στα 155 χλμ./ώρα - για να μην αδειάσει απότομα η μπαταρία. Διότι στους υπόλοιπους τομείς δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει  τα συμβατικά Abarth. Τουναντίον, έχει να επιδείξει και στοιχεία υπέρβασης όπως θα αναλύσουμε παρακάτω.

Gaetano Thorel Head of Abarth Europe
Ο Gaetano Thorel είναι από το 2021 ο νέος διευθυντής των brand Abarth και Fiat στον ενοποιημένο όμιλο Stellantis

Πριν ασχοληθούμε με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις αξίζει να περιγράψουμε λίγα στοιχεία από την πλευρά του μάρκετινγκ.

Πότε έρχεται, πόσο θα κοστίζει

Η σειρά Abarth 500e θα είναι διαθέσιμη προς παραγγελίες στην εγχώρια αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού με τιμές που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο σε κάποιες κατά τόπους αγορές της Ευρώπης διατίθεται ήδη και η διαφορά τιμής από την ηλεκτρική έκδοση του Fiat 500 με τους 118 ίππους είναι περίπου στα 4.000 ευρώ. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού Abarth έχουμε 155 ίππους και όλα εκείνα τα στοιχεία που μεταμορφώνουν ένα απλό Fiat… σε Abarth.

Abarth 500e

Εκτός από το κλασικό μοντέλο θα υπάρχει και το ανοιχτό (cabrio). Αμφότερα θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού (βασική και Turismo). Μεταξύ άλλων το κορυφαίο πακέτο εξοπλισμού Turismo προσφέρει επενδύσεις Alcantara. Καθώς κι ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα JBL που υποστηρίζεται από ενισχυτή ισχύος 320 Watt οχτώ καναλιών και επτά ηχεία υψηλής απόδοσης συμπεριλαμβανομένων δύο τουίτερ, δύο midwoofer, δύο ηχεία πλήρους φάσματος στις πίσω πόρτες και ένα subwoofer στο πορτμπαγκάζ. Από την άλλη, τα διαθέσιμα χρώματα είναι πέντε μεταξύ αυτών τα καινούργια Acid Green και Poison Blue.

Επίσης θα υπάρξει διαθέσιμη και μια ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής με την ονομασία Abarth 500e Scorpionissima. Θα φέρει ειδικό εξοπλισμό και θα παραχθεί σε 1949 αντίτυπα, αριθμός που παραπέμπει στην χρονολογία ιδρύσεως της εταιρείας, στην Μπολόνια της Ιταλίας.  

Abarth 500e

Αντικοινωνικό ηχόχρωμα

Αν κάτι αναγνωρίζεις από την πρώτη στιγμή στα μοντέλα Abarth, αυτό είναι ο χαρακτηριστικός ήχος λειτουργίας τους. Βασικά, ο ήχος της εξάτμισης. Μπάσος με αρκετά ντεσιμπέλ και ολίγον γουργουριστός που θαρρείς πως βγαίνει από κάποιο πειραγμένο 8κύλινδρο muscle car εξ’ Αμερικής. Αυτό το αντικοινωνικό ηχόχρωμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής μοντέλου Abarth ή παλαιότερα μετατροπής ενός Fiat σε Abarth. Τι γίνεται λοιπόν με το ηλεκτρικό Abarth;

Διαβάστε Επίσης

Οι τεχνικοί της εταιρείας φόρεσαν ακουστικά και μπήκαν στο στούντιο ηχογράφησης. Βρήκαν το κατάλληλο ηχόχρωμα Abarth το προσέθεσαν στο λειτουργικό του 500e και ο ήχος βγαίνει τεχνηέντως πλέον μέσω ενός εξωτερικού ηχείου woofer στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Αν χακάρεις το σύστημα ίσως να παίζει και Bocelli, ποιος ξέρει.

Abarth 500e

Σε κάθε περίπτωση ο τεχνητός ήχος της εξάτμισης Abarth του 500e δεν ακούγεται ψεύτικος όμως για να τον ενεργοποιήσεις θα πρέπει να μπεις στο μενού του συστήματος infotainment και να εκτελέσεις τρεις-τέσσερις ενέργειες. Θα βόλευε ένα απλό φυσικό κουμπί ή διακόπτης για να κάνει τη δουλειά.

Διαφορετικό ίχνος

Το ηλεκτρικό Abarth έχει λίγο μεγαλύτερο μεταξόνιο και πιο φαρδιά μετατρόχια σε σχέση με τα συμβατικά Abarth 595/695. Έχει ειδικά σεταρισμένες αναρτήσεις και διαφορετική κατανομή βάρους. Όλα αυτά του δίνουν ένα καλύτερο ίχνος στο δρόμο που μεταφράζεται σε βελτιωμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς.

Abarth 500e

Και αν τα συμβατικά Abarth ήταν κάρτ στο δρόμο με καμπίνα από Fiat 500 που να δείτε το ηλεκτρικό. Φυσικά, η γενικότερη εικόνα παραμένει στενά συνδεδεμένη με το Fiat 500e με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, όμως στο δρόμο θα υποστήριζα μετά βεβαιότητας πως είναι το πιο καλοστημένο Abarth αλλά και το καλύτερο μικρό μοντέλο που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Έχουμε πολλές φορές διατυπώσει πως τα κορυφαία MINI επιδόσεων είναι επίσης καλοστημένα μικρά αυτοκίνητα όμως έχουν μεγαλύτερο ίχνος και  διαστάσεις από τα Abarth οπότε η σύγκριση είναι άνιση.

Κορυφαία συμπεριφορά

Το πεδίο δράσης του μοντέλου είναι προφανώς οι αστικές και περιαστικές διαδρομές. Τον πραγματικό του χαρακτήρα τον ξεδιπλώνει σε επαρχιακούς στενούς και ορεινούς δρόμους. Ευέλικτο με πολύ καλή πλευρική πρόσφυση και εξαιρετική κατευθυντικότητα. Όμως το επιστέγασμα του στησίματός του, αναδεικνύεται στην πίστα.

Εκεί στο Balocco είχαν τοποθετηθεί αρκετές κορύνες αλλαγής κατεύθυνσης που ανέδειξαν την υπεροχή του ηλεκτρικού Abarth. Όχι μόνο στη χρονομέτρηση που ήταν ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορο από το συμβατικό Abarth 500, αλλά και στις βίαιες αλλαγές πορείας που προέκυψε απολαυστικό. Αν το παρακάνεις και μπεις γρήγορα σε μια κλειστή καμπή θα υποστρέψει όμως επανέρχεται εύκολα με τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα. Διότι σε αυτές τις συνθήκες το οδηγήσαμε στο Balocco και υπό έντονη βροχή.

Abarth 500e

Γενικώς, το ηλεκτρικό Abarth σε βοηθά να ρισκάρεις, έχει απόκριση-ξυράφι και παρότι είναι στημένο για πίστα, είναι απρόσμενα άνετο και για καθημερινή χρήση. Έχει "φρενάρες" και ένα τιμόνι με όσο πρέπει υποβοήθηση για να μην χαθεί η αίσθηση. Ενδεδειγμένο πρόγραμμα λειτουργίας για πίστα το "Scorpion Track". Για κάθε άλλη χρήση απλά επιλέγεις τα mode "Turismo” και "Scorpion Street" που υποστηρίζονται και από την λειτουργία ανάκτησης ενέργειας "one-pedal”. Αρωγός στον τομέα της πρόσφυσης και οι τροχοί 18 ιντσών με ελαστικά 205/40 της έκδοσης Turismo, που ελάχιστα απέχουν από τους θόλους του αμαξώματος, δημιουργώντας έτσι και ένa πιο σφικτό οπτικό σύνολο.

Ηλεκτροπληξία

Τι κάνει το ηλεκτρικό Abarth 500 να διαφέρει από ένα επίσης ηλεκτρικό Fiat 500; Η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα είναι η απάντηση, καθώς η μπαταρία των 42 kWh αλλά και ο εσωτερικός φορτιστής που δέχεται ταχυφόρτιση έως 85 kW, είναι και στα δύο μοντέλα στοιχεία κοινά. Ο ηλεκτροκινητήρας λοιπόν αποδίδει 155 ίππους και ροπή 235 Nm ενώ επιδεικνύει μέση κατανάλωση 18,1 kWh/100 χλμ.

Abarth 500e

Τα 1.350 κιλά του απόβαρου – παραπέμπουν σε συμβατικό παρά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο – και είναι μια θετική εξέλιξη για το μοντέλο εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 σε 7 δευτερόλεπτα. Ειδικά στις ρεπρίζ έως 100 χλμ. είναι κατά 1,5 δευτ. πιο γρήγορο από ένα συμβατικό Abarth. Η δε αυτονομία είναι άνω των 200 χλμ. ανά φόρτιση με την εταιρεία να αναφέρει μέτρηση αυτονομίας 265 χλμ./φόρτιση στον κύκλο προδιαγραφών NEDC.

Τέλος, το θέμα της φόρτισης, από οικιακή πρίζα απαιτείται χρόνος 15 ωρών. Από σταθμό 11 kW ο χρόνος φόρτισης είναι 4 ώρες και από ταχυφορτιστή για το 0-80% της πλήρωσης χρειάζονται 35 λεπτά.

Διαβάστε ακόμα:
 - Το Rimac Nevera διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ στο 0-400-0 km/h (+video)
 - The Icon: Με αυτό το ηλεκτρικό σκάφος η BMW μπαίνει στην θάλασσα (εικόνες)
 - Γιατί δεν μπορείς να μιλήσεις με το ChatGPT για καινούργια αυτοκίνητα
 - Tamiya Wild One ΜΑΧ: Το παιχνίδι που έγινε πραγματικότητα
 - Ποιες χώρες θέλουν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του Euro 7 από το 2025

Best of Network