"Έξυπνο" φανάρι ανάβει κόκκινο όταν υπερβαίνεις το όριο ταχύτητας (+video)

"Έξυπνο" φανάρι δοκιμάζει πόλη στον Καναδά το οποίο θα ανάβει πράσινο μόνο για τους οδηγούς που σέβονται τα όρια ταχύτητας του δρόμου στον οποίο κινούνται. Οι "παράνομοι" έχουν πάντα κόκκινο

Καναδάς έξυπνο φανάρι ανάβει πράσινο με βάση το όριο ταχύτητας

Πολύ πονηρή και πρωτοπόρα είναι η ιδέα που είχαν οι αρχές στην πόλη Brossard στο Κεμπέκ του Καναδά, για να μειώσουν τις ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα αυτοκίνητα σε έναν σχολικό δρόμο. Τοποθέτησαν ένα "έξυπνο" φανάρι που ανάβει πράσινο μόνο για τους οδηγούς που σέβονται το όριο ταχύτητας και κινούνται κάτω από αυτό. Και ενώ έχουμε δει και άλλες περιπτώσεις που τα φανάρια μελετώνται ως λύση ασφαλείας και κυκλοφοριακού, αυτή μοιάζει πιο ενδιαφέρουσα, μα και κάπως πιο σύνθετη. 


Παρόλα αυτά η ιδέα είναι απλή. Στον δρόμο του σχολείου του Brossard, το όριο ταχύτητας είναι 30 km/h. Τα αυτοκίνητα που κινούνται εντός ορίου συναντούν μπροστά τους ένα φανάρι που ανάβει πράσινο και τους επιτρέπει να συνεχίσουν να κινούνται. Στην περίπτωση ωστόσο που κάποιος οδηγός κινείται άνω των 30km/h το φανάρι είναι κόκκινο, έτσι ο οδηγός είναι αναγκασμένος να σταματήσει. 

Πότε το φανάρι μένει μονίμως κόκκινο 

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της πόλης, το φανάρι στην ουσία είναι μονίμως κόκκινο και μετατρέπεται σε πράσινο μόνο στην περίπτωση που το διερχόμενο όχημα σέβεται το όριο. Έτσι μόλις περάσει κάποιο αυτοκίνητο, ο σηματοδότης επιστρέφει στο κόκκινο μέχρι το επόμενο όχημα. 

Διαβάστε Επίσης

"Σε όλο τον Καναδά, κοντά στις σχολικές περιοχές, οι κάτοικοι ζητούν εναγωνίως για σκληρά μέτρα περιορισμού της ταχύτητας", δήλωσε ο Δήμαρχος του Brossard, Doreen Assaad και συμπλήρωσε, "Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από την κυβέρνηση και έτσι θα το κάνουμε δοκιμαστικά". 

Δοκιμαστικη λειτουργία 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που ακολουθούν ανάλογες τακτικές στη σηματοδότηση των οδών τους, όμως στο Κεμπέκ θα δοκιμαστεί για 90 ημέρες, σε έναν δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, εντός πόλης και κυρίως κοντά σε σχολείο. 

Επίσης ο Assaad τόνισε πως πριν τοποθετηθεί το φανάρι ο μέσος όρος ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων ήταν 40 km/h, μετά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του "έξυπνου" φαναριού η ταχύτητα έπεσε στα 29 km/h. 

Διαβάστε ακόμα:
 - Αυτό το αυτοκίνητο είναι πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2022
 - Γιατί το Tesla Cybertruck δεν θεωρείται ασφαλές για την Ευρώπη
 - 69χρονος οδηγούσε 50 χρόνια χωρίς δίπλωμα και το υπερηφανευόταν
 - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ηλεκτρικό SUV Fisker Ocean που μόλις έφτασε στην Ευρώπη
 

Best of Network