Γιατί το νέο Bizzarrini Giotto πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από supercar

Η αναβίωση της Bizzarrini ξεκινά με ένα αυτοκίνητο που έχει το όνομα του ιδρυτή της φίρμας. Πολύ τολμηρή κίνηση αν αναλογιστούμε ότι ακόμα και εταιρείες όπως η Lamborghini και Porsche δεν το έχουν κάνει -ακόμα.

Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto

H Βizzarini έδωσε μια ιδέα ενός supercar που ετοιμάζει και θα λέγεται Bizzarrini Giotto. Όμως πριν προχωρήσουμε έχουμε μια κουβέντα να κάνουμε σχετική με τα βαφτίσια αυτοκινήτων.

Ενώ πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων πήραν το επώνυμο των ιδρυτών τους, δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα να δίνει σε ένα αυτοκίνητο το όνομα του ανθρώπου που το δημιούργησε. 'Όπως ξέρεις η Lamborghini δεν έχει ακόμα ένα Ferruccio, ούτε η Porsche ένα Ferdinand. 

Και μόνο όταν η ομάδα της Ferrari ήταν απολύτως σίγουρη ότι αυτό που δημιούργησε θα τιμούσε (και θα ικανοποιούσε) τον ιδρυτή της εταιρείας, συνέδεσε το όνομα του Enzo με το δημιούργημά της. 

Τα σωστά βαφτίσια θέλουν και ξεχωριστό αυτοκίνητο

Για να βαφτίσει λοιπόν η αναγεννημένη και επαναλανσαρισμένη Bizzarrini το πρώτο της νέο αυτοκίνητο Giotto καλό θα είναι να είναι πολύ ξεχωριστό. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ιταλική φίρμα που θέλει να αναγεννηθεί;

Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto

Λοιπόν, τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από την Bizzarrini είχαν επίσης σχεδιαστεί, σχεδιαστεί και δοκιμαστεί από τον Giotto Bizzarrini -ναι, ήταν κάτι σαν ιδιοφυΐα από αυτή την άποψη -με εξαίρεση το concept Manta. Το Manta ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη παραγγελία για ένα νεοσύστατο στούντιο που ονομαζόταν Italdesign και τον ιδρυτή του, Giorgetto Giugiaro. Έτσι, ο σχεδιασμός Giugiaro λειτουργεί ιστορικά. Επίσης, έχει το πλεονέκτημα ότι... σχεδιάστηκε από τον Giugiaro.

"Το να έχεις την ευκαιρία να σχεδιάσεις ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο για την Bizzarrini είναι προνόμιο", δήλωσε ο Giugiaro και συνέχισε "Τα δύο ονόματά μας είναι ενωμένα με σχεδόν έξι δεκαετίες ιστορίας και μια σειρά από εμβληματικά πλέον σχέδια. Με το Giotto, τιμούμε το παρελθόν, αλλά εστιάζουμε εξ ολοκλήρου στο μέλλον. Ενσωματώνοντας ενεργές αεροδυναμικές τεχνολογίες, δημιουργήσαμε κάτι που είναι αναγνωρίσιμο Bizzarrini και ταυτόχρονα απόλυτα σχετικό για μια εντελώς νέα εποχή αυτής της αγαπημένης ιταλικής μάρκας".

Bizzarrini Giotto

Οι κλασικές Bizzarrini ήταν επίσης διαβολικά γρήγορες -όπως είπαμε, ο Giotto ήταν λίγο ιδιοφυΐα- πράγμα που σημαίνει ότι και η νέα θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε πολύ υψηλές απαιτήσει. Αυτό, προφανώς, θα λυθεί με 12 κυλίνδρους, τοποθετημένους σε σχήμα V. Αυτό είναι καλό φυσικά, αλλά και ιστορική "αναποδιά": οι αρχικές Bizzarrini χρησιμοποιούσαν αμερικανικούς V8, όπως και οι Iso και Jensen. Τι συμβαίνει λοιπόν με τον V12; 

V12, συναίσθημα και πολυτέλεια

Λοιπόν, αν το όνομα Bizzarrini σε έκανε να σκεφτείς τη Lamborghini για οποιονδήποτε λόγο, καλά το πας -ο Bizzarrrini ήταν υπεύθυνος για τον V12 της Lamborghini, ένα εκπληκτικό μοτέρ που τροφοδοτούσε μαινόμενους ταύρους για πέντε ολόκληρες δεκαετίες πριν από την απόσυρσή του. Έτσι, η V12 λειτουργεί και ιστορικά. Επίσης, υπάρχει το μάλλον σταθερό πλεονέκτημα του να έχεις έναν κινητήρα V12 το 2023.

Bizzarrini Giotto

"Τώρα αναδημιουργούμε πολύ συνειδητά και αυθεντικά το όραμα του Giotto, επιλέγοντας να μην κυνηγήσουμε χρόνους επιτάχυνσης ή ρεκόρ γύρων, αλλά να αναπτύξουμε ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε εκείνους τους έμπειρους οδηγούς που αναζητούν την καθαρότητα, την αυθεντικότητα και τη σπανιότητα", δήλωσε ο Chris Porritt, CTO της Bizzarrini. "Αυτό σημαίνει ήχος, συναίσθημα αλλά επίσης πρακτικότητα και πολυτέλεια, με την προσωπικότητα και το συναίσθημα μιας ιταλικής μάρκας που ξέρει από εξατομίκευση".

Τα Bizzarrini είναι επίσης εξαιρετικά σπάνια. Κυκλοφορούν λιγότερα από 200 αυτοκίνητα. Και το νέο; Λοιπόν, υποτίθεται ότι θα είναι "περιορισμένης παραγωγής supercar".

Bizzarrini Giotto
Bizzarrini Giotto και Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival

Τέλος, το βασικό πράγμα που θα πρέπει να επιδείξει το υπεραυτοκίνητο Giotto  -προκειμένου να ανταποκριθεί στο όνομα του ιδρυτή της Bizzarrini- είναι πραγματική τόλμη και σοβαρή αγάπη για τα αυτοκίνητα. Τι εννοούμε;

Το 1964, ο Giotto Bizzarrini ίδρυσε τη δική του εταιρεία supercar. Μια αρκετά τολμηρή κίνηση για έναν μηχανικό αυτοκινήτων, ακόμα και αν μιλάμε για τον ίδιο Giotto Bizzarrini που είχε ήδη βάλει το χεράκι του στη Ferrari 250 GTO.

Αλλά ακόμη και με ένα τέτοιο βιογραφικό (το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Iso Grifo και την κατασκευή ενός αυτοκινήτου που κέρδισε την κατηγορία του Le Mans με το όνομά του στο μπροστινό μέρος), χρειάζονται μάλλον περισσότερα για να πετύχεις ως εταιρεία παραγωγής supercars, οπότε η Bizzarrini βάρεσε κανόνι στα τέλη του 1969. Όταν οι εκκαθαριστές πήγαν να διεκδικήσουν τα τελευταία απομεινάρια της εταιρείας από το εργοστάσιο στο Λιβόρνο, ο Giotto αποσυναρμολόγησε και έκρυψε ένα ολόκληρο αυτοκίνητο, αντί να το αποχωριστεί. 

Bizzarrini Giotto

Αν η νέα Bizzarrini αγαπάει τον Giotto όσο ο Giotto αγαπούσε τa Bizzarrini του, μάλλον θα πάει καλά η προσπάθεια αναβίωσης.

Best of Network