Κάτι συμβαίνει με την Tesla: Ο Elon Musk ξεφόρτωσε μετοχές αξίας 3,58 δισ. δολαρίων

Τι συμβαίνει με την Tesla και ο επικεφαλής διαρκώς ξεφορτώνεται μετοχές. Μόλις έγινε γνωστό ότι πούλησε μεγάλο όγκο μετοχών για 4η φορά μέσα στο 2022

Tesla Cybertruck

Χάνει την πρώτη θέση του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, αγοράζει το Twitter πολύ πιο ακριβά από την αξία του, ψάχνει για νερό στο Βερολίνο και ξεφορτώνεται διαρκώς μετοχές της Tesla. Μόλις έγινε γνωστό ότι Elon Musk πούλησε μετοχές της Tesla για τέταρτη φορά φέτος.

55% έχουν πέσει οι μετοχές της Tesla

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla πούλησε σχεδόν 22 εκατομμύρια μετοχές έναντι 3,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έδειξε η κατάθεση που έγινε αργά την Τετάρτη στις Η.Π.Α. Οι συναλλαγές έγιναν μεταξύ 12 και 14 Δεκεμβρίου.

Οι μετοχές της Tesla έχουν σημειώσει πτώση 55% φέτος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αγορά του Twitter από τον Musk, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων που κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ακριβά για τους καταναλωτές και την πτώση ζήτησης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της Tesla μετά τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Musk -ο οποίος δείχνει να έχει μάτια μόνο για το Twitter- επιτέθηκε σε ένα πρώην στέλεχος του Twitter και έγραψε στο Twitter θεωρίες συνωμοσίας που έχουν θορυβήσει ακόμη και τους πιο φανατικούς και διαχρονικούς θαυμαστές του.

Ο Musk προσπαθούσε επί μήνες να βγει από τη συμφωνία με το Twitter, αλλά απέτυχε. Για να συγκεντρώσει αρκετά μετρητά για την αγορά, ξεφορτώθηκε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla -περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο και στη συνέχεια άλλα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο.

Τον Νοέμβριο, αφού ορκίστηκε ότι είχε τελειώσει με τις πωλήσεις, ξεφόρτωσε άλλα 3,95 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συμμετοχή του.

Το Twitter έχει μεγάλα έξοδα

Ο Musk χρησιμοποίησε πολλά δανεικά που βρίσκονται τώρα στον ισολογισμό του Twitter για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Το χρέος του Twitter έχει αυξηθεί σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τη συμφωνία, μαζί με άλλα είδη ομολόγων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές.

Το Twitter αντιμετωπίζει τώρα ετήσιες πληρωμές τόκων που πλησιάζουν το 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια -οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο ακριβές, δεδομένου ότι τα επιτόκια για περίπου το ήμισυ αυτού του χρέους δεν έχουν κλειδώσει και θα αυξάνονται με την αγορά.

"Με κίνδυνο να δηλώσω το προφανές, προσέξτε το χρέος σε ταραχώδεις μακροοικονομικές συνθήκες, ειδικά όταν η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια", έγραψε ο Musk στο Twitter. Οι πρόσφατες πωλήσεις του Musk συρρικνώνουν το μερίδιό του στην εταιρεία σε περίπου 13%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο Musk, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Tesla από το 2008, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Η αξία του είναι αυτή τη στιγμή 160,9 δισεκατομμύρια δολάρια, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg μετά τον Γάλλο Bernard Arnault. Η περιουσία του έχει μειωθεί κατά 109,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Με πληροφορίες από Automotive News Europe

Best of Network