H Porsche 911 GT3 RS έχει DRS σαν της Formula 1 (+video)

Η Porsche ανεβάζει μερικά επίπεδα στην σύγχρονη αυτοκίνηση με την Porsche 911 GT3 RS (992) που διαθετει την πιο εξελιγμένη αεροδυναμική αυτοκινήτου παραγωγής

Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992
Porsche 911 GT3 RS 992

Με την προοπτική της εισόδου της Porsche στην Formula 1 που είναι πλέον σχεδόν επιβεβαιωμένη και μετά την παρουσίαση της Porsche 911 GT3 RS (992), μάλλον ορισμένα στελέχη των ομάδων του πρωταθλήματος θα έχουν θορυβηθεί. Γιατί η Porsche παρουσίασε μια πραγματική σπουδή αεροδυναμικής, που όμοιά της δεν έχουμε δει ξανά σε αυτοκίνητο παραγωγής και αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι δεν αστειεύεται καθόλου σε θέματα διαχείρισης του αέρα. Κάτι που ως γνωστόν είναι πρώτη προτεραιότητα στο σύγχρονο motorsport και δη στην κορωνίδα αυτού.

Με μια πλούσια ιστορία, η οποία περιλαμβάνει συνεχή εξέλιξη προς την τελειοποίηση, με βάση τα δεδομένα κάθε εποχής, η Porsche 911 GT3 RS (992) ήταν ένα πολυαναμενόμενο αυτοκίνητο και ευτυχώς η διαρροή μιας εικόνας, μια ημέρα πριν την παρουσίαση δεν κατέστρεψε την γλύκα της αποκάλυψης. Και αυτό επετεύχθη χάρη στην τεχνολογία, διότι τα μικρά πτερύγια, οι εισαγωγές, οι αεραγωγοί και οι σχεδιαστικές γραμμές μπορεί να είναι ορατά σε μια φωτογραφία, είναι απαραίτητο όμως να εξηγηθεί η λειτουργία τους και μόνο τότε συνειδητοποιείς πως διαβάζοντας, πέφτει σιγά σιγά το σαγόνι σου. 

Porsche 911 GT3 RS 992

"Καθημερινό" αυτοκίνητο με ενεργό DRS 

Καλά, καθημερινό αυτοκίνητο δεν λες την Porsche 911 GT3 RS (992), όμως σε κάποιο παράλληλο σύμπαν θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς εδώ μια, γιατί κατά βάση είναι ένα αυτοκίνητο για τον δρόμο. Απλώς είναι ένα από τα λίγα αυτοκίνητα που η εφαρμογή των δυνατοτήτων του στο δρόμο μοιάζει ανέφικτη ή και άχρηστη. Εκτός αν επιθυμείς να προσπεράσεις τρία φορτηγά στην Εθνική Οδό για παράδειγμα, οπότε θα μπορούσες να πατήσεις το κουμπί του DRS στο τιμόνι, όπως κάνει ο Charles Leclerc ας πούμε. Θα άνοιγε, σε αυτήν την περίπτωση (όπως και του Leclerc), η πίσω πτέρυγα και η εξωφρενική τιμή των 409kg κάθετης δύναμης (η οποία αυξάνεται όσο η ταχύτητα ανεβαίνει για να φτάσει τα 860kg στα 285km/h) θα μειωνόταν, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη επιτάχυνση. 

Porsche 911 GT3 RS 992

Επειδή όμως το να περάσεις τρία φορτηγά στην Εθνική δεν είναι γενικώς καλή ιδέα και κυρίως δεν είναι χρήσιμη κίνηση, τι να την κάνεις την Porsche 911 GT3 RS (992) στον δρόμο; Συνεπώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με ενδεδειγμένο πεδίο δόξης την πίστα, κάτι που είναι λογικό ασφαλώς, αν αναλογιστεί κανείς πως η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Porsche στους αγώνες GT είναι τόσο μεγάλη που θα ήταν κρίμα να μην περάσει κάπως στην καθημερινότητα. Εμφανισιακά δε, η πίσω πτέρυγα που έχει δύο κομμάτια, ώστε να ανοίγει αλλά και να κλείνει κατά το φρενάρισμα, είναι τόσο μεγάλη που αποτελεί την πρώτη σαφή ένδειξη πως το αυτοκίνητο είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία της Porsche, που το ύψος της πίσω πτέρυγας υπερβαίνει το συνολικό ύψος του αυτοκινήτου. 

Αεροναυπηγική δρόμου 

Porsche 911 GT3 RS 992

Τα του αέρα και της διαχείρισής του, δεν τελειώνουν εκεί. Η ανάγκη να κατευθύνεται ο ζεστός αέρας μακριά και να αξιοποιείται ο ψυχρός αέρας που φτάνει στο αυτοκίνητο, έχουν φέρει στην νέα Porsche 9111 GT3 RS (992) διάφορες εισαγωγές, σε αρκετά σημεία του αυτοκινήτου. Είναι εντυπωσιακό που δεν υπάρχει παρά μόνο ένα σχεδιαστικό τερτίπι σε όλα αυτά τα ανοίγματα που βλέπει κανείς στο αυτοκίνητο. Βρίσκεται πίσω από τους πίσω θόλους και οι σχεδιαστές της Porsche έχουν φροντίσει να το αναγράφουν εμφανώς (no vent), τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως όλα τα υπόλοιπα "τρυπήματα" του αμαξώματος είναι ενεργές εισαγωγές

Porsche 911 GT3 RS 992

Το πιο "περίεργο" ωστόσο είναι οι δύο μαύρες γραμμές που "στολίζουν" την οροφή της 911 και μοιάζουν με μικρές μπάρες οροφής. Δεν είναι για τα πέδιλα του σκι, αν υπέθεσες κάτι τέτοιο. Βρίσκονται εκεί ώστε να αποτρέψουν "βρώμικο" αέρα, τον οποίο κατευθύνουν στο πλαϊνό του αυτοκινήτου οι δύο εισαγωγές στο καπό με τα καθόλου διακριτικά πλέον μικρά εξογκώματά τους, από το να επιστρέψει προς το κάλυμμα του κινητήρα στο πίσω μέρος. Επιπλέον στην μάσκα, εσωτερικά, υπάρχουν κινούμενα πτερύγια που δουλεύουν αυτόματα και συνέχεια, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στις αλλαγές πορείας σε ακραίες συνθήκες. 

Αυξημένη ιπποδύναμη 

Porsche 911 GT3 RS 992

Στον τομέα του κινητήρα το statement της Porsche είναι εξίσου σημαντικό. Η αύξηση της ιπποδύναμης της νέας Porsche 911 GT3 RS (992) σε σχέση με την απλή 911 GT3, είναι της τάξης των 15PS, ώστε να φτάσει τους 525PS. Αν σου φαίνονται λίγοι είναι επειδή είναι λίγοι, ειδικά σε μια εποχή που οι ιπποδυνάμεις εκτοξεύονται στα ουράνια. Οι Γερμανοί όμως προτίμησαν να εμπιστευθούν όλα τα προαναφερθέντα για να κάνουν (όπως εξάλλου οφείλουν) τη διαφορά από γενιά σε γενιά, έτσι έκαναν μόνο τις άκρως απαραίτητες επεμβάσεις στα εσωτερικά του επίπεδου κινητήρα των 4.0lt. Είναι αρκετά ώστε να κινούν την GT3 RS με 296km/h και να της επιτρέπουν επιτάχυνση μέχρι τα πρώτα 100km/h σε 3.2sec. 

Έχει καλό μεταβολισμό  

Στο εσωτερικό της η νέα Porsche 911 GT3 RS (992) δεν είναι το hardcore αυτοκίνητο που θα περίμενε κανείς έχοντας φτάσει μέχρι αυτό το σημείο του κειμένου. Αν εξαιρέσεις τους φυσικούς διακόπτες με κουμπιά παλιάς κοπής, αλλά σύγχρονης σχεδίασης, που υπάρχουν κάτω από την οθόνη, τα υπόλοιπα εντάσσονται στην τεχνολογία της εποχής. Η οθόνη υπάρχει και δεν απενεργοποιείται, ούτε το κλιματιστικό, ούτε το infotainment γενικώς. Επίσης οθόνη είναι και ο πίνακας οργάνων, αφού πλέον είναι και φθηνότερη επιλογή για τις εταιρείες και πιο συμβατή με τις επιθυμίες του οδηγού. Βασικά, ειδικά στην 911 GT3 RS δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς από τη θέση του οδηγού και από τους διακόπτες του τιμονιού μπορεί κανείς να ρυθμίσει τα 7 στάδια του συστήματος ευστάθειας ή να το απενεργοποιήσει πλήρως, τις αναρτήσεις και ακόμη και το ηλεκτρονικό διαφορικό. 

Porsche 911 GT3 RS 992

Η εκτεταμένη χρήση πλαστικού από ανθρακονήματα, έχει επιτρέψει στην Porsche να διατηρήσει και το συνολικό βάρος της 911 GT3 RS σε χαμηλά επίπεδα (αναλογικά με το μέγεθος της τεχνολογίας που ενσωματώνει). Τα 1.450 kg της, δεν είναι αδιανόητη τιμή και είναι πιο εντυπωσιακό το οτι στο εσωτερικό οι Γερμανοί δεν ήταν φειδωλοί σε δέρμα ή άλλα υλικά που βελτιώνουν την ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα. 

Παρακάτω στο video του Top Gear, ο Jack Rix έχει φτιάξει τον απόλυτο οδηγό για την νέα Porsche 911 GT3 RS (992), τον οποίο δεν πρέπει να χάσεις αν σε ενδιαφέρει το αυτοκίνητο έστω και ελάχιστα. 


 

Best of Network