Η Citroen αποκάλυψε τα νέα e-C4 X και C4 X

Τα fastback είναι η νέα τάση και τα Citroen e-C4 X και C4 X υπάκουν σχολαστικά και πετυχημένα

Citroen C4 X

Κάτι συμβαίνει τελευταία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες βάζουν τους σχεδιαστές να σχεδιάζουν fastback μοντέλα. Μέσα σε μία μέρα είδαμε το Hyundai Ioniq 6 και τα Citroen e-C4 X και C4 X. Με το νέο Hyundai ασχοληθήκαμε, εδώ ο χώρος ανήκει στα Citroen e-C4 X και C4 X.

Citroen e-C4 X και C4 X: Το κατά Citroen fastback

Ακολουθώντας τα βήματα του κομψού Citroen C5 X, η σχεδίαση των νέων e-C4 X και C4 X είναι ξεκάθαρα fastback και αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς το αυτοκίνητο είναι ο ορισμός του fastback και ίσως μια από τις καλύτερες εφαρμογές της φόρμας τα τελευταία χρόνια.  

Citroen C4 X

Παρότι με την αισθητική τους, τα νέα e-C4 X και C4 X είναι ξεκάθαρα μέλη της οικογένειας των μοντέλων της Citroen τελευταίας γενιάς, ταυτόχρονα διαφοροποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να κερδίζουν το δικαίωμα να θεωρούνται διαφορετικά. Με μήκος 4.600 χιλιοστά, τα τοποθετούνται ανάμεσα στα C4 C-Cross και C5 X. Το μεταξόνιο των 2.670 χιλιοστών είναι ίδιο με το C4 C-Cross, καθώς και τα δύο βασίζονται στην πλατφόρμα CMP της εταιρείας. Με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29 Cd, η αεροδυναμική απόδοση έχει βελτιστοποιηθεί και ως εκ τούτου θα βγάλουν περισσότερα χιλιόμετρα, είτε πρόκειται για το αμιγώς ηλεκτρικό e-C4 X, είτε το θερμικό C4 X.

Citroen C4 X

Η διαμόρφωση του πίσω μέρους κρύβει έξυπνα τις διαστάσεις του αμαξώματος και ιδιαίτερα το μήκος, χάρη στο οποίο ο χώρος των αποσκευών φτάνει τα 510 λίτραΟι χώροι για τους επιβάτες φθάνουν και μάλλον περισσέυουν. Ιδίως οι πίσω, που έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χώρο για τα γόνατα -198 χιλιοστών- και μεγαλύτερη κλίση στην πλάτη του καθίσματος που είναι πλέον 27 μοίρες. Παράλληλα τρία άτομα μπορούν να κάθονται άνετα πίσω.

Ηλεκτρικό και θερμικό αλλά όχι υβριδικο 

Για το αμιγώς ηλεκτρικό e-C4 X, η Citroen προσφέρει 8ετή εγγύηση (ή 160.000 χιλιόμετρα) για την καλή λειτουργία της μπαταρίας του αυτοκινήτου, διασφαλίζοντας το 70% της χωρητικότητας των 50kWh της. Χάρη στην τεχνολογία των 400V, η μπαταρία γεμίζει κατά 80% σε 30 λεπτά, χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC 100 kW.

Citroen e-C4 X

Το  Citroen C4 X θα είναι διαθέσιμο με κινητήρες βενζίνης και diesel. Τα υπερτροφοδοτούμενα PureTech και BlueHDi σύνολα, με απόδοση ισχύος από 100 έως 130 ίππους και μετάδοση με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο 8 σχέσεων, δίνουν τη βάση για μια ενδιαφέρουσα γκάμα εκδόσεων του C4 X.

Citroen C4 X

Τα νέα μοντέλα e-C4 X και C4 X θα κατασκευαστούν αποκλειστικά στην Ευρώπη, στις εγκαταστάσεις της Stellantis, στο Villaverde της Μαδρίτης στην Ισπανία, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στις αρχές του 2023.

Best of Network