Αυτή είναι έρευνα: Η οδήγηση στην πίστα καλύτερη από το γυμναστήριο

Τα λέμε χρόνια ότι η οδήγηση στην πίστα σου ανέβαζει την διάθεση και δεν μας πιστεύατε. Τώρα μια έρευνα της Abarth το επιβεβαιώνει

Έρευνα: Η οδήγηση σε πίστα καλύτερη από την άσκηση

Δηλαδή έπρεπε να ενεργοποιηθεί ένα πανεπιστήμιο για να μάθουμε αυτό που χρόνια γνωρίζαμε; Δεν πειράζει. Εμείς τα λέγαμε και δεν μας πιστεύατε (με φωνή Βασίλη Λεβέντη), ε τώρα θα μας πιστέψετε γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα η οδήγηση στην πίστα σου ανέβαζει την διάθεση περισσότερο από την άσκηση σε γυμναστήριο.

Το Πανεπιστήμιο του Loughborough θεωρείται ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του Sports Science. Σε συνεργασία με την Abarth, το Βρετανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα προχώρησε σε μια σειρά πειραμάτων που σαν στόχο είχαν να εξετάσουν το πως η οδήγηση ενός σπορ αυτοκινήτου στην πίστα μεταβάλει τη διάθεση ενός ατόμου. Η έρευνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με εκείνα που προκύπτουν κατά τη σωματική άσκηση του ατόμου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα δείχνουν να δικαιώνουν απόλυτα τους φίλους της σπορ οδήγησης, αφού κατά μέσο όρο τα άτομα που οδηγούσαν ένα Abarth στην πίστα ήταν 59% πιο χαρούμενα με αυτή τη δραστηριότητα σε σχέση με την άσκηση στο γυμναστήριο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα επίπεδα ευτυχίας κατά την οδήγηση στην πίστα ήταν υψηλότερα κατά 116% σε σχέση με την αερόβια άσκηση, ενώ μόλις 4% σε σχέση με τις ασκήσεις με βάρη.

Έρευνα: Η οδήγηση σε πίστα καλύτερη από την άσκηση

Επίσης τα άτομα ήταν κατά 20% πιο χαρούμενα με την οδήγηση στην πίστα σε σχέση με μια άσκηση που συνδυάζει το αερόβιο πρόγραμμα και τα βάρη.

Η έρευνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα βάζοντας τα εξεταζόμενα άτομα και στη θέση του συνοδηγού, όπου επίσης τα αποτελέσματα ήταν σαφώς υπέρ της μηχανοκίνητης εμπειρίας, η οποίας αποδείχθηκε κατά 77% πιο απολαυστική σε σχέση με την άσκηση.

Πώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα μονοήμερο πείραμα όπου οδήγησαν τα Abarth F595 και 695 Competizione στην πίστα Mallory Park, ενώ είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και μερικούς γρήγορους γύρους ως συνοδηγοί. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Loughborough κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους, ενώ στη συνέχεια η καταγραφή συνεχίστηκε με τους συμμετέχοντες αυτή τη φορά να γυμνάζονται.

Έρευνα: Η οδήγηση σε πίστα καλύτερη από την άσκηση

Ο επιστημονικός υπολογισμός της διάθεσης βασίζεται σε μια σειρά μετρήσεων και τεχνολογιών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την καταγραφή των εκφράσεων του προσώπου και της λειτουργίας της καρδιάς. Ο συνδυασμός των μετρήσεων σε συνδυασμό με ψυχολογικά τεστ επέτρεψε στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Loughborough να εντοπίσουν με ακρίβεια τα συναισθήματα που προέκυψαν σε κάθε φάση των δοκιμών.

Έρευνα: Η οδήγηση σε πίστα καλύτερη από την άσκηση

Ο επικεφαλής του πειράματος, Dr Dale Esliger σημείωσε: "Έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές το πόσο σημαντική είναι η φυσική άσκηση όχι μόνο για τη σωματική υγεία ενός ατόμου, αλλά και την καλή ψυχική του κατάσταση. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για το πως επηρεάζεται η διάθεση από την οδήγηση και συγκεκριμένα την οδήγηση στην πίστα. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η οδήγηση στην πίστα, όσο και η γυμναστική έχουν θετικό αντίκτυπο, όμως στην περίπτωση μας η εμπειρία με τα αυτοκίνητα της Abarth αναμφίβολα είχε δυνατότερο αποτέλεσμα στη διάθεση των συμμετεχόντων".

Με πληροφορίες από Abarth / Stellantis

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network