Γιατί η Eυρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την Tesla με 150 εκατ. ευρώ

Η αμερικανική εταιρεία φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του τελευταίου προγράμματος χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Tesla supercharger station

Η Tesla, πρόκειται να λάβει περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εγκατάσταση ή/και αντικατάσταση 7.198 σημείων φόρτισης με ισχύ 250 kW το καθένα, σε 687 σημεία που βρίσκονται συνολικά σε 22 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Πρόκειται για μέρος ενός προγράμματος που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές στην Ευρώπη και να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την ηλεκτροκίνηση. Συνολικά, στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη Διευκόλυνση Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIF) επιλέχθηκαν 26 έργα για συνολική επιχορήγηση από την ΕΕ ύψους άνω των 352 εκατομμυρίων ευρώ.

Tesla supercharger station

Αναφορικά με την Tesla, αυτή έλαβε έγκριση για δύο έργα, ένα που υποβλήθηκε από την Tesla Ιταλίας και ένα από την Tesla Πολωνίας. Έτσι, η εταιρεία του Elon Musk έφτασε να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής διαθέσιμης χρηματοδότησης, περίπου 44%.

Σημαντική επέκταση του δικτύου φόρτισης

Το έργο της ιταλικής θυγατρικής, στοχεύει στην ανάπτυξη 6.458 σημείων επαναφόρτισης ικανών να παρέχουν 250 kW το καθένα, σε 613 σημεία 16 χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία) κατά μήκος του κεντρικού και συνολικού οδικού δικτύου.

Αντίστοιχα, η πολωνική θυγατρική θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εγκατάσταση ή αντικατάσταση 740 σημείων φόρτισης ισχύος 250 kW το καθένα, σε 6 χώρες (Τσεχία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία).

Tesla supercharger station

Η Ευρωπαία επίτροπος για τις μεταφορές Adina Valean, δήλωσε: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Οι πολυάριθμες αιτήσεις για χρηματοδότηση που λάβαμε, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον του κλάδου των μεταφορών να προωθήσει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μεταφορές -στους δρόμους, στον ουρανό και στη θάλασσα. Η επένδυσή μας ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ θα μεταφραστεί σε περίπου 12.000 σημεία φόρτισης, 18 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και στην ηλεκτροδότηση λιμένων και αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου του λιμένα του Ρότερνταμ και 37 ισπανικών αεροδρομίων".

Σημεία ταχυφόρτισης κάθε 60 χλμ. από το 2025

Αυτός ο τελευταίος γύρος επιχορηγήσεων της ΕΕ, έρχεται μετά την έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας νέας δέσμης μέτρων, που αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων, επιβάλλοντας ότι από το 2025 και μετά, σταθμοί ταχείας φόρτισης τουλάχιστον 150 kW για αυτοκίνητα και φορτηγά, πρέπει να εγκαθίστανται κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των κύριων διαδρόμων μεταφορών εντός της Ένωσης.

Tesla supercharger station

Αν και στα επίσημα έγγραφα δεν αναφέρεται, είναι πιθανό η Tesla να εγκαταστήσει τους υπερφορτιστές V4 -είτε σε νέες τοποθεσίες είτε αντικαθιστώντας παλαιότερες μονάδες- με τα χρήματα που θα λάβει από την ΕΕ, οι οποίοι είναι ισχύος 250 kW και δίνουν τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών, κάτι που αποτελεί επίσης απαίτηση του νέου κανονισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network