Kia EV9: Γιατί διαφέρει στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών SUV

Είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά ηλεκτρικά SUV που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά με χώρους για έως 7 επιβάτες και τεχνολογία από τα ράφια του αύριο.

Kia EV9
Kia EV9 Rafael Nadal
Kia EV9 Rafael Nadal
Kia EV9
Kia EV9 2024
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9
Kia EV9

Με τους κινέζους κατασκευαστές να έχουν πάρει κεφάλι στην κούρσα των ηλεκτρικών οχημάτων παρουσιάζοντας πλέον ποιοτικά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά – ως προς την τιμή – μοντέλα έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε ποιος σηκώνει το γάντι αυτής της πρόκλησης. Σίγουρα πάντως όχι οι Ιάπωνες, τουλάχιστον στο βαθμό που το κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, από την εξίσωση του ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τους Κορεάτες που διαμέσου του ομίλου Hyundai-Kia προσφέρουν αυτή την περίοδο τις καλύτερες προτάσεις.

Μία τέτοια αφορά και την ηλεκτρική γκάμα Kia η οποία συνεχώς διευρύνεται με την πιο πρόσφατη είσοδο να είναι αυτή του μοντέλου EV9. Ενός μεγάλου SUV με ενδιαφέρον design και προωθημένη τεχνολογία.

Kia EV9 2024

Βασισμένο σε ένα ειδικά εξελιγμένο πάτωμα για ηλεκτρικά μοντέλα, το Electric Global Modular Platform (E-GMP), η Kia φαίνεται πως αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στις premium κατηγορίες με το νέο EV9 να εξασφαλίζει εντυπωσιακές επιδόσεις σε συνδυασμό με καλή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει αυτονομίες άνω των 541 χλμ./φόρτιση.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Kia EV9 έναν ισχυρό αντίπαλο στα μεγάλα ηλεκτρικά SUV. Η τεχνολογική δομή της ναυαρχίδας των ev της Kia εφοδιάζεται με σύστημα 800 Volt που επιτρέπει γρήγορες ταχυφορτίσεις όπου η υποδομές το επιτρέπουν. Σύμφωνα με την εταιρεία, το EV9 μπορεί να ανεφοδιαστεί με ενέργεια από ταχυφορτιστή για 239 χλμ. σε χρόνο περίπου 15 λεπτών.

Kia EV9 2024

Η λελογισμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς οι μεγάλες αυτονομίες που παρουσιάζει δεν οφείλονται μόνο στην καλή διαχείριση αλλά και στο αεροδυναμικά σχεδιασμένο αμάξωμά του, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε μοντέλα SUV με όγκο. Και το EV9 είναι ένα μοντέλο με αμάξωμα μήκους 5 μ. και πλάτους κοντά στα 2 μ. που όμως έχει καταφέρει έναν συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28.

Kia EV9

H καλή δουλειά αποδίδεται εδώ στην σχεδιαστική ομάδα της Kia που υπό την επίβλεψη του Karim Habib, επικεφαλής του αντίστοιχου τμήματος της φίρμας. Ένας σχεδιαστής με επαγγελματικό background στην BMW και στην Infiniti που έχει παραδεχθεί πως λειτουργεί σε μια εταιρεία που αφήνει την δημιουργικότητα των σχεδιαστών της εντελώς ελεύθερη.

Επιστροφή στο EV9 που εκτός των άλλων διαθέτει και ένα από τα πιο ανεπτυγμένα πακέτα ασφάλειας, με έξυπνα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που, υπό συνθήκες, εντάσσεται σε λειτουργίες επιπέδου 3.

Kia EV9 2024

Οι πολυάριθμες τεχνολογικές προσθήκες περιλαμβάνουν το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP), το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο Kia EV9 GT- line επιτρέποντας την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 σε όσες χώρες σήμερα υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία.

Νέο οικοσύστημα

Το οικοσύστημα του EV9 δίνει για πρώτη φορά στους πελάτες της Kia την δυνατότητα εισόδου στο Kia Connect Store, το οποίο τους δίνει πρόσβαση σε ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες κατόπιν ζήτησης. Το σύστημα αναβαθμίζεται διαρκώς με ενημερώσεις Over the Air (OTA) ανά πάσα στιγμή.

Kia EV9 2024

Μέσω αυτής της δυνατότητας ψηφιακής αναβάθμισης ο χρήστης του EV9 μπορεί να κατεβάσει από το Store την προαιρετική λειτουργία "Boost” που ξεκλειδώνει επιπλέον 100 Nm ροπής για τον ηλεκτροκινητήρα, για μια πιο συναρπαστική και δυναμική εμπειρία οδήγησης.

Το Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) της Kia προσφέρεται επίσης ως ψηφιακή λειτουργία, μαζί με άλλα συστήματα όπως: Audio Visual, Navigation and Telematics (AVNT) στο ifontainment του οχήματος.

Διαβάστε Επίσης

Βιωσιμότητα

Το Kia EV9 είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που υιοθέτησε τη στρατηγική βιωσιμότητας σχεδιασμού τριών βημάτων της μάρκας, ξεκινώντας με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης δέρματος και την εφαρμογή δέκα "must-have" βιώσιμων υλικών. Μια οδηγία που θα περάσει σε όλα τα νέα μοντέλα της Kia με τη χρήση από υλικά βιολογικής βάσης όπως καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο και φυσικά έλαια.

Kia EV9 2024

Στόχος της Kia είναι να αυξήσει το ποσοστό των ανακυκλωμένων πλαστικών που χρησιμοποιεί στο 20% έως το 2030. Η χρωματική παλέτα του EV9 αντλεί έμπνευση από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης, δηλαδή το φως, τον αέρα, τη γη και το νερό, για να δημιουργήσει μια σύνδεση με την ομορφιά της φύσης και να την εντάξει στη σχεδιαστική φιλοσοφία του EV9.

Σε αυτή τη βάση, το εσωτερικό του EV9 διαθέτει συνολικά έξι διαφορετικούς συνδυασμούς. Από μοντέρνο ανοιχτό γκρι έως τους κομψούς φυσικούς τόνους στην έκδοση GT Line.

Kia EV9

Η ζωή στην καμπίνα παίζει σημαντικό ρόλο και το μεγάλο ηλεκτρικό μοντέλο της Kia έχει σχεδιαστεί για να δίνει λύσεις. Ο προσφερόμενος χώρος μπορεί να βολέψει έως και επτά επιβάτες, σε τρεις σειρές καθισμάτων με πολλαπλές λύσεις διαμόρφωσης, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα περιστρεφόμενου καθίσματος.

Στην καμπίνα του EV9 τα καθίσματα της 2ης σειράς περιστρέφονται κατά 180 μοίρες για να επιτρέψουν τις συνομιλίες με όσους κάθονται στην 3η σειρά. Στους επιβάτες της 3 σειράς παρέχονται επίσης σημεία φόρτισης και ποτηροθήκες.

Διαβάστε Επίσης

Υψηλή τάση

Το EV9 διαθέτει μια ευρεία επιλογή διαμορφώσεων σε ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης που χρησιμοποιούν τεχνολογία μπαταριών 4ης γενιάς από την Kia. Μια μπαταρία 76,1 kWh προσφέρεται αποκλειστικά στην έκδοση Rear Wheel Drive (RWD), ενώ μια μπαταρία 99,8 kWh τοποθετείται και στις δύο εκδόσεις RWD Long Range και All Wheel Drive (AWD).

Kia EV9 Rafael Nadal
Από τους πρώτους κατόχους Kia EV9 και ο γνωστός Ισπανός τενίστας Rafael Nadal

Στην έκδοση RWD Long Range χρησιμοποιείται ένας ηλεκτροκινητήρας 203 ίππων (350 Nm), δίνοντας στο SUV την ικανότητα να επιταχύνει από 0-100 km/h σε 9,4''

Η τετρακίνητη έκδοση AWD είναι εξοπλισμένη με δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά αποδίδουν συνολική ισχύ 384 ίππων με ροπή 600 Nm. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός επιτρέπει την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6'' ενώ είναι διαθέσιμη και μια προαιρετική λειτουργία Boost, που επιτρέποντας στο EV9 να επιταχύνει σε μόλις 5,3'' στα 0-100.

Kia EV9

Το λέει και ο πρόεδρος...

Ο Ho Sung Song, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το Kia EV9 ξεπερνά όλες τις πτυχές της παραδοσιακής σκέψης των SUV και αντιπροσωπεύει την κορυφή των σχεδιαστικών και μηχανικών καινοτομιών της Kia. Κατασκευασμένο για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Το EV9 ηγείται επίσης της ταχείας μετάβασης της Kia σε πάροχο λύσεων βιώσιμης μετακίνησης, όχι μόνο χάρη στην προηγμένη αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, αλλά και μέσω των πολυάριθμων ανακυκλωμένων και βιώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία του".

Οι τιμές για τη νέα οικογένεια Kia EV9 ξεκινούν από τα 69.000 ευρώ για την βασική εκδοση Earth με τους 203 ίππους - συμπεριλαμβανομένου του όφελους 8.000 ευρώ από την κρατική επιδότηση του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ". Αναλυτικά τις τιμές του νέου EV9 μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network