Το Hyundai Ioniq 5 πρωταγωνίστησε στα βραβεία το 2022. Σειρά για εφέτος πήρε το νέο Hyundai Ioniq 6 που χωρίς ακόμα να έχει κυκλοφορήσει σε αρκετές αγορές της υφηλίου, αναδείχθηκε ως "Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς" κερδίζοντας επίσης του επίζηλους τίτλους "World Electric Vehicle" και "World Car Design of the Year".
Το δεύτερο μοντέλο Ioniq δεν θα είναι και το τελευταίο που στελεχώνει την γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Hyundai. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα παρουσιάσει 17 νέα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2030 και έχει ως στόχο να πουλά πάνω από 1.8 εκατομμύρια ev cars ετησίως στο τέλος της δεκαετίας.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι που λαμβάνουμε αυτή τη εξαιρετική διάκριση δύο συνεχόμενα χρόνια, η οποία αναγνωρίζει τις αδιάκοπες προσπάθειες όλων στην Hyundai Motor Company να φέρουν στην αγορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Ioniq 6" δήλωσε ο Jaehoon Chang, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hyundai Motor Company, για να συμπληρώσει: "Αυτή η διάκριση ενισχύει τη δέσμευσή μας να είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση των προσπαθειών μας ως παρόχου έξυπνων λύσεων κινητικότητας".
Το νέο Ioniq 6 έχει δύο σημαντικά στοιχεία να προτάξει απέναντι στον ανταγωνισμό: Διαθέτει ένα από τα πιο αεροδυναμικά αμαξώματα με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,21 Cx και συνάμα προσφέρει αυτονομία που ξεπερνά τα 600 χλμ. με μία φόρτιση των σχετικά μικρών μπαταριών του. Λόγω της υποδομής του ηλεκτρικού συστήματος 800 V μπορεί επίσης να πληρώσει ιδιαίτερα γρήγορα σε ενέργεια αν συνδεθεί σε ταχυφορτιστές.
Σε στυλ "Streamline Moderne"
Τα δύο Ioniq διαθέτουν τόσο διαφορετική αισθητική που δύσκολα μπορείς να πιστέψεις πως βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική. Θεμέλιος λίθος είναι η πλατφόρμα E-GMP που χρησιμοποιείται και σε άλλα ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου (Kia και Genesis). Είναι γεγονός πως το καμπυλόγραμμο σχήμα του αμαξώματος αποτίει φόρο τιμής στη σχεδιαστική τάση Streamline Moderne που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’30. Μια τάση που δεν επικεντρώθηκε μόνο στα αυτοκίνητα αλλά επηρέασε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, ακόμα και κτίρια.
Στο αμάξωμα του Ioniq 6 τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Μέχρι και η μικρότερη λεπτομέρεια αποσκοπεί στην επίτευξη της βέλτιστης αεροδυναμικής απόδοσης. Στη μεζούρα, το αμάξωμα δείχνει 4,86 μ. με το μεταξόνιο να είναι ιδιαίτερα μεγάλο, στα 2,95 μ. Αυτό μεταφράζεται σε ευρύχωρη καμπίνα, ειδικά για τα πόδια των πίσω επιβατών. Η εμπειρία στην καμπίνα συμπληρώνεται επίσης από διάφορα συστήματα άνεσης όπως: Dual Color Ambient Lighting, Speed Sync Lighting, EV Performance Tune-up και Electric Active Sound Design (e-ASD).
Το εσωτερικό διατηρεί κάποια κοινά στοιχεία με του Ioniq 5, όμως εδώ η θέση οδήγησης είναι πιο χαμηλά τοποθετημένη. Στο ταμπλό βρίσκεται μία διπλή παραλληλόγραμμη οθόνη. Στην αριστερή πλευρά της αποτυπώνονται όλες οι ενδείξεις των οργάνων και στη δεξιά οι λειτουργίες του infotainment. Ιδιαίτερα έξυπνη είναι και η σχεδίαση των αεραγωγών του κλιματισμού, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στην οριζόντια γρίλια που διατρέχει σχεδόν όλο το ταμπλό.
Τεχνολογική δομή
Η βασική έκδοση της γκάμας διαθέτει ένα μόνο ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένο στον πίσω άξονα τροχών, με ισχύ 151 ίππων που συνδυάζεται με την μικρότερη μπαταρία των 53 kWh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία 429 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP.
Ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά βρίσκεται η έκδοση long range η οποία εξασφαλίζει κορυφαία αυτονομία έως και 614 χλμ. Τέλος, στην κορυφή υπάρχει η έκδοση Evolution AWD, η οποία διαθέτει τη μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh με δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 325 ίππων, τετρακίνηση και αυτονομία έως τα 519 χλμ.
Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Ioniq 6 περιλαμβάνεται η τεχνολογία Vehicle-to-Load (V2L), συστήματα υποβοήθησης οδηγού και προηγμένη συνδεσιμότητα με ενημερώσεις λογισμικού over-the-air (OTA). Διαθέτει πληθώρα συστημάτων ασφάλειας και υποστηρίζει λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.