Toyota Prius: Έρχεται η 5η γενιά του πρώτου υβριδικού μοντέλου στον κόσμο

25 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του μοντέλου που εισήγαγε την έννοια του υβριδικού στην αγορά, το Prius έφτασε αισίως στην 5η γενιά και ετοιμάζεται να προσθέσει ένα ακόμη επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία του.

Toyota Prius 5 generations
Toyota Prius 5th gen
Toyota Prius 5th gen
Toyota Prius 5th gen
Toyota Prius 2nd gen
Toyota Prius 3rd gen
Toyota Prius 2nd gen
Toyota Prius 2nd gen
Toyota Prius 3rd gen

Η ιστορία του Toyota Prius θα μπορούσε ουσιαστικά να ταυτιστεί απόλυτα με την πορεία της αυτοκίνησης προς την ηλεκτροκίνηση. Από το λανσάρισμά του στα τέλη του 1997, το Prius υπήρξε το μοντέλο που έθεσε τις βάσεις για τη μετάβαση σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκινητικό περιβάλλον, καθώς υπήρξε το πρώτο στον κόσμο υβριδικό όχημα μαζικής παραγωγής. 25 χρόνια μετά, γίνεται αντιληπτό πως οι τεχνολογικές καινοτομίες της πρώτης γενιάς ήταν αυτές που έκαναν το Prius να ξεχωρίσει.

Ένας ειδικά σχεδιασμένος βενζινοκινητήρας VVT-i 1.5 lt και ένας συμπαγής ηλεκτροκινητήρας με υψηλή ροπή, προσέφεραν οδηγικές επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές των συμβατικών αυτοκινήτων αντίστοιχου μεγέθους, αλλά με διπλάσια αποδοτικότητα καυσίμου και τις μισές εκπομπές CΟ2. Τα στοιχεία αυτά, συνέβαλαν στην ανάδειξή του ως "Ιαπωνικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς" το 1997-8, λίγο μόλις καιρό πριν την είσοδό του στην παγκόσμια αγορά.

Toyota Prius 2nd gen
Η πρώτη γενιά του Toyota Prius

Κορυφαία αεροδυναμική 

Ο κύκλος ζωής της πρώτης γενιάς ολοκληρώθηκε το 2003 με την παρουσίαση ενός εντελώς νέου Prius, το οποίο εισήγαγε νέα αεροδυναμικά πρότυπα. Διαθέτοντας εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας 0.26 και ένα χαρακτηριστικό σφηνοειδές σχήμα, η 2η γενιά του Prius ήταν ουσιαστικά ένα πεντάθυρο hatchback. Αυτή η γενιά κατέκτησε επίσης τον τίτλο "Αυτοκίνητο της Χρονιάς" για την Ευρώπη το 2005.

Toyota Prius 2nd gen

Έχοντας συμπληρώσει ήδη σχεδόν δέκα χρόνια εμπλοκής στην υβριδική τεχνολογία, η 2η γενιά του Prius πέτυχε 15% μεγαλύτερη απόδοση και 50% περισσότερη ισχύ από τον ηλεκτροκινητήρα, προς όφελος των επιδόσεων. Μία βελτιωμένη μπαταρία, με μειωμένο βάρος αλλά αυξημένη απόδοση, επέτρεψε για πρώτη φορά στο Prius να κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Η υβριδική τεχνολογία κερδίζει έδαφος

Το αγοραστικό κοινό είχε αρχίσει σταδιακά να αποκτά μια σαφή εικόνα για την υβριδική τεχνολογία και τα οφέλη της, και το Prius έβλεπε τις πωλήσεις του να αυξάνονται. Η παρουσία του υπήρξε καταλυτική στο να υπερβούν οι πωλήσεις των υβριδικών Toyota το 1 εκατομμύριο μονάδες. Το 2009 που ήρθε στην αγορά η 3η γενιά του Prius, η Toyota κατείχε πλέον ηγετική θέση στα υβριδικά οχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Toyota Prius 3rd gen

Η νέα αυτή γενιά του Prius, κυκλοφόρησε ως το πιο προηγμένο τεχνικά mainstream αυτοκίνητο στον κόσμο, αυξάνοντας την αποδοτικότητα καυσίμου κατά 10% επιπλέον και μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 14%, χάρη σε έναν ακόμα χαμηλότερο συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης, τον μεγαλύτερο κινητήρα 1.8 lt και τον επανασχεδιασμένο ηλεκτροκινητήρα.

Και με αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία

Η έκδοση plug-in του Prius που παρουσιάστηκε το 2012 ως ένα από τα πρώτα plug-in οχήματα στην Ευρώπη, μπορούσε να φορτίζεται σε εξωτερική πηγή ενέργειας, επιτρέποντας στον οδηγό της να απολαμβάνει τα οφέλη της αμιγούς ηλεκτρικής οδήγησης παρέχοντάς του αυτονομία 25km.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2015 και την έλευση της 4ης γενιάς, η οποία υπήρξε το πρώτο μοντέλο που έκανε χρήση της πλατφόρμας Toyota New Global Architecture (TNGA). Η TNGA συνεισέφερε ώστε το Prius, καθώς και πολλά μεταγενέστερα μοντέλα, να είναι πιο απολαυστικά στην οδήγηση πετυχαίνοντας χαμηλό κέντρο βάρους, έχοντας μία πιο ελκυστική θέση οδήγησης και λιγότερες κλίσεις του αμαξώματος.

Toyota Prius 3rd gen

Επιπλέον, το αμάξωμα της τέταρτης γενιάς Prius ήταν 60% πιο άκαμπτο από του προκατόχου της. Μία νέα plug-in υβριδική έκδοση παρουσιάστηκε επίσης, με ηλεκτρική αυτονομία 45km και εκπομπές CO2 μόλις 28gr σύμφωνα με τον κύκλο οδήγησης WLTP.

Toyota Prius 5th gen

Αποκλειστικά plug-in η 5η γενιά

Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας του ονόματος Prius στην αγορά, η πλειοψηφία των οχημάτων Toyota που πωλούνται στην Ευρώπη είναι τώρα υβριδικά, ενώ οι αθροιστικές πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων Toyota σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια. Μόνο οι υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις του Prius έχουν πουλήσει πάνω από 5,05 εκατομμύρια μονάδες.

Toyota Prius 5th gen
H νέα γενιά (5η) του Toyota Prius

Στα μέσα της χρονιάς που διανύουμε, η 5η γενιά του Prius θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά αποκλειστικά σε plug-in έκδοση και αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην άκρως επιτυχημένη πορεία του μοντέλου. Το νέο Toyota Prius, μετά από 25 χρόνια, συνεχίζει στον δρόμο της μηχανολογικής καινοτομίας και της δυναμικής σχεδίασης που αποτελούν παραδοσιακά τις βασικές του αξίες.

Best of Network