
Μπορεί να την συμπαθείς, μπορεί και όχι, αλλά πρέπει να παραδεχτείς πως η Lamborghini είναι μια από τις εταιρείες που ιστορικά, τολμά και δεν φοβήθηκε να εξερευνήσει τις επιλογές που έχει σε σχέση με τα μοντέλα της.
Από την ίδρυσή της το 1963, έχει πάρει περισσότερα ρίσκα, έχει καταφέρει να γυρίσει κεφάλια προς το μέρος της και έχει προκαλέσει αρκετά buzz, περισσότερα -ίσως- από οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία.
Αλλά τα ρίσκα έτσι είναι. Άλλοτε αποδίδουν κι άλλοτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση μας μένουν ως παρακαταθήκη εμβληματικά supercars που αποτελούν σημείο αναφοράς, ενώ στην δεύτερη περίπτωση μας κληροδορούνται μοντέλα που χάνονται στα βάθη της αυτοκινητικής ιστορίας, γιατί προτιμάμε να τα λησμονούμε. Παρακάτω θα τα βρεις όλα. Θέλεις να ξεκινήσουμε από τα κακά νέα ή από τα καλά;
Lambo Not
Ξεκινάμε από τα κακά, γιατί μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να θέλουν να ακουν πρώτα τα καλά νέα, αλλά να ξέρεις πως αυτό είναι λάθος και το λένε επιστήμονες, όχι εμείς.
Lamborghini LM002, 1986

Από τη στιγμή που η Lamborghini τοποθετεί το περήφανο έμβλημά της σε ένα αυτοκίνητο που μοιάζει να έχει σχεδιαστεί για κάποια στρατιωτική επιχείρηση, πως μπορεί το αποτέλεσμα να είναι καλό; Αν θέλουμε να είμαστε ευγενικοί, θα λέγαμε ότι η LM002 έχει μια άγρια γοητεία που το SUV Urus δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει. Αλλά, εντάξει, κάποια πράγματα έχουν και τα όριά τους. Αρχικά τροφοδοτούταν από έναν από τους V8 της Chrysler καθώς η Lamborghini είχε ήδη περάσει στην κηδεμονία της. Στην συνέχεια αυτός έγινε ο 5.2 V12 της Lambo για τις εκδόσεις παραγωγής και έτσι η "Rambo Lambo" βρήκε τη γη της επαγγελίας της μόνο στη Μέση Ανατολή, εκεί που συχνά χάνεται το μέτρο και η υπερβολή θεωρείται προσόν. Α, ένα τέτοιο είχε και ο γιος του Σαντάμ Χουσείν.
Lamborghini Countach 25 Anniversary, 1988

Η Countach όσο σπουδαία και αν ήταν, κι όσο ελκυστική για τους λάτρεις των supercars, παρέμεινε στο προσκήνιο και στην βιτρίνα της Lamborghini για πάρα πολλά χρόνια. Και όταν αφήσεις το καλύτερο μήλο στο ψυγείο για καιρό, τότε όχι απλώς χάνει την φρεσκάδα του, αλλά κάτι αρχίζει να χαλάει. Αυτή η Countach δεν ήταν καν το μήλο. Με τόσες γρίλες και τόσους αεραγωγούς, ήταν μάλλον το ψυγείο.
Lamborghini Jalpa, 1981

Όπως έχεις καταλάβει η δεκαετία του ΄80 δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος για την Lamborghini. Η Lamborghini Silhouette ήταν ένα όμορφο αυτοκίνητο, πέρασε τρία χρόνια στην αγορά, στα τέλης της δεκαετίας του '70 και δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τους φανατικούς της φίρμας, αλλά ούτε φυσικά να προσελκύσει νέους πελάτες. Στην Lambo θεώρησαν ότι θα αρκούσε να την αποσύρουν για κάποια χρόνια και να την "σερβίρουν" ξανά, με μια ανανέωση. Όμως, είσαι η Lamborghini και δεν μπορείς να κάνεις ανανέωση στα μοντέλα σου με πλαστικούς προφυλακτήρες, τσιτωμένα μαρσπιέ και φουσκώματα στην ποδιά. Το γεγονός πως η Lamborghini Jalpa προσέλκυσε πάνω από 400 πελάτες, μάλλον διέσπειρε περισσότερο την αρνητική εικόνα από το μοντέλο.
Lambo Hot

Lamborghini Murcielago SV, 2009

Δεν υπήρξε ποτέ πιο σύγχρονο supercar από τη Lamborghini Murcielago SuperVeloce; Την οποία εσύ που ξέρεις από supercars την αποκαλείς όπως της πρέπει: SV. Ακόμη και η Lamborghini Aventador, όσο εξωτική και αν είναι, έχει σαφείς επιρροές από την Audi και αυτό την κάνει να υστερεί δίπλα στην αχαλίνωτη και ασυμβίβαστη ναυαρχίδα της σειράς Murcielago. Το πάτημα του γκαζιού σε αυτόν τον εντυπωσιακό V12 των 6,5lt ήταν σαν να δοκίμαζες όλα όσα κάνουν τη Lamborghini σπουδαία: το δράμα, την υπερβολή, τον ήχο, τη μανία, τη δόξα όλων αυτών.
Lamborghini 350 GT, 1964

H Lamborghini 350 GT δεν ήταν το ομορφότερο αυτοκίνητο στο πάνθεον της Lambo -σίγουρα όχι, καθώς υπάρχει η Miura- ήταν όμως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της εταιρείας. Με τον Ferruccio επικεφαλής και τον ενθουσιασμό του ολοφάνερο από το γεγονός πως είχε ξεπεράσει τα τρακτέρ και τις μονάδες κλιματισμού, η 350 GT έφερε όλα τα χαρακτηριστικά της σχολαστικής προσοχής στη λεπτομέρεια.
Lamborghini Miura, 1966

Δεν έχει σημασία για ποια Miura μιλάμε. Την P400; Την SV/J; Την σχεδόν αγωνιστική Jota; Όλες ήταν εκπληκτικές και επαναστατικές. Διέθεταν έναν εγκάρσια τοποθετημένο V12 κινητήρα και δεν υπάρχουν και πολλά λόγια για να την περιγράψεις. Διεκδικεί ακόμη και την κορυφή στα καλά αυτής της λίστας. Αναμφισβήτητα το πρώτο supercar ever.
Lamborghini Countach, 1974

Αυτή η Lamborghini δεν πήρε το όνομά της από έναν ταύρο. Περισσότερο μοιάζει με ένα επιφώνημα που βγάζουν οι άντρες όταν βλέπουν μπροστά τους ένα όμορφο αυτοκίνητο ή μια όμορφη κοπέλα. Η Countach, σχεδιασμένη από τον Marcello Gandini όταν ήταν νέος και ασυμβίβαστος και με κινητήρα τον 4.0lt V12 των 370PS της Lambo, έγινε γρήγορα το πιο εμβληματικό supercar της εποχής και η πιο αναρτημένη αφίσα στον κόσμο.