Τα υπέροχα αυτοκίνητα έργα τέχνης της BMW

Διάσημοι καλλιτέχνες, αφήνουν το στίγμα τους πάνω στο αμάξωμα εμβληματικών μοντέλων της BMW, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό

BMW Art Cart

Η αρχική ιδέα γι'αυτό που έμελλε να εξελιχθεί στη δημιουργία τέχνης επάνω στο αμάξωμα αυτοκινήτων, ανήκει στον Γάλλο Herve Poulin, πρώην οδηγό αγώνων. Ήταν 1975 όταν ο Poulin πρότεινε το εξής: ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της BMW, να αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο ένας καλλιτέχνης, θα δημιουργήσει το δικό του έργο τέχνης σε τέσσερις τροχούς. 

BMW Art Cart

Χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. Ο καλλιτέχνης θα μπορούσε να δημιουργήσει ότι ήθελε, βασιζόμενος στο δικό του στυλ και έμπνευση. Κάπως έτσι, γεννήθηκαν οι BMW Art Cars και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Από την ημέρα δημιουργίας της πρώτης BMW έργου τέχνης, ακολούθησαν συνολικά άλλες 19 με πιο πρόσφατη, μια έκδοση της νέας Σειράς 8, που θα φέρει την υπογραφή του Jeff Koons και θα παραχθεί σε 99 αντίτυπα. Ουσιαστικά, η ιδέα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, γρήγορα πέρασε σε μοντέλα παραγωγής. Ας θυμηθούμε πέντε από τα πιο διάσημα εξ αυτών.

BMW Art Cars
BMW σειρά 8 δια χειρός Jeff Koons

Alexander Calder 3.0 CSL – 1975

Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Ο Αμερικανός γλύπτης Alexander Calder, ήταν ο πρώτος που κλήθηκε να υλοποιήσει την ιδέα του Poulin, με την BMW 3.0 CSL που βλέπετε, να λαμβάνει μέρος στις 24 Ώρες του Le Mans το 1976. Ο σχεδιασμός της, περιλαμβάνει τα ίδια μοτίβα και τα έντονα χρώματα που χαρακτήριζαν τη γλυπτική του Calder. Το συγκεκριμένο μοντέλο, ένα από τα πιο θρυλικά αγωνιστικά στην ιστορία της BMW, εφοδιαζόταν με έναν 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα απόδοσης 480 ίππων, που του έδινε τη δυνατότητα να αγγίζει τα 300 km/h στις ευθείες του Le Mans.

BMW Art Cart
BMW 3.0 CSL δια χειρός Alexander Calder

Andy Warhol M1 – 1979

Ίσως το πιο διάσημο Art Car της BMW, για προφανείς λόγους. Ως δημιούργημα του Andy Warhol, ίσως να αποτελεί και ένα από τα πιο πολύτιμα αυτοκίνητα στον κόσμο. Ο Warhol φέρεται να χρειάστηκε σχεδόν 6 κιλά μπογιάς και 28 λεπτά, προκειμένου να δημιουργήσει την BMW Μ1 που βλέπετε στη φωτογραφία. Η οποία εκτός από όμορφη, αποδείχτηκε εξίσου γρήγορη, λαμβάνοντας μέρος στις 24 Ώρες του Le Mans το 1979 και τερματίζοντας στην 6η θέση της γενικής κατάταξης.

BMW Art Cart
BMW M1 δια χειρός Andy Warhol

Esther Mahlangu 525i – 1991

To 1991, η BMW ανέθεσε στη νοτιοαφρικανή Esther Mahlangu την καλλιτεχνική επιμέλεια του 12ου Art Car της. 'Ηταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα έπαιρνε μέρος στο συγκεκριμένο project της BMW. Και μπορεί το μοντέλο να ήταν μια "ταπεινή" BMW 525i, όμως το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η Mahlangu περιέγραψε το σχέδιό της (που είναι γνωστό ως μοτίβο Ndebele) λέγοντας πως "έτσι διακοσμεί τα σπίτια της η φυλή μου”. Να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τις 3.0 CSL και M1, η 525i παρέμεινε αποκλειστικά εκθεσιακό μοντέλο.

BMW Art Cart
BMW 525i δια χειρός Esther Mahlangu

Sandro Chia M3 GTR – 1992

O Ιταλός καλλιτέχνης προσέγγισε ο ίδιος την BMW το 1992, προκειμένου να επιμεληθεί τη δημιουργία ενός Art Car. Και επέλεξε ένα θρυλικό μοντέλο. Μόλις πέντε BMW Ε36 Μ3 GTR κατασκευάστηκαν. Δύο από αυτές πήραν μέρος στο Πρωτάθλημα ADAC Masters, μια έλαβε μέρος σε αγώνα αντοχής, μία είχε προδιαγραφές για χρήση σε δημόσιους δρόμους και μια αποτέλεσε το δημιούργημα του Chia. Και τα πέντε αυτοκίνητα βρίσκονται στην κατοχή της BMW. To οπτικό αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό με τις επιδόσεις της Μ3. Το αμάξωμα καλύπτεται από πρόσωπα, με τον Chia να σχολιάζει: "όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αυτοκίνητο, το οποίο τα αντανακλά”.

BMW Art Cart
 BMW M3 GTR δια χειρός Sandro Chia 

Jeff Koons M3 GT2 – 2010

Οι φαν των αγώνων θα την αναγνωρίσουν άμεσα. Η BMW Μ3 GT2 δημιουργήθηκε για να λάβει μέρος στις 24 Ωρες του Le Mans το 2010. Ο Koons με το σχέδιό του, θέλησε να δώσει την αίσθηση της ταχύτητας και σίγουρα το πέτυχε. Οι χρωματιστές γραμμές κάνουν το αυτοκίνητο να δείχνει σαν να κινείται με 200 km/h ακόμη κι όταν είναι ακίνητο. Δυστυχώς, ο αγώνας στο Le Mans δεν πήγε τόσο καλά, καθώς η M3 GT2 εγκατέλειψε μετά από 53 γύρους με πρόβλημα στον αισθητήρα καυσίμου. 

BMW Art Cars
BMW M3 GT2 δια χειρός Jeff Koons 

Η αλήθεια είναι πως το project των Art Cars της BMW μας έδωσε τη δυνατότητα να γίνουμε μάρτυρες ενός συνδυασμού εντυπωσιακών μοντέλων και καλλιτεχνικής έκφρασης. Τα αυτοκίνητα αυτά εκτίθενται μέχρι σήμερα, ενώ η ιδέα έχει αποδειχτεί τόσο δημοφιλής που στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα project με εξίσου εμβληματικούς καλλιτέχνες. 

Best of Network