Τι ξέρουμε για τα 6 νέα μοντέλα Nissan που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη

Η Nissan παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της μέχρι το Μάρτιο του 2027 που θα φέρει στο προσκήνιο έξι νέα μοντέλα στην Ευρώπη με εξηλεκτρισμένη τεχνολογία.

Nissan BEV plan

Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης Nissan Arc παρουσίασε πρόσφατα η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που θέτει στόχους για μια γκάμα εξηλεκτρισμένων μοντέλων μέχρι το 2027 η οποία θα αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών της πωλήσεων στην Ευρώπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η εταιρεία έχει ένα λιγότερο αυστηρό πρόγραμμα καθώς μέχρι το 2027 το mix μοντέλων BEV θα είναι στο 20% για να ανέβει στο 40% μέχρι το 2030.

Βεβαίως αυτός ο στόχος για την ευρωπαική αγορά ενέχει μια θέση υπαναχώρησης από τους αρχικούς στόχους που ανακοινώθηκαν πέρυσι, καθώς φέτος η Nissan υπολογίζει και τα υβριδικά μοντέλα που θα έχει στη γκάμα της μαζί με τα ηλεκτρικά.

Nissan Leaf
Nissan Leaf

Άλλωστε η εταιρεία προετοιμάζει το σύστημα e-Power 3ης γενιάς που θα εφοδιάσει τα μελλοντικά της υβριδικά μοντέλα, κάποια εκ των οποίων θα είναι καινούργια – από τα έξι μοντέλα που θα εξελίξει μέχρι το 2027.

Η εταιρεία ήταν η πρώτη που μπήκε στον χορό της μαζικής παραγωγής BEV παρουσιάζοντας το ηλεκτρικό μοντέλο Leaf το 2010. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κρατηθεί στην συγκεκριμένη αγορά της Ευρώπης μετά και τις αθρόες εισαγωγές αντίστοιχων κινέζικων μοντέλων.

Διαβάστε Επίσης

Το 2023 πουλήθηκαν στην Ευρώπη 28.625 ηλεκτρικά Nissan που αντιστοιχεί σε μερίδιο μόλις 9,7%. Αυτό μεταφράζεται σε μια μείωση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2022, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση του Leaf .

Nissan Ariya
Nissan Ariya

Eπί του παρόντος, η Nissan κατασκευάζει μόνο ένα BEV για την Ευρώπη: το μεσαίο SUV Ariya. Τον Μάρτιο η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή του Leaf στο μοναδικό εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή, στο Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα ιστορικό εργοστάσιο που φιλοξένησε παλαιότερα την παραγωγή πολλών μοντέλων όπως τα Micra και Primera.

Διαβάστε Επίσης

Η εταιρεία έχει ήδη στα σκαριά τον αντικαταστάτη του Leaf που πλέον θα βασίζεται σε αμάξωμα SUV και όχι hatchback. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Nissan έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα μοντέλα SUV εδώ και μια 20ετία όταν κατάργησε όλα τα μικρομεσαία της hatchback για να παρουσιάσει στην θέση τους το πρώτο Qashqai που αποδείχθηκε λίρα χρυσή.

Το νέο Leaf αναμένεται να αποκαλυφθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και να αρχίσει να πωλείται το 2025. Μάλλον θεωρείται βέβαιο πως η γκάμα των έξι νέων μοντέλων θα περιλαμβάνει το ηλεκτρικό Juke και Qashqai που θα κυκλοφορήσουν και αυτά από το 2025 και εντεύθεν ενώ στα σχέδια υπάρχει και ένα ηλεκτρικό Micra που θα βασίζεται στο ηλεκτρικό Renault 5 που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network