Ποια ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζει ανακύκλωση μπαταρίων μεγάλης κλίμακας

Αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που θα ανακυκλώνει μπαταρίες σε μαζική κλίμακα.

H ηλεκτρική πλατφόρμα του Renault 5

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault διερευνά μια προσοδοφόρα επιχειρηματική προοπτική συνεργαζόμενη με εταιρείες για την εξόρυξη και ανακύκλωση λιθίου και άλλων μετάλλων στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δημιουργώντας μια κυκλική οικονομία που μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ και να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.

"Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει προς το παρόν... κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι ανακυκλώνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σε ένα κλειστό δίκτυο για την αναπαραγωγή νικελίου, κοβαλτίου και λιθίου με στόχο την κατασκευή νέων μπαταριών", δήλωσε ο Jean-Philippe Bahuaud, διευθύνων σύμβουλος της περιβαλλοντικής μονάδας της Renault, που ονομάζεται The Future Is Neutral (TFIN) και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2022.

Renault 5 E-Tech

Προς το παρόν, η Renault βρίσκεται σε συζητήσεις με εξειδικευμένες εταιρείες που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανακύκλωσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο όμιλος Stellantis ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την εξειδικευμένη εταιρεία Orano στην υδρομεταλλουργική ανάκτηση μετάλλων, για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης που θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση μπαταριών EV και υλικών αποβλήτων παραγωγής από τα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε Επίσης

Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ούτως ώστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να γίνουν λιγότερο εξαρτημένες από την Κίνα για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες, με τα περισσότερα από αυτά να εξορύσσονται και να επεξεργάζονται εκτός Ευρώπης.

Παράλληλα, η χρήση ανακυκλωμένων μετάλλων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν το 70% του κόστους μιας μπαταρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συσσωρευτές αποτελούν το 40% του κόστους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Renault 5 E-Tech

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον επόμενο μήνα η Renault θα σταματήσει την παραγωγή νέων οχημάτων στο εργοστάσιό της στο Flins στην Aubergenville της Γαλλίας και θα στραφεί στην παραγωγή μερικώς ανακυκλωμένων εξαρτημάτων οχημάτων και ανακατασκευασμένων αυτοκινήτων.

Ο Bahuaud δήλωσε πως η εταιρεία προσδοκά ότι το εργοστάσιο θα επισκευάσει περί τις 9.000 μπαταρίες την τρέχουσα χρονιά. Η Renault πωλεί τις μπαταρίες και άλλα εξαρτήματα, όπως ανακατασκευασμένους ηλεκτροκινητήρες και φορτιστές, με έκπτωση 30% σε σχέση με τα νέα προϊόντα.

Συνολικά η Renault στοχεύει σε πωλήσεις 2,3 δισ. ευρώ από την επιχείρηση TFIN, με λειτουργικό περιθώριο κέρδους άνω του 10% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network