Video: Δες τη διαδικασία ανακύκλωσης μια μπαταρίας EV

Η ανακύκλωση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ένα video που προσπαθεί να την εξηγήσει απλά και κατανοητά

Μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η ανακύκλωση των παλιών μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους της ηλεκτροκίνησης συνολικά.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τις καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις και εταιρείες ολόκληρες ή συνεργασίες δημιουργούνται με σκοπό το οικολογικό αποτύπωμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο τώρα που η χρήση τους γίνεται όλο και πιο μαζική. 

Λίθιο, βασικό στοιχείο στις μπαταρίες των EV

Στο video παρακολουθούμε την επίσκεψη ενός YouTuber σε μια μονάδα ανακύκλωσης στην Αριζόνα. Μια μονάδα που ανακυκλώνει, όπως μαθαίνουμε, κάθε τύπο μπαταρίας ιόντων Λιθίου, από ένα κινητό τηλέφωνο μέχρι και ένα Tesla Model S. 

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διαδικασία που βλέπουμε στην Li-Cycle όπως ονομάζεται πολύ εύστοχα η εταιρεία αυτή είναι πως δεν απαιτεί το λιώσιμο των μετάλλων των μπαταριών, αλλά ουσιαστικά την διάλυσή τους. 

Χρησιμοποιείται μια μεγάλη δεξαμενή με έναν διαλύτη και από εκεί η μπαταρία καταλήγει σε νιφάδες διαφορετικών υλικών. Συλλέγονται το πλαστικό ξεχωριστά και το Λίθιο, το Νικέλιο και το Κοβάλτιο ξεχωριστά από οποιαδήποτε άλλα μέταλλα προκύψουν. 

Επαναχρησιμοποιούμενα επίκινδυνα υλικά 

Τα "δύσκολα" αυτά μέταλλα λόγω της επίκινδυνότητας για το περιβάλλον συνεχίζουν σε μια πρέσα με φίλτρα η οποία τα κάνει να μοιάζουν με μαύρη λάσπη που είναι και η τελική τους μορφή, πριν βρεθούν σε κάποια άλλη μονάδα για την επαναχρησιμοποίησή τους. 

Η Li-Cycle αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις της στην Αριζόνα μπορούν να επεξεργάζονται 18.000 τόνους μπαταριών ιόντων λιθίου κάθε χρόνο. Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανακυκλώσει έως και το 95% των πόρων των μπαταριών.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network