Πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση, η κατηγορία που σαρώνει και το πετρέλαιο

Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με μεγάλη αύξηση πωλήσεων και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κατηγορίες.

Πωλήσεις αυτοκινήτων ποσοστό

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο πωλήθηκαν στην χώρα μας 12.762 καινούργια αυτοκίνητα που σημαίνει μια αύξηση του 21,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023. 

Η δημοφιλέστερη κατηγορία

Για ακόμα μια φορά η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι αυτή των supermini (ή μικρά ή B) καθώς τα B μαζί με τα B-SUV αντιπροσωπεύουν το 57,2% των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι παραπάνω από 1 στα 2 αυτοκίνητα που πωλείται ανήκει σε αυτήν την κατηγορία -όπως το πιο ευπώλητο του μήνα Citroen C3

Επόμενη δημοφιλέστερη είναι η μικρομεσαία (C) κατηγορία. Ta C και C-SUV κατάφεραν συνολικά το 27,9% των πωλήσεων -με βασικό μερίδιο το 19,1% των C-SUV. 

Ποιο είδος καυσίμου πουλάει περισσότερο

Από τα 12.762 αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν τον Ιανουάριο, το 40,6% ήταν με κινητήρα βενζίνης (47,2% τον Ιανουάριο του 2023), το 12,6% με κινητήρα πετρελαίου (από 19,8% τον Ιανούαριο του 2023) και το 36% ήταν υβριδικά (+12,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023). 

Όσο για αυτά που μπαίνουν στην πρίζα, δηλαδή αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά το ποσοστό φθάνει το 9,8% (από 6,8% τον Ιανουάριο του 2023). 

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα υβριδικά και ακολουθούν όσα μπαίνουν στην πρίζα. Η μεγαλύτερη πτώση είναι στους κινητήρες πετρελαίου και μετά στην βενζίνη. Όπως βλέπετε το μεγάλο κέρδος από την πτώση βενζίνης και πετρελαίου το είχαν τα υβριδικά και όχι τα plug-in υβριδικά και μη -κάτι που είναι τοπικό χαρακτηριστικό καθώς οι πωλήσεις και το μερίδιο των ηλεκτρικών γενικά στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί. 

Με στοιχεία από ΣΕΑΑ και ΕΛΣΤΑΤ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network