Τελικά όταν οδηγείς ανοιχτό αυτοκίνητο είσαι πιο ευτυχισμένος

Ίσως αυτό είναι κάτι που μπορούσες να φανταστείς, όμως η Fiat για να προσδώσει το απαραίτητο κύρος στο πείραμά της, πήρε και τη βοήθεια της επιστήμης

Fiat 500C happiness

Αν είχες μπροστά σου ένα τεστ πολλαπλών επιλογών και μια από τις φράσεις στο ερωτηματολόγιο ήταν "η οδήγηση ενός κάμπριο σε κάνει πιο ευτυχισμένο", θα επέλεγες την απάντηση "σωστό" ή "λάθος";

Πιθανότατα το πρώτο λέμε εμείς, όμως η Fiat θέλησε να το κάνει πιο επίσημο, αποδεικνύοντας πως δεν είναι μόνο ιδέα μας, αλλά κάτι που συμβαίνει πραγματικά. Το Top Gear συμμετείχε στο πείραμα και είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα.

Διαβάστε Επίσης

Η ιταλική εταιρεία συνεργάστηκε με την Dr. Lisa Dorn, αναπληρώτρια καθηγήτρια συμπεριφοράς οδηγών στο Πανεπιστήμιο Cranfield, για να καταλήξουν σε ένα τεστ που περιελάμβανε οδήγηση με την οροφή κλειστή και στη συνέχεια ανοιχτή, για να δουν αν τα κάμπριο όντως σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

Στο τεστ συμμετείχαν 23 άτομα, τα οποία υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα έχοντας τοποθετημένη μια ζώνη στο στήθος τους, η οποία κατέγραφε τους καρδιακούς τους παλμούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την οδήγηση.

Fiat 500C happiness

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διάθεσης, με επιστημονικές ερωτήσεις που θα αποκωδικοποιούσαν καταστάσεις όπως η εγρήγορση, η ευτυχία, το άγχος και ο θυμός.

Το αυτοκίνητο που συμμετείχε στο πείραμα, ήταν το Fiat 500C, οι τιμές του οποίου στην Ελλάδα ξεκινούν από τα 19.500 ευρώ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι οδηγοί ήταν τουλάχιστον 6% πιο χαρούμενοι όταν η οροφή του 500C ήταν κατεβασμένη, ενώ οι οδηγοί με πιο επιθετικό στυλ οδήγησης ήταν έως και 20% πιο κεφάτοι.

Fiat 500C happiness

Οι αριθμοί έδειξαν επίσης ότι η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών -ένας ισχυρός δείκτης του στρες- μειώθηκε κατά 1/3, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανοιχτή οροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευεξία σας.

Το αίσθημα του θυμού έδειξε επίσης να μειώνεται κατά 20% με την οροφή κάτω, αλλά αυτό ίσως και να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έμαθαν κάποια στιγμή πώς να χρησιμοποιούν τα κουμπιά που αντικατέστησαν τα εσωτερικά χερούλια των θυρών.

Fiat 500C happiness

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πειράματος, η Dr. Lisa Dorn δήλωσε: "Η διάθεση κατά την οδήγηση είναι σαφές ότι επηρεάζεται ανάλογα από διάφορους παράγοντες που επιδρούν στον οδηγό, το όχημα και τις συνθήκες του δρόμου.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη έδειξε μια σημαντική επίδραση που υποδηλώνει ότι, με επαναλαμβανόμενη έκθεση, οι οδηγοί με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να δουν οφέλη που σχετίζονται με την υγεία από την οδήγηση ενός cabrio”.

Fiat 500C happiness

Κι αν έχεις απορία για τα αποτελέσματα που αφορούσαν τον συνάδελφο του Top Gear που συμμετείχε, οι παλμοί της καρδιάς του μειώθηκαν κατά 8% και το άγχος κατά 10%, οπότε σίγουρα κατά την οδήγηση του ανοιχτού αυτοκινήτου ήταν πιο χαλαρός. Όμως πιο ευτυχισμένος;

Το ποσοστό του παρέμεινε ίδιο στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της δοκιμής, αλλά ούτως ή άλλως μετρήθηκε κατά 16% πιο ευτυχισμένος από τον μέσο όρο των συμμετεχόντων. Ομοίως και με τα επίπεδα θυμού και απογοήτευσης. Ίσως αν στη θέση του 500C ήταν μια Bentley Continental GT Convertible ο Βρετανός συνάδελφος να αισθανόταν μεγαλύτερη ευτυχία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network