Τα 5 πιο δημοφιλή αυτοκίνητα supermini στην Ελλάδα

Η κατηγορία των μοντέλων supermini αποτελεί -εδώ και πολλά χρόνια- τη μεγαλύτερη δεξαμενή πωλήσεων της ελληνικής αγοράς. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί καταγράφουμε τα πέντε πιο δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας.

Opel Corsa Πρόγραμμα Ανταλλαγή

Τα μοντέλα της κατηγορίας supermini (ή μικρά) χαρακτηρίζονται από αμαξώματα με μήκος έως 4,1 μ. και αποτελούν την βασική επιλογή αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου για την πλειονότητα των Ελλήνων καθώς καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς 28% επί του συνόλου των ετήσιων ταξινομήσεων της ελληνικής αγοράς.

Περίπου ένας στους τρεις αγοραστές επιλέγει μοντέλο από την κατηγορία B, που έχει στις τάξεις της 19 μοντέλα. Αυτή τη φορά ασχολούμαστε με τα πέντε μοντέλα που είναι πρώτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα.

Opel Corsa GS Line

Opel Corsa

H έκτη γενιά Corsa συνεχίζει την παράδοση της Opel στην σχεδίαση και κατασκευή μικρών, ποιοτικών τεχνολογικά άρτιων μοντέλων. To Corsa βασίστηκε στην πλατφόρμα EMP1 της Peugeot-Citroen που έχουν μοντέλα όπως το 208 και το C3. Η συνεργασία με τους Γάλλους επεκτάθηκε και στην τεχνολογία με κινητήρες και κιβώτια να τοποθετούνται στο σύγχρονο Corsa.

Πέραν αυτών, το δημοφιλές supermini της Opel διαθέτει πολλά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, αμάξωμα με χαμηλότερο κέντρο βάρους και μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση με αυτονομία 359 χλμ. ανά φόρτιση (μέτρηση κατά τα πρότυπα WLTP) που επιλέγει ένας στους τέσσερις αγοραστές Corsa.

Διαβάστε Επίσης

Η σειρά εξυπηρετείται από 3κύλινδρους κινητήρες βενζίνης στα 1,2 λίτρα με ή χωρίς υπερτροφοδότηση και ισχύ από 75 έως 130 ίππους με συνδυασμούς τριών κιβωτίων: χειροκίνητα 5 ή 6 σχέσεων και αυτόματο 6 σχέσεων.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα Corsa προσφέρει πέντε εκδόσεις με τιμές που ξεκινούν από τα 19.900 ευρώ και φθάνουν έως τα 24.900 ευρώ για το κορυφαίο μοντέλο GS-Line. Το ηλεκτρικό Corsa ξεκινά από τα 31.600 ευρώ με την κρατική επιδότηση.

Citroen C3

Citroen C3

Η υφιστάμενη 3η γενιά Citroen C3 κυκλοφόρησε το 2016 και ψηφίστηκε ως "Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2017" για την Ελλάδα. Περισσότερα από 17.000 μοντέλα αυτής της γενιάς έχουν κυκλοφορήσει στους ελληνικούς δρόμους και ως εκ τούτου θεωρείται το best seller μοντέλο της Citroen.

Το 2021 πραγματοποιήθηκε μια μικρή ανανέωση με τα βασικά στοιχεία αυτής να είναι η δυνατότητα εξατομίκευσης στην εμφάνιση, η επιλογή νέων στοιχείων εξοπλισμού, αλλά και η αναβάθμιση της άνεσης. Οι εκδόσεις εξοπλισμού είναι τέσσερις: YOU, C-Series, Shine και Elle με τις τιμές να εκκινούν από τα 17.000 ευρώ και να φθάνουν μέχρι τα 22.850 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Σε ότι αφορά στους κινητήρες η γκάμα C3 εφοδιάζεται με τους βραβευμένους 3κύλινδρους κινητήρες βενζίνης 1,2 λίτρων τεχνολογίας PureTech με αποδόσεις 83 ή 110 ίππων με turbo και συνοδεύονται από τρία κιβώτια: χειροκίνητα 5 ή 6 σχέσεων και αυτόματο έξι σχέσεων. Παράλληλα, υπάρχει και έκδοση diesel BlueHDi με 100 ίππους που είναι αναβαθμισμένη ως προς τους ρύπους CO2 (Euro 6.4).

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Η τέταρτη γενιά του Yaris επικεντρώνεται στην ασφάλεια και σε ένα πιο οικολογικό ανθρακικό αποτύπωμα, έχοντας επιπρόσθετα να προβάλλει σχεδιαστικά ένα πιο δυναμικό αμάξωμα.

Με την υιοθέτηση της πλατφόρμας GA-B το πλάτος διευρύνθηκε ωστόσο το μήκος του αμαξώματος παρέμεινε κάτω από τα 4 μ. Οι προσφερόμενες εκδόσεις εξοπλισμού είναι έξι: Active Steel, Active, Active Plus, Style, Chic και Chic Bitone (με διχρωμία οροφής-αμαξώματος).

Διαβάστε Επίσης

Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,5 λίτρων που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson και συνδυάζεται με την 4ης γενιάς υβριδική τεχνολογία της Toyota, ενώ συνοδεύεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο e-CVT. Η απόδοση φθάνει τους 116 ίππους.

Παράλληλα υπάρχει και μια συμβατική έκδοση με κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων απόδοσης 125 ίππων. Οι τιμές ξεκινούν από τα 17.180 ευρώ και φθάνουν έως τα 24.330 ευρώ. Ωστόσο η πρόταση του Yaris έχει ιδιαίτερα μακρά περίοδο παράδοσης, κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά οι υποψήφιοι αγοραστές κατά την διαδικασία παραγγελίας του μοντέλου.

Peugeot 208

Peugeot 208

To Peugeot 208 ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο στην κατηγορία του στην Ευρώπη τα δύο προηγούμενα χρόνια με μια γκάμα που είχε στις τάξεις της και ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ανανέωση της γκάμας των οποίων η λίστα παραγγελιών θα ανοίξει τον ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα υφιστάμενα μοντέλα διατίθενται σε πέντε τύπους εξοπλισμού: Like, Active Plus, Allure, Allure Plus και GT. Ακόμα και από τις βασικές εκδόσεις ο εξοπλισμός είναι γενναιόδωρος σε στοιχεία και τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης.

Διαβάστε Επίσης

Οι γνώριμοι κινητήρες βενζίνης τεχνολογίας Pure Tech στα 1,2 λίτρα με αποδόσεις 75, 100 και 130 ίππων μαζί με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων ορίζουν τον τεχνολογικό κορμό της σειράς και λόγω των χαμηλών εκπομπών ρύπων CO2 έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Υπάρχει και έκδοση Turbo Diesel στα 1.5 λίτρα με ισχύ 100 ίππων. Οι τιμές ξεκινούν από τα 19.500 ευρώ και φθάνουν στα 28.600 ευρώ. Η ηλεκτρική έκδοση με το πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης ξεκινά από τα 28.200 ευρώ.

neo Hyundai i20

Hyundai i20

H σειρά i20 ανανεώθηκε προσφάτως στα σημεία με μικρές αλλαγές στην εμφάνιση και ενισχυμένο πακέτο συστημάτων ασφαλείας. Τα νέα μοντέλα προσφέρονται σε 9 επιλογές χρώματος αμαξώματος – τρεις εκ των οποίων είναι νέες – με ανασχεδιασμένη την μάσκα, τους προφυλακτήρες και τις ζάντες 16 ή 17 ιντσών.

Πλέον υπάρχουν σύγχρονα συστήματα συνδεσιμότητας και το δεύτερης γενιάς eCall βασισμένο στο δίκτυο 4G και Over-the-Air (OTA) ενημερώσεις χαρτών. Οι εκδόσεις εξοπλισμού είναι πέντε: Fresh, Exclusive, Premium, Dinstictive και N Line. Παράλληλα υπάρχει και η κορυφαία σειρά i20 N με ισχύ 204 ίππων από έναν κινητήρα βενζίνης με Turbo στα 1.6 λίτρα.

Διαβάστε Επίσης

Οι κινητήρες είναι βενζίνης. Ο πρώτος είναι ατμοσφαιρικός στα 1,0 λίτρα με απόδοση 84 ίππων ενώ υπάρχει και ένας Turbo στα 1.2 λίτρα με απόδοση 100 ίππων. Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων διατίθεται μόνο στις εκδόσεις των 100 ίππων.

Παράλληλα υπάρχει και μια ήπια υβριδική έκδοση 48V που συνδυάζεται με έναν βενζινοκινητήρα 1.0 λίτρου με Turbo σε δύο εκδόσεις απόδοσης, 100 ή 120 ίππων. Οι τιμές έχουν ως αφετηρία τα 17.890 ευρώ και ως κορυφή τα 25.490 ευρώ. αυτή την περίοδο ισχύει και προσφορά με έκπτωση 500 ευρώ. Η κορυφαία έκδοση i20 N ξεκινά από τα 28.790 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network