Opel Corsa 1.2T AT8: Διαχρονικό συμβόλαιο

Το όνομα Corsa σηκώνει επί σειρά ετών στους ώμους του την Opel, στο δρόμο των πετυχημένων supermini για τα αστικά σούρτα φέρτα και όχι μόνο

Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8
Opel Corsa 1.2T AT8

"Ποτέ δεν ήταν για υποτροφία, πάντα όμως υπήρξε καλός μαθητής στην πολυπληθή τάξη του, κάτι που αυτομάτως πολλαπλασιάζει την αξία του"

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ

Είναι η αναγνωρίσιμη αξία στα σουπερμίνι και πλέον με γαλλική επιρροή καρπώνεται γοητεία και τεχνολογία

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Οι αρετές του συνοδεύονται απο αλμυρό τιμολόγιο που το διατηρούν μεν στον αφρό της κατηγορίας, αλλά δεν φέρνει και την άνοιξη στην κλάση του

Η 6η γενιά Corsa προέκυψε ως σημαιοφόρος της νέας τάξης πραγμάτων για την Opel και βέβαια απολαμβάνει το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον όμιλο PSA. Σχεδιαστικός δυναμισμός εξωτερικά, έμπνευση εσωτερικά και φυσικά κάθε σύγχρονη πινελιά που αναζητάς από ένα supermini.

Οι σπορ γραμμές έχουν σύνδεση με το ύφος που εκπέμπει η Opel στην γκάμα της, χωρίς να εμπλέκεται στο γαλλικό μοτίβο. Οπτικά υιοθετεί δυναμικά πρότυπα μιμούμενο, την υπαρκτή για την ώρα, φιλοσοφία Astra σε μικρότερη κλίμακα. Τόσο εμπρός όσο και σε προφίλ θυμίζει τον μεγαλύτερο μικρομεσαίο αδερφό του και για να έρθει κοντά σε αυτή τη λογική, έρχεται κερδισμένο σε διαστάσεις (40 mm μακρύτερο, 18 mm φαρδύτερο και 48 mm κοντύτερο της 5η γενιάς).

Η πλατφόρμα CMP (Common Modular Platform) είναι προϊόν συνεργασίας με τον όμιλο PSA και εκτός απο υψηλή ακαμψία δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην μείωση του βάρους, που βέβαια δεν προέκυψε μόνο από την πλατφόρμα. Συγκριτικά µε τον προκάτοχό του είναι 108kg ελαφρύτερο και ζυγίζει στην βασική του έκδοση μόλις 980 kg, μια μείωση της τάξεως του 10% περίπου.

Opel Corsa 1.2T AT8

Ένα "πέρασμα" απο την αεροδυναμική σήραγγα απέδειξε ότι έχει μειώσει την μετωπική επιφάνεια και έχει πετύχει έναν συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29 κάτι απόλυτα ωφέλιμο στην κατανάλωση και στην ησυχία της καμπίνας.

Ποτέ δεν θα θυμόσουν το Corsa για το ταμπλό του που συνήθως είχε διαδικαστική σχεδιαστική φόρμα. Τώρα συνδέει την κομψότητα με την ποιότητα και την αισθητική με την πληροφορία. Ένας 10ιντσος ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι διαθέσιμος προαιρετικά, δηλώνει παρόν εδώ και προσφέρει ευδιάκριτη ενημέρωση και high tech στιλ. Είναι όμως συμβατικότερος σε λογική σε σχέση με τον 3D της Peugeot.

Η οδηγοκεντρική λογική δημιουργεί μια κλίση του ταμπλό προς τον οδηγό στο πάνω τμήμα της κονσόλας όπου εδρεύει έγχρωμη οθόνη αφής 7" έως 10" στην περίπτωση του αυτοκινήτου που δοκιμάσαμε, με το Multimedia Navi Pro στην HD οθόνη που βλέπετε στις φωτογραφίες. Φυσικά είναι συμβατό με Android Auto και Apple CarPlay.

Opel Corsa 1.2T AT8

Στο ρεπερτόριο συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού προσφέρονται από την βασική έκδοση η αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (Automatic Emergency Braking) και ανίχνευση πεζού.

Το σαλόνι υπόσχεται ευρυχωρία, ενώ καλές είναι και οι θέσεις μικροαντικειμένων για τις ανάγκες της καθημερινότητας. Η χαμηλότερη τοποθέτηση των καθισμάτων δίνει λύση και για τους ψηλότερους που θα πάρουν θέση εμπρός, αλλά με παραχωρήσεις αν επιλέξουν την δεύτερη σειρά καθισμάτων. Εν ολίγοις στρογγυλοκάθεται στον μέσο όρο της κλάση του χωροταξικά, με αντίστοιχες εντυπώσεις να προκύπτουν και για τον χώρο αποσκευών (309 lt).

Opel Corsa 1.2T AT8

Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν τσεκάρει το Corsa ως επικοινωνιακό, φιλικό και με ποιοτική κύλιση. Η στιβαρότητα του συνόλου ακόμα και όταν αποφασίσεις να κυνηγήσεις τον ρυθμό σου, δίνει στο Γερμανικό supermini προθυμία να ελιχθεί από στροφή σε στροφή και σύνθημα ευελιξίας και αποτελεσματικότητας.

Οι κλίσεις είναι περιορισμένες και δεν επηρεάζουν την ουσία της συμπεριφοράς. Ουδέτερο συνολικά, χωρίς υπερβολές από αντιδράσεις εμπρός ή πίσω, αφήνει στον οδηγό την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να συμβιβάσει τον ρυθμό του, έχοντας συμμάχους μια σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση, φρένα που δεν δείχνουν σημάδια αδυναμίας και ένα θετικά σβέλτο τιμόνι.

Με τον υπερτροφοδοτούμενο των 1.2 λίτρων και το 8άρι αυτόματο κιβώτιο εξασφαλίζεις απόδοση και οικονομία κινήσεων, πρακτικά το ζητούμενο απο ένα supermini που θα αναλωθεί σε άχαρες αστικές διαδρομές. Το αυτόματο κιβώτιο απλοποιεί τη ζωή στην πόλη, αλλά συμπεριφέρεται αποτελεσματικά στο δυναμικό κομμάτι της οδήγησης αν του ζητήσεις αλλαγές μέσω των paddles.

Opel Corsa 1.2T AT8

Βοηθάει και το μοτέρ, όπου τουλάχιστον το 95% της μέγιστης ροπής αποδίδεται μεταξύ 1.500 και 3.500 rpm, κάτι που σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου το κάνει σβέλτο και ευχάριστο στο πάτημα του γκαζιού. κάτι που αποδεικνύουν οι ζωηρές επιταχύνσεις και οι γεμάτες επιδόσεις άλλωστε.

Συνολικά ταξιδεύει με ιδιαίτερη ησυχία, δείγμα ποιοτικής δουλειάς όσον αφορά την κύλιση και τις μονώσεις, παραμένει ευθύβολο σε υψηλές ταχύτητες και φορτώνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού ώστε να αφήσει τον αυτοκινητόδρομο με την πρώτη ευκαιρία.

Opel Corsa 1.2T AT8

Σήμερα που το Corsa ουσιαστικά είναι ένας ώριμος, δημιουργικά εξελίξιμος 40άρης, μπορείς να πεις ότι κάνει check in σε σχεδιαστική έμπνευση, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση που προκύπτει από την ευέλικτη σαφήνεια της συμπεριφοράς του, ενώ παράλληλα έχει κερδίσει τα επίκαιρα στοιχεία που οφείλει να έχει ένα supermini για να θεωρηθεί εκλεκτό.

Από την άλλη ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και το καμπανάκι της επιθυμίας εξαρτάται απο την συνολική ανώτερη βαθμολόγηση ανά τομέα, κάτι που παραδοσιακά το Corsa είχε και έχει. Ποτέ δεν ήταν για "υποτροφία", πάντα όμως υπήρξε καλός μαθητής στην πολυπληθή τάξη του, κάτι που αυτομάτως πολλαπλασιάζει την αξία του.

Opel Corsa 1.2T AT8

 

Opel Corsa 1.2T AT8

Κινητήρας: 3κύλινδρος turbo βενζίνης, 1.199 cc
Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 8
Κίνηση: Εμπρός
Ισχύς: 100 ίπποι
Ροπή: 205 Nm
0-100 km/h: 10,8 sec
Τελική ταχύτητα: 192 km/h
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή:
4,3 lt/100 km
μέση δοκιμής: 7,3 lt/100 km
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ:
4.060 mm x 1.765 mm x 1.439 mm
Μεταξόνιο: 2.538 mm
Βάρος: 1.165 kg
Χώρος αποσκευών: 309 lt
Εκπομπές CO2: 122 g/km
Τιμή: από € 21.900

Opel Corsa 1.2T AT8

Best of Network