9 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη νέα στρατηγική της Renault

Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, Luca De Meo, παρουσίασε ένα σαρωτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης για να προετοιμάσει την γαλλική εταιρεία για τις μελλοντικές τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Paris Motor Show - Renault stand

Η τρίτη φάση του σχεδίου του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Renault, Luca de Meo, για την αναζωογόνηση της άλλοτε προβληματικής γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ξεκίνησε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, με μια σαρωτική αναδιοργάνωση που θα μετατρέψει τη Renault σε μια "αυτοκινητοβιομηχανία επόμενης γενιάς", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι βασικοί άξονες αυτής της αναδιοργάνωσης, είναι ο διαχωρισμός του παραρτήματος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Renault, ως εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, η μεταφορά του παραρτήματος των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε μια κοινοπραξία με την κινεζική Geely και η αναβάθμιση του ρόλου της Alpine, της μάρκας που εστιάζει στα σπορ αυτοκινήτα και τους αγώνες.

Renault 4EVER Trophy - Luca de Meo

Ο de Meo και η ομάδα του σταθεροποίησαν τα οικονομικά της Renault στο πλαίσιο του σχεδίου "Renaulution” που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και ενός προηγούμενου σχεδίου μέτρων περικοπής κόστους, ενώ επικεντρώθηκαν στην κατηγορία των συμπαγών αυτοκινήτων που έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και μείωσαν τη δυναμικότητα των εργοστασίων. Πλέον, η Renault εισέρχεται στη φάση της προετοιμασίας για το μέλλον. Ο de Meo παρουσίασε το όραμά του για την πορεία της γαλλικής εταιρείας, το οποίο οδηγεί στα εννέα βασικά συμπεράσματα που ακολουθούν:

1. Ένα νέο οργανόγραμμα

Το 2019, η Renault ήταν ένας "πολύπλοκος οργανισμός με τουλάχιστον τέσσερις διαστάσεις: λειτουργίες, περιφέρειες, μάρκες και τη Συμμαχία (σ.σ. με τις Nissan-Mitsubishi)", δήλωσε ο de Meo. Τώρα, θα υπάρχουν έξι ξεχωριστές μονάδες που θα επικεντρώνονται σε "μελλοντικές επιχειρήσεις που δημιουργούν αξία": αρχικά η Power, που θα παράγει οχήματα με θερμικούς κινητήρες και τα σήματα των Renault και Dacia, καθώς και εμπορικά φορτηγά.

Μετά η Ampere, ένα spin-off της επιχείρησης EV που θα μπορούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ακολουθούν η Horse (μια κοινοπραξία 50-50 με την Geely για την κατασκευή κινητήρων εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών), η Alpine, η Mobilize και η Future is Neutral, για δραστηριότητες ανακύκλωσης και "κυκλικής οικονομίας". Η Ampere θα αρχίσει να παρουσιάζει κέρδη και ζημίες από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η Alpine, η Mobilize και η Future is Neutral, θα κάνουν το ίδιο το 2024.

2. Η "Renaulution" θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη

Οι ταμειακές ροές θα αυξηθούν από €158 εκατομμύρια το 2019 σε €2 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο ετησίως το 2023-25 και θα αυξηθούν σε €3 δισεκατομμύρια ετησίως το 2026-30, δήλωσε ο de Meo, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο θα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί. Ωστόσο, η Renault παραμένει ανοιχτή σε εξωτερικές επενδύσεις και θα συνεργαστεί με εταίρους - συμπεριλαμβανομένης της Google και της Qualcomm - σε όλες τις νέες μονάδες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και τον επιμερισμό του κόστους ανάπτυξης.

3. Αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων

Renault Megane E-TECH

Στο πλαίσιο του σχεδίου "Renaulution" και ενός προηγούμενου μέτρου περικοπής κόστους που ανακοινώθηκε το 2020, η Renault μείωσε το σημείο break-even κατά 40%, κάτι που ισοδυναμεί με 1,2 εκατομμύρια μονάδες λιγότερες ετησίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, με την Ευρώπη και άλλες περιοχές να αντιμετωπίζουν πιθανή ύφεση, πληθωρισμό και υψηλότερες τιμές ενέργειας, τα οποία θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ζήτηση. Ωστόσο, ο De Meo δήλωσε ότι ακόμη και με πολύ συντηρητικές παραδοχές για την αγορά, το 2023 η Renault θα χρησιμοποιεί πάνω από το 100% της δυναμικότητάς της.

4. H λύση στο πρόβλημα των θερμικών κινητήρων

Με την εντολή της ΕΕ για πωλήσεις αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων μόλις από το 2035, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις επενδύσεις στην αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με μια τεράστια, αλλά σύντομα παρωχημένη αλυσίδα παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Ford, δημιουργούν ξεχωριστές εσωτερικές επιχειρηματικές μονάδες για τις δύο τεχνολογίες. Όμως η Renault προχώρησε παραπέρα, ανακοινώνοντας μια συνεργασία 50-50 με την Geely (σ.σ. η Horse), η οποία θα κατασκευάζει κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων για τη συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi, καθώς και για τις δικές της μάρκες Volvo, Geely και Proton.

Renault Austral

Ο de Meo αναφέρει ότι θα κοστίσει λιγότερο για τη Renault να αγοράσει κινητήρες από τη Horse, απ' ότι θα κόστιζε να τους παράγει η ίδια. Η απόσχιση θα μειώσει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά €2,5 δισεκατομμύρια και θα εξοικονομήσει €2,4 δισεκατομμύρια για τον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ 2023 και 2030, λέει η Renault. Επιπλέον, οι μηχανικοί που πρέπει να πουλήσουν την τεχνολογία τους σε εξωτερικές εταιρείες έχουν περισσότερα κίνητρα για καινοτομία και εύρεση αποδοτικότητας, σύμφωνα με τον de Meo.

5. Κάντο όπως η Tesla

Το EV spinoff Ampere, είναι μια προσπάθεια να κατακτήσει μέρος της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών παικτών, όπως η Tesla και η κινεζική BYD. Ο de Meo λέει ότι θα επωφεληθεί από την εμπειρία μιας δεκαετίας και πλέον σε EV από τη Renault, καθώς και από ένα δίκτυο εργοστασίων συναρμολόγησης στη βόρεια Γαλλία, τα οποία, όπως λέει, θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε λιγότερο από 10 ώρες μέχρι το 2025, ακόμη και σε λιγότερο από έναν συγκεκριμένο ηγέτη στα EV, τον οποίο όμως δεν θέλησε να κατονομάσει.

Όμως η δημόσια εισαγωγή της Ampere, η οποία, σύμφωνα με τον de Meo, θα είναι μια "ολοκληρωμένη" αυτοκινητοβιομηχανία με μια γκάμα έξι μοντέλων μέχρι το 2030, δεν φαίνεται καθόλου σίγουρη. Η Polestar της Geely, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο, είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει στα $4 την περασμένη εβδομάδα από το υψηλό των $13. Και παρόλο που η Qualcomm έχει δεσμευτεί να πάρει μερίδιο, οι εταίροι της συμμαχίας Nissan και Mitsubishi δεν έχουν ακόμη δηλώσει ότι θα επενδύσουν.

6. Εμβαθύνοντας στην τεχνολογία

Η Renault έχει ήδη γνωστές συνεργασίες με την Qualcomm (στον τομέα των τσιπ) και τη Google (για συστήματα infotainment), αλλά την Τρίτη ο de Meo ανακοίνωσε πολύ πιο ολοκληρωμένες συνεργασίες. Η Qualcomm θα αποκτήσει μερίδιο στην Ampere και θα αναπτύξoυν από κοινού μια υπολογιστική πλατφόρμα για EVs. Το Android Automotive της Google τροφοδοτεί το σύστημα infotainment στο Megane E-Tech και το νέο SUV Austral. Η Google συνεργάζεται τώρα με τη Renault πάνω στην εξέλιξη ενός "λειτουργικού συστήματος αυτοκινήτου" βασισμένου στο Android Auto πέρα από το infotainment, σε κάτι που ο de Meo λέει ότι αποτελεί πρωτοτυπία στον κλάδο.

Renault Megane E-TECH

Ένας από τους στόχους της δημιουργίας ενός τέτοιου "οχήματος που καθορίζεται από το λογισμικό" είναι να παραμείνουν οι αγοραστές συνδεδεμένοι με το σύστημα μεταπωλήσεων της Renault, καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των αυτοκινήτων τους. "Όσο περισσότερο μένουν, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζουμε", λέει. "Είναι ένας πολύ απλός αλγόριθμος".

7. Η επόμενη Porsche;

Οι προηγούμενες προσπάθειες της Renault να πουλήσει premium αυτοκίνητα με υψηλό περιθώριο κέρδους έχουν αποτύχει επανειλημμένως, με αυτοκίνητα όπως το Renault 25 και το Avantime να μην μπορούν να ανταγωνιστούν την BMW και τη Mercedes, μεταξύ άλλων. Αλλά ο de Meo πιστεύει ότι η Alpine προσφέρει ένα σημείο πρόσβασης στην κατηγορία premium. Παρόλο που η μάρκα είναι σχεδόν άγνωστη εκτός Ευρώπης, εκατομμύρια οπαδοί της Formula 1 εκτίθενται σε αυτήν μέσω των αγώνων, συμβάλλοντας στην προσμονή για μια πλήρη γκάμα νέων μοντέλων Alpine.

Alpine A110 R

Ο de Meo, αποκάλυψε τα σχέδια για δύο νέα μοντέλα, μεσαίου (2027) και μεγάλου (2028) μεγέθους crossover EVs που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ακόμη και στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της μάρκας. Το μεσαίο αυτοκίνητο θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με έναν "κορυφαίο παίκτη EV", είπε. Ο στόχος για την Alpine είναι να αποτελέσει "μια μάρκα σπορ αυτοκινήτων υψηλών προδιαγραφών με παγκόσμια εμβέλεια".

8. Η περίπτωση Dacia

Ο de Meo αποκάλυψε μια σειρά από στοιχεία που δεν γνωρίζαμε σχετικά με τη μάρκα χαμηλού κόστους Dacia, η οποία μόλις άλλαξε την εικόνα της και λάνσαρε το κορυφαίο σε πωλήσεις crossover Jogger. Το περιθώριο κέρδους για τη Dacia είναι "πάνω από 10%", σημείωσε, με νέο, στόχο το 15% για το 2030. Τα εργοστάσιά της, στη Ρουμανία και το Μαρόκο, λειτουργούν στο 120% της παραγωγικής ικανότητας και το κόστος διανομής από αυτά, είναι το μισό του δυτικοευρωπαϊκού μέσου όρου.

Dacia Jogger

Τα κέρδη της Dacia θα ενισχυθούν επιπλέον από κάποια οχήματα που θα βασίζονται στο πάτωμα CMF-B, παρόμοια με το Jogger, τα οποία όμως θα διπλασιάσουν τα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με μοντέλα όπως το Sandero. Το πρώτο είναι το Bigster, το οποίο θα ακολουθήσουν άλλα δύο μοντέλα μέχρι το 2030.

9. Ανεξάρτητο παράρτημα φορτηγών

Η Renault ήταν παραδοσιακά ανάμεσα στους ηγέτες στα επαγγελματικά οχήματα στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, έχει μερίδιο 14%, αλλά αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων από την Stellantis, η οποία έχει προσθέσει τη Fiat στις Citroen, Peugeot και Opel, καθώς και από νεοσύστατες εταιρείες EV. Επιπλέον, οι αυστηρότεροι κανονισμοί εκπομπών ρύπων, απαιτούν όλο και περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Η μεγάλη είδηση της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, είναι ότι η Renault θα λανσάρει ένα νέο πλήρως ηλεκτρικό φορτηγάκι σε ένα αρθρωτό πλαίσιο "skateboard" που ονομάζει FlexEVan, με έναν συνεργάτη που ο de Meo δεν κατονόμασε. Θα έχει τα σήματα μιας νέας μάρκας που θα ονομάζεται Flexis και στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 30%. Ο de Meo, είπε επίσης πως θα έχει τη χωρητικότητα ενός φορτηγού μεσαίων διαστάσεων, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός Renault Kangoo.

Με πληροφορίες από Automotive News Europe

Best of Network