Και όμως η Alpine θα φτιάξει ηλεκτρικά SUV

Μην κλαις και μην λυπάσαι, θα έρθει και ένα καυτό ηλεκτρικό Renault 5 και για εμάς. Προς το παρόν όμως ανάμενε δύο ηλεκτρικά SUV από την Alpine που θα παράγει μόνο "ρεύμα" από το 2026

Alpine A110

Η Alpine θα κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2026 και μετά, και τώρα μάθαμε ότι δύο από αυτά θα είναι SUV. Σε μια πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου Renault, η Renault ανακοίνωσε ότι εκτός από το νέο ηλεκτρικό A110 της Alpine, μια καυτή ηλεκτρική έκδοση του Renault 5 και ένα crossover, η Alpine θα κατασκευάσει επίσης ένα μεσαίου και ένα μεγάλου μεγέθους SUV. Με ρεύμα φυσικά.

Τα νέα μοντέλα της Alpine

Δακρύζεις, λες μανιάτικα μοιρολόγια, ανοίγεις τρύπες σε γυψοσανίδες ή το δέχεσαι μοιρολατρικά και ανασηκώνεις τους ώμους, όμως το γεγονός παραμένει: α) κανείς δεν σε αναγκάζει να αγοράσεις ένα τέτοιο αυτοκίνητο και β) η κατασκευή SUV είναι λίγο πολύ αποδεδειγμένο ότι είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που σώζει την παρτίδα.

Το πλάνο ηλεκτρoκίνησης της Alpine
Ένα πλάνο της μελλοντικής γκάμας της Alpine

Έτσι, οι άνθρωποι που θέλουν ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV παίρνουν ένα, και εμείς παίρνουμε -σε περίπτωση που σου ξέφυγε- ένα νέο A110 και ένα καυτό ηλεκτρικό Renault 5. Ναι, θα δεχτούμε αυτή την ανταλλαγή. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι αφήνει κάποιους να αναρωτιούνται τι θα είναι η Alpine στο μέλλον, δεδομένου ότι στο παρελθόν ήταν κάτι σαν μια γαλλική Lotus.

Λοιπόν, σύμφωνα με την παρουσίαση της Renault, η Alpine είναι "μια παγκόσμια μάρκα υψηλών προδιαγραφών με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αγωνιστική καταγωγή", με "ένα μοναδικό, ελαφρύ [επιχειρηματικό] μοντέλο περιουσιακών στοιχείων" που χρησιμοποιεί "ιδιόκτητες τεχνολογίες". Και αυτό είναι κάπως λεπτοµερές, αλλά µπορούµε να καταλάβουµε σε τι αποσκοπούν. Η Alpine F1 και μερικές ιστορικές εικόνες της αρχικής A110 ξεκαθαρίζουν την αγωνιστική καταγωγή, ενώ η μικρή ομάδα της Alpine (περίπου 2.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί είναι μηχανικοί) και τα κυρίως χειροποίητα αυτοκίνητα καλύπτουν λίγο πολύ το κομμάτι "ελαφρύ περιουσιακό στοιχείο". Όσον αφορά τις "ιδιόκτητες τεχνολογίες", θα πρέπει να σας ενημερώσουμε, αλλά είναι ένα καλό στοίχημα ότι θα προέρχονται -ή τουλάχιστον θα αποδίδονται- από τις προσπάθειες της Alpine στη Formula 1. 

Η πιθανή πηγή της ηλεκτρικής τεχνολογίας είναι η νέα εταιρεία EV και λογισμικού Ampere της Renault, η οποία περιγράφεται από τη Renault ως "καθαρός παίκτης που γεννήθηκε από μια αναστάτωση του ΟΕΜ (δηλαδή των προμηθευτών)".

Πού πάνε οι μπαταρίες όταν πεθαίνουν;

Όσο για το πού θα πάνε οι μπαταρίες όταν "κουραστούν", η Renault έχει μια άλλη εταιρεία έτοιμη να το λύσει και αυτό. Ονομάζεται "The Future Is NEUTRAL", το οποίο είναι το είδος του ονόματος που μπορείτε να φανταστείτε να προέρχεται από έναν άνδρα με τα δάχτυλα κλειδωμένα πίσω από το κεφάλι του, καθώς ξαπλώνει σε μια καρέκλα γραφείου Herman Miller.

Ο σκοπός της είναι πιο αξιέπαινος από τον τίτλο του: να κάνει τα αυτοκίνητα πλήρως ανακυκλώσιμα. Η "The Future Is NEUTRAL" στοχεύει στο να αποτελείται το 90% ενός αυτοκινήτου -τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, οι μπαταρίες και οι κινητήρες, τα εργαλεία, τα εκμαγεία, οι μήτρες κ.ο.κ. - από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι το 2030. Το οποίο είναι ένα τεράστιο project για να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε προς το παρόν κρατάμε μικρό καλάθι.

Best of Network