Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα προκαλέσει ελλείψεις

Ο CEO του ομίλου Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε πρόσφατα πως στο προσεχές μέλλον θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην προμήθεια μπαταριών και πρώτων υλών

Carlos Tavares

Μιλώντας στο συνέδριο Financial Times Future of the Car 2022, ο επικεφαλής της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε πως μέσα στα επόμενα χρόνια, η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω έλλειψης μπαταριών και πρώτων υλών. Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, τις ελλείψεις αυτές, τροφοδοτεί η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

Συγκεκριμένα, ο Tavares εκτίμησε πως τα προβλήματα εφοδιασμού με μπαταρίες, θα αρχίσουν να γίνονται πιο έντονα γύρω στο 2025-6. "Ακόμη κι αν δεν υπάρξει τόσο μεγάλη έλλειψη στην προσφορά μπαταριών, σίγουρα θα υπάρξει σημαντική εξάρτηση του δυτικού κόσμου έναντι της Ασίας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά”, δήλωσε ο CEO της Stellantis.

H λογική πίσω από το σκεπτικό του Tavares είναι απλή. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την παραγωγή τους. Αυτή η νέα πραγματικότητα, δημιουργεί αυξανόμενες απαιτήσεις για προμήθεια μπαταριών, φτάνοντας την αγορά στα όριά της. Μάλιστα ο Tavares πήγε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας πως η προμήθεια πρώτων υλών θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προκλήσεις στα χρόνια που έρχονται. Που το στηρίζει;

Το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κατά μέσο όρο 500 κιλά βαρύτερα από εκείνα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, συνεπάγεται την ανάγκη αύξησης της εξόρυξης πρώτων υλών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα από ελλείψεις σε πρώτες ύλες, μέχρι τον κίνδυνο δημιουργίας γεωπολιτικών εντάσεων. "Μπορεί να μην μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η προμήθεια των πρώτων υλών σε μερικά χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tavares.

O προβληματισμός που εκφράζει ο Tavares είναι παραπάνω από εύλογος, καθώς οι εταιρείες αυτοκινήτων έχουν επικεντρώσει στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, χωρίς οι ίδιες και οι κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές να έχουν ένα πλάνο για τις μακρυπρόθεσμες επιπτώσεις της μετάβασης που πραγματοποιείται στον κλάδο.

Best of Network