Elon Musk: Χωρίς τιμόνι και πεντάλ το robotaxi Tesla

Ο Elon Musk αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο robotaxi, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά προσιτός τρόπος μετακίνησης και θα το δούμε στους δρόμους το 2024

Tesla robotaxi

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την ανακοίνωση από την Tesla των κερδών του 1ου τριμήνου του 2022, ο Elon Musk αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο "robotaxi". Μάλιστα έκανε λόγο για μεγάλου όγκου παραγωγή, ενός οχήματος που δεν θα διαθέτει τιμόνι και πεντάλ και την οποία προσδιόρισε για το 2024. Το νέο αυτό μοντέλο θα κάνει χρήση του νέου λογισμικού "πλήρους αυτόνομης οδήγησης" της Tesla που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Musk, στόχος είναι η επίτευξη του χαμηλότερου κόστους ανά χιλιόμετρο για όχημα τύπου ταξί.

Σύμφωνα με την Tesla, το νέο λογισμικό έχει ήδη τοποθετηθεί και χρησιμοποιείται σε έκδοση beta από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της μάρκας, ενώ μέσα στο τρέχον έτος ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ο CEO της Tesla, φάνηκε να δίνει μεγάλη σημασία στο project του robotaxi, καθώς όπως είπε, θα αποτελέσει έναν τεράστιο μοχλό ανάπτυξης της εταιρείας του. Σε ερώτηση πάντως για το αν το όχημα αυτό θα διατεθεί προς πώληση στο κοινό, ή θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από την Tesla ως μια ενδεχόμενη υπηρεσία μεταφοράς, ο Musk επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του.

Αντ' αυτού, ουσιαστικά ανανέωσε το ραντεβού με το κοινό για τον επόμενο χρόνο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση αποκλειστικά για το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ για να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον, ανέφερε πως μια μελλοντική διαδρομή με το robotaxi θα κοστίζει λιγότερο από ένα εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών.

Κέρδη ρεκόρ για την Tesla

Αναφορικά με την πορεία της Tesla στην αγορά, ο Musk δήλωσε πως αναμένει αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας του κατά 50-60% το 2022, παρά την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της στη Σαγκάη, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη την επαναλειτουργία του. Παράλληλα, εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ υπεραμύνθηκε των αυξήσεων στις τιμές των αυτοκινήτων της Tesla, λέγοντας πως ορισμένοι προμηθευτές εξαρτημάτων, έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών 20-30% σε σύγκριση με το 2021. Είπε επίσης πως ο μεγάλος χρόνος παράδοσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα μοντέλα της Tesla και άρα το μελλοντικό κόστος, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στις τιμές των αυτοκινήτων.

Σε επίπεδο αριθμών, η Tesla δείχνει να διανύει την καλύτερη φάση της ιστορίας της. Με τα κέρδη του 1ου τριμήνου να ανέρχονται σε 3,32 δις δολάρια, έναντι 438 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι, ο Musk ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 2,86 δολάρια, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 2,26 δολάρια. Όσο για τα έσοδα, ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street κατά 1 δις δολάρια.

Το συμπέρασμα όλων αυτών, είναι πως η Tesla καταγράφεται ως εξαίρεση στα χρόνια της πανδημίας, καταφέρνοντας να επιτύχει διαδοχικά ρεκόρ παραδόσεων και κερδών, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού της, αντιμετώπιζε προβλήματα στον εφοδιασμό και οδηγούνταν σε διακοπές της παραγωγής.

Best of Network