WEC: Αυτό είναι το νέο hypercar της Toyota για το Le Mans

Η Toyota είναι κυρίαρχος στο WEC την τελευταία πενταετία αλλά τώρα απειλείται από αυξημένο ανταγωνισμό. Για αυτό βελτίωσε το GR010 Hybrid

Toyota GR010 Hybrid WEC 2023
Toyota GR010 Hybrid WEC 2023
Toyota GR010 Hybrid WEC 2023
Toyota GR010 Hybrid WEC 2023
Toyota GR010 Hybrid WEC 2023
Toyota GR010 Hybrid WEC 2023
Toyota GR010 Hybrid WEC 2023

Όταν ακούς πως βελτιώθηκε το αυτοκίνητο που έχει κερδίσει τα 5 τελευταία Le Mans και έχει πάρει νταμπλ σε οδηγούς και κατασκευαστές τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο WEC, σκέφτεσαι πως στην Toyota μπορεί και να αστειεύονται. Όμως το 2023 το πρωτάθλημα αλλάζει και δεν θα είναι ένας περίπατος με μοναδικό αντίπαλο το είδωλο του δικού της αυτοκινήτου. Ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρότερος από ποτέ και οι Ιάπωνες ξέρουν πως οι φετινοί τίτλοι μάλλον ισοδυναμούν με όσους έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα. 

Toyota GR010 Hybrid WEC 2023

Ακριβώς για αυτό το GR010 Hybrid μπορεί να άργησε, καθώς είναι χρονικά το τελευταίο από τα μονοθέσια του WEC που παρουσιάζεται επισήμως, αλλά ήρθε όσο βελτιωμένο χρειάζεται για να εξυπηρετήσει αυτούς τους σκοπούς. 

Η Cadillac, η Ferrari, η Porsche και η Vanwall έρχονται να προστεθούν στον υπάρχοντα ανταγωνισμό των Hypercar από την Peugeot και την Glickenhaus και να σχηματίσουν ένα grid 13 αυτοκινήτων στο WEC, με ακόμα περισσότερα αυτοκίνητα να είναι πιθανόν να εμφανιστούν στο Le Mans. 

Διαβάστε Επίσης

Αναβάθμιση

Το GR010 HYBRID ήταν το πρώτο Hypercar που έκανε την εμφάνισή του, τον Ιανουάριο του 2021 και έχει υποβληθεί σε ένα πρόγραμμα λεπτομερών εξελίξεων σε βασικούς τομείς, όπως και για το 2022, για τη βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας και της απόδοσης.

Toyota GR010 Hybrid WEC 2023

Έγιναν προσαρμογές στο κορυφαίων επιδόσεων αγωνιστικό υβριδικό σύστημα κίνησης, το οποίο αποτελείται από ένα κινητήρα 3,5 λίτρων και 707 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων. Επιπλέον μειώθηκε το βάρος και η βελτίωση της αξιοπιστίας ήρθε χάρη στην μοναδική γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε από την δεκαετή πορεία με υβριδικά συστήματα στους 24ωρους αγώνες του Le Mans.

Αεροδυναμική βελτιστοποίηση

Οι πιο ορατές αλλαγές στο GR010 Hybrid αφορούν το αμάξωμα και την εμφάνιση. Νέες αεροδυναμικές διατάξεις στις μπροστινές γωνίες και μια μικρότερη πίσω πτέρυγα, καθώς και άλλες αλλαγές σε λεπτομέρειες, εφαρμόστηκαν για να βελτιώσουν την οδηγική συμπεριφορά και την αεροδυναμική απόδοση.

Toyota GR010 Hybrid WEC 2023

Είναι λογικό η Toyota να ψάχνει στις λεπτομέρειες για να βρει τα σημεία που θα κάνει τη διαφορά από τον υψηλό, φετινό, ανταγωνισμό, κυρίως γιατί μπορεί να το κάνει με την άνεση της πρωταθλήτριας. Έτσι άλλαξε το σύστημα ψύξης των φρένων, ώστε να δώσει ακόμη περισσότερες επιλογές εναλλαγών ψύξης κατά τη διάρκεια ενός απαιτητικού αγώνα αντοχής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω νέων αεραγωγών στο μπροστινό και το πίσω μέρος. Επιπλέον, εφαρμόζεται αναθεωρημένη διάταξη των προβολέων για μεγαλύτερη ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Toyota GR010 Hybrid WEC 2023

Το Toyota GR010 Hybrid σχεδιάστηκε το 2020 που μοιάζει με άλλη εποχή, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως τα νέα Hypercars είναι πιο φρέσκα και πιο εναρμονισμένα στους διαφοροποιημένους κανονισμούς. Ως εκ τούτου σπαταλήθηκε πολύ ενέργεια για να μειωθεί το βάρος και να φτάσει στο όριο των κανονισμών που είναι τα 1.040 κιλά, ενώ θα χρησιμοποιεί και πάλι 100% ανανεώσιμο βιοκαύσιμο, που χαρίζει μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά τουλάχιστον 65%.  

Οι οδηγοί

Στη σύνθεση της ομάδας παραμένουν οι Mike Conway, José María Lopez και Kamui Kobayashi. Θα συνεργαστούν για έκτη συνεχόμενη σεζόν στο αυτοκίνητο με τον αριθμό 7, ενώ ο Kobayashi θα είναι παίκτης-προπονητής, καθώς είναι και ο αγωνιστικός διευθυντής ολόκληρης της ομάδας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα ασχολείται μόνο με το πλήρωμά που συμμετέχει αλλά και με τους Sebastien Buemi, Brendon Hartley και Ryo Hirakawa, τους περσινούς νικητές του Le Mans δηλαδή, που θα βρίσκονται στο GR010 Hybrid με τον αριθμό 8

Η σεζόν ξεκινά στις 11-12 Μαρτίου με τις επίσημες δοκιμές στο Sebring των ΗΠΑ, όπου μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Μαρτίου θα υπάρξει η πρεμιέρα των 1.000 μιλίων. 

Διαβάστε Επίσης


 

Best of Network