Στην Ελλάδα το πρώτο ηλεκτρικό scooter της Honda

H Honda έχει δεσμευθεί πως μέχρι το 2025 θα αναπτύξει μια γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών δίτροχων. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι το νέο EM1 e που διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά.

Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e
Honda EM1 e

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Honda ανακοίνωσε ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα εξέλιξης και παραγωγής τουλάχιστον δέκα ηλεκτρικών δίτροχων μέχρι το 2025. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι ένα μικρό ηλεκτρικό δίτροχο αποκλειστικά για χρήση αστική που φέρει την ονομασία EM1 e. Το ακρωνύμιο "EM" χαρακτηρίζει στον όρο Electric Moped (Ηλεκτρικό Μοτοποδήλατο) και στη νέα κατασκευή της Honda αποτυπώνεται σε ένα μικρό και ιδιαίτερα ελαφρύ δίτροχο με 12 ιντσών τροχό μπροστά (10 ιντσών πίσω) που εφοδιάζεται με μια αφαιρούμενη μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί στο σπίτι ή στο γραφείο από μια απλή πρίζα σούκο.

Honda EM1 e

Αφαιρούμενη μπαταρία

Το πακέτο της μπαταρίας και του φορτιστή ζυγίζει περίπου 10 κιλά και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί χάρη σε μια εύχρηστη λαβή. Η εταιρεία δηλώνει πως η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί για περισσότερες από 2.500 φορές ενώ ο χρόνος φόρτισης από το 25% έως το 75% της μπαταρίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 160 λεπτά (2 ώρες και 40 λεπτά). Η δε αυτονομία που προσφέρει είναι της τάξεως των 41,3 χλμ. Σίγουρα μια τέτοια αυτονομία είναι δεσμευτική όμως το γεγονός ότι διαθέτει αφαιρούμενη μπαταρία δίνει τη δυνατότητα αγοράς μιας έξτρα όταν απαιτηθεί μεγαλύτερο χιλιομετρικό εύρος.

Honda EM1 e

Μικρός είναι και ο ηλεκτροκινητήρας που συνδέεται απευθείας στον πίσω τροχό και παράγει 2.3 ίππους. Στο πρόγραμμα λειτουργίας ECON η ισχύς μειώνεται στους 1,17 ίππους όμως η αυτονομία αυξάνεται στα 48 χλμ. Σε κάθε περίπτωση η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 45 χλμ./ώρα με το EM1 e να μπορεί να ανέβει ανηφόρες σε κλίση 10 μοίρες με αναβάτη που έχει βάρος 75 κιλά.

Honda EM1 e

Απουσία χώρων

Κάτω από τη σέλα βρίσκεται η μπαταρία και ως εκ τούτου ο χώρος αποθήκευσης μικροαντικειμένων περιορίζεται στα 3,3 λίτρα. Συνεπώς για την αποθήκευση-μεταφορά κράνους θα χρειαστεί πρόσθετη μπαγκαζιέρα που προσφέρεται στον προαιρετικό εξοπλισμό. Από την άλλη, στην εσωτερική ποδιά υπάρχει ειδική θέση για μπουκάλι νερού, γάτζος για να στηρίξει κάποια σακούλα αλλά και θύρα USB για την φόρτιση smartphone. Παράλληλα στον βασικό εξοπλισμό διατίθενται και τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ του συναναβάτη.

Honda EM1 e

Κατά τα λοιπά το μικρό ηλεκτρικό scooter της Honda βασίζεται σε ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, έχοντας μπροστά ένα κλασικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο πίσω αμορτισέρ. Το απόβαρο της κατασκευής βρίσκεται κάτω από τα 100 κιλά με τη σέλα να έχει 740 χιλ. απόσταση από το έδαφος που το κάνει ένα πρακτικό και ελαφρύ δίκυκλο για χρήστες με μικρή εμπειρία.

Τέλος, το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει ένα δισκόφρενο εμπρός και ταμπούρο πίσω όμως υπάρχει και το γνώριμο σύστημα συνδυαζόμενης πέδησης (CBS) της Honda. To Honda EM1 e διατίθεται σε τρείς χρωματικές επιλογές (λευκό, ασημί και μαύρο).

Best of Network