Εδώ και λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, δεν είχαμε ακούσει νέα από το στρατόπεδο της Aptera. Κι αν όπως είναι λογικο, μέσα σε αυτό το διάστημα έχεις ξεχάσει για τι ακριβώς μιλάμε, πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα στην Καλιφόρνια, η οποία στις αρχές του 2023 είχε παρουσιάσει ένα τρίτροχο ηλιακό ηλεκτρικό όχημα.
Το νέο που μας έρχεται, είναι πως η Aptera παρέλαβε πρόσφατα το πρώτο της αμάξωμα παραγωγής, το οποίο στάλθηκε από την Ιταλία, όπου κατασκευάζεται από τον όμιλο CPC. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως το όχημά της βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της παραγωγής, κάτι αρκετά σημαντικό αν σκεφτείς πως υπάρχουν πάνω από 40.000 προπαραγγελίες γι' αυτό.
Οι πρώτες παραδόσεις σε πελάτες είχαν αναβληθεί μέχρι το 2024, αλλά μάλλον δεν θα προκαλέσει έκπληξη μια εκ νέου αναβολή τους λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Αυτό πάντως είναι κάτι που θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε άλλα νέα, τα κεντρικά γραφεία της Aptera επισκέφθηκε πρόσφατα ο Wouter Remmerie, ιδρυτής του AirShaper.
Εικονική αεροδυναμική σήραγγα
Πρόκειται για ένα εργαλείο αεροδυναμικής προσομοίωσης και ανάλυσης, που λειτουργεί ουσιαστικά σαν εικονική αεροδυναμική σήραγγα. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για την εξέλιξη του τρίτροχου Aptera ώστε να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο αεροδυναμικό σχήμα.
Η AirShaper δημοσίευσε ένα βίντεο στο κανάλι της στο YouTube, το οποίο περιλαμβάνει μια περιήγηση σε ένα από τα λειτουργικά πρωτότυπα, με σχόλια από τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Aptera, Chris Anthony. Μάλιστα υπάρχουν και οδηγικά πλάνα που συνοδεύονται από σχόλια για τη συμπεριφορά του Aptera.
Όσο για το στέλεχος της Aptera που βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού, αναφέρει πως έχει οδηγήσει το πρωτότυπο τόσο καιρό που θα το χρησιμοποιούσε ευχαρίστως ως καθημερινό του αυτοκίνητο, αν και θα ήθελε να έχει κλιματισμό.
Το στέλεχος της Aptera εξηγεί ότι το αμάξωμα του οχήματος σχεδιάστηκε περισσότερο σαν άτρακτος ελικοπτέρου ή αεροπλάνου, παρά σαν παραδοσιακό αυτοκίνητο, γι' αυτό και έχει τόσο χαμηλό συντελεστή αντίστασης που εκτιμάται ότι κυμαίνεται κάπου μεταξύ 0,13 και 0,15. Ενδεικτικά, το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής, το Mercedes-Benz EQS, έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,202 και το Volkswagen XL1 streamliner μόλις που ξεπερνά το 0,20.