Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως για πρώτη φορά

Η παντοκρατορία των θερμικών δεν έχει τελειώσει. Ακόμα. Γιατί βλέπουμε κάτι να αλλάζει και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία -και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Tesla Model Y

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκίνησης το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο παγκοσμίως είναι ηλεκτρικό. Και είναι το ίδιο που πήρε την πρωτιά των πωλήσεων και στην Ευρώπη.

Το Tesla Model Y αναμενόταν  ότι να γίνει το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2023, και το ηλεκτρικό SUV έκανε ακριβώς αυτό, ξεπερνώντας τα σύνολα πωλήσεων των Toyota RAV4 και Toyota Corolla για να διεκδικήσει επίσημα τον τίτλο.

Το Toyota RAV4 δεν είναι πια ο βασιλιάς των πωλήσεων

Ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του Model Y το 2020, ο CEO Elon Musk προέβλεψε ότι το ηλεκτρικό SUV θα μπορούσε σύντομα να γίνει το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, ένα κατόρθωμα που θα ήταν αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είχε πλησιάσει ποτέ έστω και ελάχιστα τον τίτλο αυτό. Πολλοί δεν πίστευαν ότι θα συνέβαινε, αλλά η δημοτικότητα του Model Y έγινε σύντομα εμφανής.

Tesla Model Y
Tesla Model Y

Σε μεγάλο μέρος του 2022 το Model Y στέφθηκε συνεχώς ως το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις για έναν συγκεκριμένο μήνα σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, κλείνοντας το έτος με 747.000 πωλήσεις. Αν και αυτό ήταν μια εκπληκτική αύξηση 91% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δεν ήταν αρκετό για να νικήσει το RAV4 και το Corolla, τα οποία είχαν 268.000 και 244.000 περισσότερες παραδόσεις εκείνη τη χρονιά.

Στη συνέχεια ήρθε το 2023 και η άνοδος της δημοτικότητας συνεχίστηκε, αρκετά ώστε να ξεπεράσει εύκολα τα RAV4 και Corolla. Σύμφωνα με στοιχεία της JATO Dynamics, το Model Y συγκέντρωσε 1,23 εκατομμύρια πωλήσεις το 2023, μια απίστευτη αύξηση 64% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (YoY). Το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν 160.000 περισσότερες μονάδες από το δεύτερο RAV4 (1,07 εκατομμύρια) και 220.000 περισσότερες από το Corolla.

Toyota RAV4 GR Sport
Toyota RAV4 GR Sport

Τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και δεν περιλαμβάνουν έναν μικρό αριθμό αγορών που δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία τους, αλλά η JATO λέει ότι το προβάδισμα του Model Y είναι πλέον ανυπέρβλητο. Οι συνολικές πωλήσεις του Model Y ταιριάζουν επίσης με αυτά που συμπεριέλαβε η Tesla στην αναφορά της στους επενδυτές.

Ο Felipe Munoz, παγκόσμιος αναλυτής της JATO Dynamics σημείωσε ότι αυτό που κατάφερε να επιτύχει το Model Y σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι "αξιοσημείωτο".

Συγκεκριμένα είπε: "Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων του Model Y είναι πρωτοφανής, ιδιαίτερα για ένα όχημα που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των best-sellers. Αυτό που κατάφερε να επιτύχει η Tesla με το Model Y σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αξιοσημείωτο".

Ευρώπη και Κίνα οι καλές αγορές για το Model Y

Το Model Y μπόρεσε να το πετύχει αυτό χάρη στους αγοραστές στην Ευρώπη και την Κίνα, τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, το Tesla Model Y κατέκτησε την κορυφή των πωλήσεων. Το 2023, οι πωλήσεις του Model Y στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 45%, ξεπερνώντας τις 456.000 μονάδες, ενώ στην Ευρώπη, ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις με πάνω από 255.000 μονάδες, ξεπερνώντας κατά 19.000 μονάδες το δεύτερο καλύτερο σε πωλήσεις, το Dacia Sandero.

Η JATO απέδωσε επίσης την επιτυχία του Model Y και στις μειώσεις των τιμών, οι οποίες τοποθέτησαν το Model Y 18% και 23% κάτω από τις μέσες τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network