Το νέο Polestar 3 θα μπορεί να ντριφτάρει

Όχι δεν τα έχεις μπερδέψει. Το νέο Polestar 3 είναι ένα SUV μεγάλων διαστάσεων, όμως με 510 ίππους στη διάθεσή σου, μπορείς να φθείρεις τα λάστιχα μέχρι να πεις drift.

Polestar 3

Ανάμεσα στα τόσα νέα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση, αλλάζοντας πολλά απ' όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι και τα drift mode σε οχήματα της κατηγορίας SUV. Θα μπορούσαμε να πούμε πως επικροτούμε τα drift απ' όπου κι αν προέρχονται, όμως θα πρέπει πρώτα να συνηθίσουμε στην ιδέα, πως η σπορ έκφραση των αυτοκινήτων που θα βλέπουμε στο προσεχές διάστημα, θα περιλαμβάνει αυξημένες διαστάσεις και βάρος που θα φλερτάρει με τους δύο τόνους (αν δεν τους ξεπερνά κιόλας). Και φυσικά, ιπποδυνάμεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν εξωπραγματικές για καθημερινά αυτοκίνητα. Μοντέλα σαν το νέο Polestar 3 είναι βέβαιο πως αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην παραπάνω περιγραφή.

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV, βασίζεται στο πάτωμα του Volvo XC90 και σύμφωνα με τον επικεφαλής εξέλιξης του πλαισίου, Joakim Rydholm, αν και το νέο 3 θα πρέπει να συγκρίνεται με μία σειρά από μοντέλα του ανταγωνισμού με ηλεκτρικούς ή και θερμικούς κινητήρες, θα πρέπει στην πράξη να είναι ένα διαφορετικό αυτοκίνητο. "Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το αντίγραφο π.χ. μιας Porsche, αλλά να κάνουμε κάτι δικό μας”, λέει ο Rydholm. Ωραίο ακούγεται.

Για αρχή βέβαια, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι η ικανότητα του Polestar 3 να διαχειριστεί την ισχύ των 510 ίππων (με το Performance Pack), που δεν συνάδει ακριβώς με την εικόνα ενός οικογενειακού SUV. Η ισχύς αυτή θα πρέπει να αποδίδεται με προβλέψιμο τρόπο, ώστε ο οδηγός να μην βρεθεί προ εκπλήξεων. Αν και όλες οι εκδόσεις του 3 θα εφοδιάζονται με δύο κινητήρες, το μοντέλο της Polestar θα παραμένει προσθιοκίνητο και μόνο όταν τα ηλεκτρονικά του συστήματα διακρίνουν πιθανή απώλεια πρόσφυσης, θα εμπλέκουν αυτόματα και τον κινητήρα του πίσω άξονα.

Το κρίσιμο στοιχείο όμως βρίσκεται αλλού. Και συγκεκριμένα, στην παραδοχή της Polestar πως στόχος της είναι η δημιουργία ενός αυτοκινήτου για τον οδηγό. Έστω κι αν πρόκειται για SUV. Δηλαδή θα μπορεί και να ντριφτάρει; "Αν απενεργοποιήσεις το ESC, ναι, όμως με προσοχή”, είναι η απάντηση που έρχεται δια στόματος Rydholm για να ακολουθήσει και η προτροπή για όσους λαμβάνουν μέρος σε αγώνες drift να μην αγοράσουν το Polestar 3. Μάλιστα.

Ο Rydholm φροντίζει να γίνει όσο πιο σαφής γίνεται. Ο οδηγός ενός ηλεκτρικού μοντέλου, θα πρέπει να έχει πάντοτε στο μυαλό του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου παροχής της ισχύος σε αυτού του τύπου τα οχήματα. Το παραδοσιακό drift, περιλαμβάνει το στρίψιμο του τιμονιού προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που στρίβει γλιστρώντας το αυτοκίνητο. Αν το κάνεις αυτό σε ένα EV, λέει ο Rydholm, το torque vectoring και το ESC, πιστεύουν ότι θέλεις να πας προς την κατεύθυνση που στρίβεις το τιμόνι, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσεις το στυλ οδήγησης σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Χρήσιμες συμβουλές. Και το καλύτερο, είναι πως έρχονται με αφορμή το λανσάρισμα ενός μεγάλου SUV.

Best of Network