Dacia Jogger 1.0 TCe LPG 7-S: Η επιτομή της αυτονομίας

Με 7 θέσεις, βενζίνη και LPG και χαρακτηριστική άνεση εκτός δρόμου, αυτό το αυτοκίνητο είναι η επιτομή της αυτονομίας -και σε καλή τιμή

Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο
Dacia Jogger LPG 7θέσιο

"Το Dacia Jogger τα έχει όλα. Ποιοτικό και αξιόπιστο, με τρομερούς χώρους και άνετο εκτός δρόμου, αυτονομία επιπέδου Diesel και όλα τα χαρακτηριστικά ασφάλειας"

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ

Γιατί έχει μεγάλη αυτονομία χάρη στο LPG, 7 θέσεις, καλή εκτός δρόμου συμπεριφορά και εξαιρετική τιμή.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Το σύστημα πολυμέσων MediaNav θα έπρεπε να είναι στον στάνταρ εξοπλισμό.

Καφέ terracotta; Ναι, γιατί όχι; Και σε αυτό το χρώμα το νέο Dacia Jogger φαίνεται ωραίο. Ίσως να του προσδίδει και λίγο περισσότερο κύρος. Αυτό που -υποτίθεται ότι- του λείπει και γι' αυτό μπορείς να αγοράσεις πολύ αυτοκίνητο με σχετικά λίγα χρήματα. Σου φαίνεται ένα απλό αυτοκίνητο, αλλά δεν είναι. Μπορεί να κάνει τόσα πολλά, που πιθανόν να απορήσεις -με την τιμή και όχι μόνο.

Τι είναι το Dacia Jogger;

Είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο με μικρό κινητήρα και δύο ρεζερβουάρ. Ένα για την βενζίνη και ένα για το LPG. Τώρα μόλις διάβασες -εμμέσως- ότι με το Jogger θα βγεις από τα σύνορα της χώρας, χωρίς να χρειαστείς ανεφοδιασμό. Ίσως να περάσεις και άλλα σύνορα -όχι μόνο τα ελληνικά. Και λογικά δεν θα είσαι μόνος. Μπορείς να πάρεις μαζί σου ακόμα 6 άτομα. Ναι, το Jogger είναι και επταθέσιο -όπως αυτό της δοκιμής. Αν βέβαια αποφασίσεις ότι θα μετακινείς μια βασική πεντάδα μπάσκετ, συν δύο αλλαγές, τότε καλύτερα να ξεχάσεις ότι θα μεταφέρεις και πολλές αποσκευές. Εκτός αν εκμεταλλευθείς τις -αρθρωτές- ράγες στην οροφή και βάλεις μια μπαγκαζιέρα.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Και τι να κάνω το επταθέσιο;

Δεν χρειάζεται να πάρεις την version με τις 7 θέσεις αλλά αν το κάνεις, κοίτα τι κόλπο θα σου επιτρέψει: να ρίξεις την μεσαία σειρά και να αφήσεις τους δύο επιβάτες της τρίτης σειράς να το παίζουν Kardashians στην λίμο. Αν επιλέξεις την 5θέσια απλά θα έχεις χώρο αποσκευών που δεν φθάνει απλά, αλλά περισσεύει, ακόμα και αν μεταφέρεις φουλ εξοπλισμό 4-5 ατόμων για camping, και ποιος ξέρει τι άλλο. Το θέμα των χώρων θα το κλείσουμε με εκείνους για μικροαντικείμενα που ξεπερνούν τα 20 λίτρα αλλά και με τα συρόμενα τραπεζάκια για την 2η σειρά καθισμάτων. Κάποιος παίζει χαρτιά εκεί πίσω; Από την άλλη o κλιματισμός θα δουλεύει υπερωρίες για να δροσίσει τους επιβάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων. Είναι μεγάλος ο εσωτερικός όγκος του Jogger και εύλογα απαιτεί όλες τις δυνάμεις του κλιματισμού μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην Ελλάδα.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Δρόμος, χωματόδρομος, κατσάβραχα: Κανένα πρόβλημα

Αναφέρθηκα στο camping πριν και σκέφτηκα ότι αν θες να στήσεις σε μια ερημική παραλία ή κάπου στο βουνό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να κινηθείς εκτός ασφάλτου. Ίσως να πιστεύεις ότι θα έχεις πρόβλημα με το Jogger. Λάθος. Το Jogger είναι ψηλό σχεδόν όσο τα περισσότερα SUV (20 εκατοστά απόσταση από το έδαφος) και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Μπήκαμε σε τρεις διαφορετικούς χωματόδρομους, με τρεις διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Σε κανέναν δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, τουναντίον, έδειχνε στο στοιχείο του. Φαντάσου τώρα να ξέρεις πού θα κινηθείς και βάλεις off road ελαστικά. Τότε έχεις ένα αυτοκίνητο που χάρη και στις κοντές σχέσεις (κυρίως η 1η και η 2α είναι σαν "κοντές" σε 4x4) δεν θα σταματήσει πουθενά. Περιττό να πούμε ότι αν η Dacia αποφασίσει να λανσάρει τετρακίνητο Jogger α) ίσως να κάνει ζημιά στο υπέροχο Duster και β) σίγουρα θα τραβήξει πωλήσεις από κατηγορίες αυτοκινήτων που δεν το περιμένεις. Θα είναι σαν αντικαταστάτης εκείνου του υπέροχου τετρακίνητου Renault Scenic, αλλά με περισσότερους χώρους.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Αν οδηγείς σε έναν επαρχιακό δρόμο -χωρίς να μεταφέρεις μεγάλο βάρος- καταλαβαίνεις άμεσα ότι έχεις να κάνεις με έναν αυτοκίνητο που έχει στιβαρό πλαίσιο και αρκετά καλή ρύθμιση στην ανάρτηση, που θα είναι κάπως περίεργο να έρθεις σε δύσκολη θέση, ακόμα και αν πιέσεις λίγο περισσότερο. Το όριο ξεκάθαρα το θέτουν τα ελαστικά και το καταλαβαίνεις άμεσα. Στον αυτοκινητόδρομο είναι σταθερό και με λιγότερους αεροδυναμικούς θορύβους απ' ό,τι θα περίμενες από ένα ογκώδες -ξεπερνά τα 4,5 μέτρα σε μήκος ενώ το ύψος του είναι 1,674 μέτρα- (και σχετικά τετραγωνισμένο) αυτοκίνητο και αυτοί οι θόρυβοι που διακρίνονται προέρχονται κυρίως από τους μεγάλους καθρέπτες.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Είναι δυνατό; Πάει μακριά;

Όχι, δεν είναι. Ο κινητήρας – που συνδυάζεται με LPG- αποδίδει 100 ίππους. Μα είναι λίγοι 100 ίπποι; Το Jogger, παρά τον όγκο του, δεν είναι βαρύ (1.250 κιλά) και οι 100 ίπποι από τον τρικύλινδρο κινητήρα του 1.0 λίτρου δεν είναι λίγοι μεν, δεν περισσεύουν δε. Θα κινήσουν το αυτοκίνητο αξιοπρεπώς και θα ζοριστούν αν το γεμίσεις με επιβάτες και αποσκευές. Και πάλι όμως αυτό που ζητάς είναι η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία και όχι οι επιδόσεις.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Αυτός ο κινητήρας χρειάζεται περίπου 10 λίτρα LPG ανά 100 χιλιόμετρα (άρα 400 χιλιόμετρα αυτονομία από το ρεζερβουάρ των 40 λίτρων) και περίπου 8,5-9 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα (άρα 550 χιλιόμετρα αυτονομία με το ρεζερβουάρ των 50 λίτρων). Κάνε την πρόσθεση και δες ότι θα βγάλεις σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα, αν και τα δύο ρεζερβουάρ είναι γεμάτα. Και τώρα υπολόγισε ότι από αυτά, τα 400 χιλιόμετρα θα είναι με την τιμή του LPG.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Συμφέρει εε; Ναι, πολύ.

Η Dacia καταφέρνει κάτι μοναδικό και αυτό που καταφέρνει βελτιώνεται διαρκώς. Δεν θα σε μαγέψει με την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό, αλλά είναι τόσο σημαντικό; Ούτε θα σε διακτινίσει από φανάρι σε φανάρι σαν ηλεκτρικό, αλλά θες κάτι τέτοιο; Αυτά που θες, το Dacia Jogger τα έχει όλα. Ποιοτικό και αξιόπιστο, με τρομερούς χώρους και άνετο εκτός δρόμου, αυτονομία επιπέδου Diesel και όλα χαρακτηριστικά ασφάλειας (κάποια προαιρετικά) που χρειάζεσαι. Και το κυριότερο: σε πολύ καλή τιμή.

Dacia Jogger LPG 7θέσιο

Dacia Jogger 1.0 TCe 100hp LPG 7-S

Κινητήρας: 3κύλινδρος turbo βενζίνης / LPG , 999 cc
Κιβώτιο / σχέσεις: Μηχανικό / 6
Κίνηση: Εμπρός
Ισχύς: 100 ίπποι
Ροπή: 170 Nm
0-100 km/h: 13,2 sec
Τελική ταχύτητα: 175 km/h
Κατανάλωση:
μέση εργοστασιακή: 7,6 lt/100 km - 7,8 lt/100 km με LPG
μέση δοκιμής: 8,5 lt/100 km - 10 lt/100 km με LPG
Διαστάσεις:
ΜxΠxΥ: 4.547 mm x 1.848 mm x 1.691 mm
Μεταξόνιο: 2.897 mm
Βάρος: 1.250 kg
Χώρος αποσκευών: 212-699 lt
Εκπομπές CO2: 121 g/km
Τιμή: από € 22.280

Best of Network