BMW 420d Gran Coupe: Κρυφό ταλέντο

Η διαχρονική ερωτική σχέση μιας BMW με τον οδηγό είναι εξασφαλισμένη ακόμα και αν ψιθυρίζει μελωδικά πετρελαιοκινητήρας στην εξίσωση. Η 420d διαπρέπει διακριτικά σε στιλ Gran Coupe

ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe
ΒΜW 420d Gran Coupe

"Θέσεις και χώροι δεν είναι το ζητούμενο από ένα κουπέ, όχι όμως από μια Gran Coupe"

ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ

Γιατί η πρακτικότητα δεν είναι δικαιολογία στην απόρριψη ενός coupe, γιατί παραμένει coupe σε χαρακτήρα ακόμα και αν έχει 5 πόρτες, γιατί το πετρελαιοκίνητο θαύμα απόδοσης συνδυάζεται με οικονομία και επιδόσεις, γιατί συνδυάζει σπορ και ρεαλισμό

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ

Γιατί σου λείπουν περίπου € 60.000, δικαιολογείσαι επίσης ότι δεν σου χρειάζεται αυτοκίνητο σχεδόν 5μετρο. Όχι θα λέγαμε επίσης και στις αντιεργονομικές εξωτερικές χειρολαβές θυρών, με τη ρηχή εσωτερική υποδοχή στα ακροδάχτυλα

ΘΕΩΡΙΑ

BMW 420d Gran Coupe Στο άκουσμα Coupe το μυαλό πάει σε δίπορτη κατασκευή με εμφανώς σπορ χαρακτηριστικά, οπτικά και ουσιαστικά, που υποστηρίζουν το ρόλο. Θέσεις και χώροι δεν είναι το ζητούμενο, όσο το αρρενωπό αποτέλεσμα εξάπτει τη φαντασία. Στην πάροδο του χρόνου βέβαια έπεσε πολύ νερό στο κρασί και μέρος των δεδομένων άλλαξε ή προστέθηκαν νέα. Η υπόθεση με ταμπέλα coupe πλέον δεν είναι δογματική, αλλά αποκτά προεκτάσεις. Σε βαθμό επιδημίας θα λέγαμε, όπως αποδεικνύει σύσσωμη η σχεδιαστική κοινότητα που αναζητά τρόπους για εξτρά like στα δημιουργήματά τους. Όλες οι κατηγορίες έχουν καρπωθεί στοιχεία τους και τελικά βγήκαν ωφελημένες, ενώ αυτό προκύπτει ακόμα και για τα ίδια τα coupe. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αυτοκίνητο της δοκιμής.

ΒΜW 420d Gran Coupe

Ακόμα και αν ανήκεις σε αυτούς που δυσκολεύονται να χωνέψουν την αισθητική της νέας μάσκας, το μάτι σου θα βρει λόγους για να ταξιδέψει στην ύπαρξή της. Άλλωστε ο δυναμισμός είναι DNA που δύσκολα αποποιείσαι αν είσαι BMW. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο απολαυστικές σύγχρονες Βαυαρικές εκτελέσεις για να βλέπεις, ζεις και οδηγείς που επιμένει φυσικά ως φιλοσοφία στον ιδανικό συνδυασμό της luxury αισθητικής, της άνεσης κι φυσικά της οδηγικής απόλαυσης. Ταυτόχρονα όμως δεν επιμένει αγκιστρωμένη και δογματική στις κλασσικές της αξίες και μόνο, αλλά απλώνεται στα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής και προικίζεται με την ηλεκτρονική αφρόκρεμα από τα τοπ ράφια της εταιρείας. Πριν απ’ όλα αυτά όμως, πριν από το software εν ολίγοις προηγείται το hardware και εδώ η BMW δείχνει επίσης εύστοχη. Η Gran Coupe είναι ένας ακόμα καλός λόγος να την προτιμήσεις από την δίπορτη αδερφή της, αν την θεωρείς μεν εκλεκτή για τις επιθυμίες σου, αλλά λίγη για τις ανάγκες σου.

ΒΜW 420d Gran Coupe

H πληθωρική φύση της Gran Coupe παραμένει κομψή και μυώδης, χωρίς να εμφανίζεται υπερβολική σε σχεδιασμό. Με το πλάτος ανεπηρέαστο και το μήκος κερδισμένο ένα τσικ (15 mm), θα χρειαστεί 4.783 mm μήκους, 1.852 mm πλάτους και 1.442 mm ύψους για να απλώσει την αρίδα της στο δρόμο. Παρόλα αυτά αν και σχεδιασμένη στη λογική φαρδιά και πληθωρική, δεν διαθέτει υπερβολές ούτε τη λες προκλητική. Τα φουσκώματα σε φτερά και καπό συνδυάζονται στοχευμένα με ακμές, οι τροχοί 19" γεμίζουν τους θόλους, αναμενόμενα συναντάς Full LED φώτα, ενώ οι επιπλέον πόρτες για επιβάτες, αφήνουν την οροφή να χαμηλώσει ρευστά προς τα πίσω. Κρύβει επιμελώς την 5η πόρτα και μόνο όταν την ανοίξεις αντιλαμβάνεσαι ότι εκτός από το θεαθήναι εξυπηρετεί κάλλιστα την ευκολία στη ζωή του χρήστη - ιδιοκτήτη.

Δεν είναι απλά Coupe

Με δεδομένη την χρήση της πλατφόρμας CLAR της BMW, μια ανεπαίσθητη αύξηση 5 mm στο μεταξόνιο διαχωρίζει τις Coupe και Gran Coupe. Οι απουσία τελάρων στις πόρτες δίνουν επιπλέον εύσημα στην κουπέ φιλοσοφία, ενώ οι χειρολαβές για αεροδυναμικούς λόγους έρχονται πρόσωπο με την επιφάνεια των θυρών. Το τίμημα, φέρνει και ρηχή χούφτα που υπάρχει στην πλευρά που υποδέχεται τα ακροδάχτυλα και συχνά γλιστράνε. Για να διατηρείς βέβαια τον αεροδυναμικό συντελεστή Cd στο 0,26 υιοθετείς κάθε λεπτομέρεια και λύσεις όπως αεροκουρτίνες και σφραγισμένο πάτωμα από επίπεδες επιφάνειες σε ρόλο ποδιάς.

ΒΜW 420d Gran Coupe

Η πίσω σειρά καθισμάτων, υποδέχεται εμφανώς καλύτερα επιβάτες σε σχέση με την 2θυρη αδερφή της, κυρίως σε ευκολία εισόδου - εξόδου. Το χαμήλωμα της οροφής απαιτεί ευλύγιστο αυχένα, για να μην βρίσκει το κεφάλι ενώ τα 2.856 mm του μεταξονίου δημιουργούν προϋποθέσεις για ικανοποιητικό χώρο ενηλίκων πίσω, ακόμα και για να ταξιδέψουν. Καμιά κλειστοφοβική έννοια και επιπλέον 30 λίτρα προσφέρουν 470 λίτρα στο σύνολο του πορτ μπαγκαζ για αποσκευές.

ΒΜW 420d Gran Coupe

Μπροστά η κατάσταση είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, αρχοντική για οδηγό και συνοδηγό, με τον πρώτο να απολαμβάνει μια κορυφαία θέση οδήγησης. Άψογα και τα ηλεκτρικά καθίσματα με ρυθμίσεις ακόμα και για την πλευρική σύγκλιση στα πλευρά, ώστε να μην αφήσουν σωματότυπο παραπονεμένο. Η σχεδιαστική κεντρική ιδέα έρχεται από την BMW λογική που βάζει τον οδηγό στο επίκεντρο.

Πλήρως ψηφιακός είναι ο πίνακας οργάνων 12,3", με πλήθος πληροφοριών και αναβαθμισμένο το λογισμικό του συστήματος πολυμέσων, ώστε να λειτουργεί ταχύτερα και ευκολότερα, ενώ η οθόνη του (10,25") στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, πέρα από τις λειτουργίες αφής δέχεται και φωνητικές εντολές.

ΒΜW 420d Gran Coupe

Η ποιοτική κλάση της είναι η εικόνα, η πληροφορία και η αίσθηση που σου αφήνει. Δέρματα, φινετσάτες επιφάνειες, digital περιβάλλον και ακριβά υλικά που δεν συμβιβάζουν την κατασκευαστική αρτιότητα. Εξοπλισμός με λίγα λόγια, που όρεξη και λεφτά να έχεις.

ΒΜW 420d Gran Coupe

Για την ιστορία η τεχνολογική ομπρέλα ασφάλειας, στη νέα 4άρα παρέχει σημαντικά περισσότερα βοηθήματα για τον οδηγό, όπως, το σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης με παρέμβαση πέδησης, το σύστημα Lane Departure Warning με επιστροφή στη λωρίδα και Speed Limit Info τα οποία περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό. Το προαιρετικό Driving Assistant Professional περιλαμβάνει νέες λειτουργίες όπως Steering & Lane Control Assistant με Active Navigation, που χρησιμοποιεί και δεδομένα πλοήγησης.

ΒΜW 420d Gran Coupe

Best of Network