Τρακάρισμα μέσα σε πλοίο: Πώς θα αποζημιωθείς

Ξεκινάς χαρούμενος τις διακοπές σου, βάζεις το αυτοκίνητο στο πλοίο και εκεί συμβαίνει ένα τρακάρισμα. Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση;

Αυτοκίνητα σε ferry boat

Ναι, δεν είναι το πιο σύνηθες το τρακάρισμα μέσα σε πλοίο αλλά μπορεί να συμβεί και αυτό. Άλλωστε τις περισσότερες φορές είναι μικρό-τρακάρισμα. 

Το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η κάλυψη αστικής ευθύνης περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις που το ασφαλισμένο όχημα προκαλέσει ζημιές προς τρίτους. Οπότε η ασφαλιστική που το ασφαλίζει θα αναλάβει την αποζημίωση και σε περίπτωση ζημιάς μέσα σε πλοίο.

Για να είσαι σίγουρος τι κάνεις (και τι λες) σε αυτήν την περίπτωση δες και το Προεδρικό Διάταγμα 237/1986  Άρθρο 2:

"Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού υποχρεούται να έχει καλύψει με ασφάλιση την εκ τούτου έναντι τρίτων αστική ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Η κυκλοφορία επί γηπέδου προσιτού στο κοινό ή σε κάποιο αριθμό προσώπων που δικαιούται να συχνάζουν σ’ αυτό, εξομοιώνεται με την κυκλοφορία επί οδού. Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πραγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας".

Οπότε, αν το ασφαλισμένο όχημα προκαλέσει ζημιές προς τρίτους κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση από το πλοίο, αυτές θα καλυφθούν από την ασφαλιστική του γιατί το πλοίο εντάσσεται στο "Η κυκλοφορία επί γηπέδου προσιτού στο κοινό ή σε κάποιο αριθμό προσώπων που δικαιούται να συχνάζουν σ’ αυτό, εξομοιώνεται με την κυκλοφορία επί οδού".

Κι αν δεν φταίω (μόνο) εγώ;

Τώρα, αν υποθέσουμε πως την ώρα που παρκάρεις δέχεσαι λανθασμένες οδηγίες από το πλήρωμα του πλοίου -πράγμα δύσκολο γιατί οι παρκαδόροι των πλοίων έχουν laser αντί για μάτι- τότε μπορεί να προκύψει συνυπαιτιότητα. Ωστόσο ο έλεγχος του οχήματος είναι ευθύνη του οδηγού.

Διαβάστε Επίσης

Είναι περιττό να πούμε πως πριν βγεις από το αυτοκίνητο διπλοτσεκάρεις το χειρόφρενο –αυτό είναι σίγουρα δική σου ευθύνη.

Οπότε είναι λίγες οι περιπτώσεις που την αποκατάσταση των ζημιών θα την αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρία και όχι η ασφαλιστική και αφορούν περιστατικά που είναι ξεκάθαρο ότι δεν προκύπτει ευθύνη του οχήματος ή του οδηγού του. Για παράδειγμα, ζημιές προς τρίτους που οφείλονται σε λάθος φόρτωση -αυτό είναι ευθύνη του πληρώματος του πλοίου.

Μπορεί επίσης -το χειρότερο σενάριο- να τραυματιστεί επιβάτης που κινούνταν πεζός μέσα στο parking του πλοίου, σε σημείο όμως που δεν προβλέπεται η κίνηση πεζών. Τότε μπορεί να προκύψει ευθύνη του πληρώματος καθώς δεν τήρησε τους κανόνες επιβίβασης-αποβίβασης. Να θυμάσαι επίσης ότι η υπεύθυνη αρχή εν πλω είναι το πλήρωμα του πλοίου, προφανώς δεν υπάρχει Τροχαία.

Με πληροφοφορίες από Hellas Direct

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network