Το Morris Minor που δεν σταμάτησε να δουλεύει για 10 μέρες

H Morris ήταν κάποτε κραταιά και για να αποδείξει την αξιοπιστία του Minor το έστειλε στην πίστα του Goodwood να κινείται ασταμάτητα επί δέκα συνεχόμενες μέρες

Morris Minor Endurance Test

H Morris ήταν κάποτε το βαρύ πυροβολικό της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Όταν λέμε κάποτε εννοούμε πριν από 100 χρόνια, γιατί ξεκίνησε τις δραστηριότητές της αμέσως μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σύντομα, πριν δηλαδή τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γίνει μαζί με την Austin η σπουδαιότερη βρετανική εταιρεία αυτοκινήτων. Η Morris ωστόσο είχε περάσει και από το εντυπωσιακό ποσοστό πωλήσεων του 43% το 1925 με το Oxford, το μοντέλο της να έχει συναρπάσει τους Άγγλους, εντυπωσιακά. 

Morris Minor Endurance Test

Το 1928 κυκλοφόρησε το Minor που αρχικά δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, αλλά στην πορεία έγινε ένα σύμβολο για την αγγλική αυτοκινητοβιομηχανία. Αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία επικεντρώθηκε σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των αυτοκινήτων της και όπως θα καταλάβεις είχε στελέχη που είχαν όραμα, ιδέες και τη δυνατότητα να κάνουν πρωτόγνωρες και επιβλητικές προσπάθειες προβολής των προϊόντων τους. 

Διαβάστε Επίσης

Στις αρχές της δεκαετίας του 50 το Morris Minor αναβαθμίστηκε με νέο κινητήρα 803 cc και νέο κιβώτιο ταχυτήτων. Η Morris συνεργαζόταν πλέον με την Austin και είχε μόλις επανασχεδιάσει το μοντέλο A30 εκείνης, ως Minor. Ο κινητήρας OHV του Austin A30 αντικατέστησε τον ξεπερασμένο κινητήρα 918 κ.εκ. με τις πλευρικές βαλβίδες του προηγούμενου Minor, που είχε κληρονομηθεί από το προπολεμικό Morris Eight Series E.

Για να βοηθήσει στην επίδειξη της ποιότητας και της αξιοπιστίας του νέου κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων της Austin που τοποθετήθηκε στο βελτιωμένο Minor που είχε ως οπτική σφραγίδα τα ψηλά τομοθετημένα φώτα, η Morris επιχείρησε ένα εκπληκτικά φιλόδοξο αυτοκινητικό πείραμα. Επελέγη ένα τυπικό τετράθυρο Morris Minor Series II που είχε βγει απευθείας από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου το οποίο θα οδηγούνταν ασταμάτητα επί δέκα μέρες, ενώ όλα τα σέρβις και η απαραίτητη συντήρηση θα γίνονταν με το αυτοκίνητο εν κινήσει και τον κινητήρα και τους τροχούς να περιστρέφονται συνεχώς. 

Ήταν ένα εξαιρετικό τέχνασμα με στόχο το μάρκετινγκ, καθώς στην πίστα του Goodwood θα αποδεικνυόταν με αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία και η βελτιωμένη οικονομία του νέου κινητήρα της Austin και θα πείθονταν οι πιστοί αγοραστές της Morris. Ακριβώς για αυτό το λόγο πολλοί έμειναν πιστοί στην Morris και δεν είδαν με καλό μάτι την χρήση ενός "εχθρικού" κινητήρα από την Austin. 

Κινητό συνεργείο 

Το εγχείρημα ήταν μεγαλεπήβολο αλλά εκπληκτικά οργανωμένο. Στο πειραματικό τμήμα του εργοστασίου της Morris στο Cowley κατασκευάστηκε ένα ειδικό όχημα που θα ήταν το κινητό συνεργείο για το πείραμα. Το όχημα αυτό αποτελούταν από το μπροστινό μέρος ενός Morris Cowley που ήταν ένα ελαφρύ επαγγελματικό όχημα.

Morris Minor Endurance Test

Πίσω του είχε προσαρμοστεί ένα αρθρωτό ρυμουλκούμενο στο οποίο το κινούμενο Minor μπορούσε να μπει για σέρβις, ανεφοδιασμό και άλλες εργασίες συντήρησης. Στο ρυμουλκούμενο επέβαιναν τεχνικοί, οι οποίοι επί δέκα μέρες έκαναν τις απαραίτητες εργασίες αλλαγής ελαστικών και ανεφοδιασμού και γενικώς ήταν μονίμως σε επιφυλακή. 

Morris Minor Endurance Test

Οι μηχανικοί είχαν στη διάθεσή τους δύο πλατφόρμες πλάτους περίπου μισού μέτρου πάνω στις οποίες εργάζονταν με ασφάλεια ενώ εξακολουθούσαν να ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 40 km/h.

Morris Minor Endurance Test

Η κατασκευή του συνεργείου ήταν τρομακτικά υπερβολική, ιδίως για την εποχή που έγινε το συγκεκριμένο πείραμα. Περιλάμβανε ειδικές θέσεις για εργαλεία και βαρύ εξοπλισμό, ενώ εκεί γινόταν και η αλλαγή των οδηγών. 

Μια ομάδα έξι οδηγών δοκιμαστών οδηγών μοιράστηκε το έργο της οδήγησης του Minor με μέση ταχύτητα 72 km/h. Ακριβώς για να είναι καίρια η εξαντλητική αυτή δοκιμασία του Minor δεν είχε γίνει καμία μετατροπή στο αυτοκίνητο παρά μόνο, ένα ανακλινόμενο κάθισμα οδηγού, το οποίο τότε δεν ήταν βασικός εξοπλισμός των αυτοκινήτων. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο εξυπηρετούσε στις πιο εύκολες και άνετες αλλαγές οδηγών. 

Morris Minor Endurance Test

Κατά τη διάρκεια δέκα ημερών ασταμάτητης πορείας, η μόνη καταγεγραμμένη βλάβη του Minor ήταν ένας ελαττωματικός ρυθμιστής τάσης, ο οποίος αντικαταστάθηκε επιτυχώς τη δεύτερη ημέρα αυτής της περίπλοκης δοκιμής.

Μεγάλη επιτυχία 

Τελικά, η δοκιμή αποδείχθηκε μια εξαιρετική επιτυχία υψηλού επιπέδου για την ποιότητα της Morris και την αξιοπιστία και την οικονομία του βελτιωμένου Minor Series II. Εκτός του ότι έθεσε νέα πρότυπα στις δοκιμές αυτοκινήτων, παρείχε στη Morris και στο νεοσύστατο Nuffield Group πολύτιμα δεδομένα δοκιμών για μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά την αύξηση των προτύπων. Η τελική έκθεση δοκιμών μετά το Goodwood ανέφερε ότι το όλο εγχείρημα είχε δείξει, με πολύ πειστικό τρόπο, την αξιοπιστία ενός σύγχρονου μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Morris Minor.

Morris Minor Endurance Test

To αυτοκίνητο της δοκιμής στο διάστημα των δέκα ημερών κάλυψε τελικά σχεδόν 16.000 χιλιόμετρα που ήταν μια απόσταση που ένας μέσος Βρετανός θα κάλυπτε σε δύο χρόνια. Σπουδαίο μάλιστα ήταν για την Morris ότι η λειτουργία του αυτοκινήτου έδειχνε να είναι καλύτερη και πιο οικονομική σε επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου, όσο η δοκιμή πλησίαζε στο τέλος της. Το ίδιο και η απόδοση, έτσι οι άνθρωποι της Morris άλλο που δεν ήθελαν για να κάνουν διαφημιστική σημαία τους το πείραμα εκείνη την εποχή. 

Πάντως όπως θα δεις και στο άλλο video από το British Pathe οι δοκιμές του Morris Minor ήταν ούτως ή άλλως εξαντλητικές και  πρωτοποριακές για την εποχή εκείνη και η εταιρεία ήταν η αγαπημένη των τηλεοπτικών δικτύων στην Βρετανία του 1950.

Διαβάστε Επίσης


 

Best of Network