Video: Όταν ο Elon Musk αποκαλούσε το υδρογόνο "βλακεία"

Δεν είναι πρόσφατη συνήθεια του -πρώην- πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο να σχολιάζει και να κριτικάρει σχεδόν τα πάντα και φυσικά αρκετές φορές πέφτει έξω

Όταν λες πολλά είναι φυσικό καμιά φορά να πέφτεις έξω αλλά και να πετυχαίνεις προβλέψεις. Ισχύει για όλους μας, ακόμα και για έναν από τους πλέον ευφυείς ανθρώπους της εποχής μας. Ο Elon Musk λέει πολλά, πέφτει διαρκώς έξω -π.χ. στο πότε θα βγει το Cybertruck στην αγορά- αλλά ταυτόχρονα τι να πεις για έναν επιχειρηματία που πρωτοπορεί σε τόσους τομείς. Από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πυραύλους, μέχρι μαγνητικά τρένα και biodigital ιδέες. Υπήρχε όμως μια εποχή που θεωρούσε το υδρογόνο "βλακεία".

Υδρογόνο; "Βλακεία"

Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βίντεο που ανέβασαν οι πλέον φανατικοί θαυμαστές του, οι γνωστοί πια ομάδα Tesla Owners Silicon Valley. Η καταγραφή είναι του 2008 και ο Musk μέσα σε ένα λεπτό κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες προβλέψεις. Μεταξύ άλλων θεωρεί 15 χρόνια πριν την Tesla ανταγωνιστή της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιονηχανίας. Σε αυτό έπεσε μέσα, τόσο μέσα που πλέον οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη προσπαθούν να τον ανταγωνιστούν και να μιμηθούν τον τρόπο που παράγει ακριβά αυτοκίνητα με χαμηλό κόστος, όπερ σημαίνει τεράστιο κέρδος. Κάνει φυσικά και μια εκτίμηση για την οποία -όπως φαίνεται- θα διαψευστεί πανηγυρικά: όταν τον ρωτούν για το υδρογόνο απαντάει ότι το θεωρεί "βλακεία". 

Φυσικά αυτήν την στιγμή αρκετοί κολοσσοί της αυτοκίνησης ασχολούνται σοβαρά με το υδρογόνο. Από την Toyota και την BMW, μέχρι την Honda και την Stellantis, ενώ παράλληλα τρεις ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αγωγό για μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Η αλήθεια είναι ότι την εποχή του βίντεο δεν είχαν λυθεί βασικά προβλήματα που έχει το υδρογόνο, όπως η ασφαλής αποθήκευση και το υλικό της δεξαμενής στο αυτοκίνητο. Τώρα όμως σταδιακά λύνεται και αυτό. Π.χ. η BMW χρησιμοποιεί δεξαμενές από βαλλιστικό κέβλαρ. Ναι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το παρόν και λογικά θα κυριαρχήσουν και την επόμενη δεκαετία. Αλλά για πολλούς λόγους η ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση. 

Δείτε τι λέει ο Musk