Virtual κόντρα: η βενζίνη πέθανε, ζήτω το υδρογόνο

Αν και ψηφιακά, η απάντηση δόθηκε: η τεχνολογία υδρογόνου μπορεί να κάνει ένα μονοθέσιο supercar πιο γρήγορο από το αντίστοιχο βενζίνης

BAC hydrogen E-mono
BAC hydrogen E-mono
BAC hydrogen E-mono
BAC hydrogen E-mono
BAC hydrogen E-mono
BAC hydrogen E-mono
BAC hydrogen E-mono

Η BAC, η εταιρεία που κατασκευάζει το υπερσύγχρονο και κυριολεκτικά μοναδικό supercar Mono, θέλησε να απαντήσει στο πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το μεταβαλλόμενο αυτοκινητικό τοπίο: μπορεί η νέα τεχνολογία να κάνει κάποια εντυπωσιακά αυτοκίνητα πραγματικά γρήγορα;

Η (σύντομη) απάντηση; Ναι. Ναι, μπορεί. Το πρωτότυπο e-Mono της εταιρείας με κινητήρα υδρογόνου έκανε σε ψηφιακή προσομοίωση τον γύρο του Silverstone δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από την ελαφρύτερη έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ετοίμασε τις βαλίτσες σου και ανέβα, επόμενη στάση, το μέλλον.

BAC hydrogen E-mono

Το e-Mono είναι μια μελέτη σε συνεργασία με τη Viritech που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων κίνησης υδρογόνου. Η BAC δεν ήθελε απλά να βάλει μια τεράστια μπαταρία και να πει "βουαλά", αλλά αντιθέτως να βεβαιωθεί ότι τα βασικά στοιχεία του Mono δεν έχουν αλλοιωθεί.

"Η χαρά ενός supercar που εστιάζει στην πίστα είναι η ευελιξία και η ανταπόκρισή του στις στροφές", δήλωσε η BAC. Και έτσι τόσο η ίδια όσο και η Viritech ξεκίνησαν να δημιουργήσουν ένα concept supercar με μηδενικές εκπομπές ρύπων "που θα έμενε πιστό στην ιδρυτική αρχή της BAC να κατασκευάζει το καλύτερο αυτοκίνητο οδήγησης στον κόσμο". Το κρίσιμο ήταν ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης έπρεπε να χωράει μέσα στο υπάρχον πλαίσιο και αμάξωμα του Mono.

BAC hydrogen E-mono

Έτσι, η μπαταρία τοποθετήθηκε όσο το δυνατόν πιο πίσω κάτω από το (μονό) κάθισμα, λειτουργώντας ως δομικό στοιχείο για τη μείωση του αποτυπώματος του πλαισίου. Η κυψέλη καυσίμου τοποθετήθηκε στην κορυφή της μπαταρίας, ενώ ο συμπιεστής κρύφτηκε μέσα στο θάλαμο εισαγωγής αέρα του θερμικού Mono R.

Το BAC mono με κινητήρα βενζίνης
Το BAC mono με κινητήρα βενζίνης

Επιπλέον, ένα ζεύγος "μικροσκοπικών" κινητήρων βάρους 3 κιλών τοποθετήθηκε σε κάθε μπροστινό τροχό -καθιστώντας το e-Mono μονοθέσιο με κίνηση σε όλους τους τροχούς- με μέγιστη ισχύ 371 ίππων. Η όλη ιδέα ζυγίζει 665 κιλά, το οποίο φυσικά είναι βαρύτερο από ένα κανονικό Mono, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρύ.

Παρόλα αυτά, η BAC λέει ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο μείωσης του βάρους με τη χρήση μιας θήκης από άνθρακα για την μπαταρία (εξοικονόμηση έως και 20 κιλά) και η Viritech εκτιμά ότι η νέα μονάδα μπαταρίας της θα εξοικονομήσει ακόμη περισσότερο βάρος (30 κιλά). "Αυτό θα έφερνε το συνολικό βάρος του οχήματος σε απόσταση μικρότερη των 100 κιλά από το σημερινό Mono-R", λέει η BAC.

BAC hydrogen E-mono

Aς κλείσουμε με μερικά στατιστικά στοιχεία. Το e-Mono υποβλήθηκε σε μια σειρά δοκιμών προσομοίωσης, όπου κατέγραψε χρόνο 0-100 σε 2,2", τελική ταχύτητα 265 km/h και "ρεαλιστική" αυτονομία 225 χιλόμετρα/10 "τέρμα γκάζι" γύρους στο Silverstone.

Τελικά, το Mono-R σημείωσε χρόνο γύρου 2 λεπτά και 6,3 δευτερόλεπτα, ενώ το e-Mono -στις προσομοιώσεις- κατέγραψε χρόνο 2 λεπτά και 4,23 δευτερόλεπτα. Not bad ee -που θα έλεγε και το Τζόκοβιτς

"Οι λάτρεις της οδήγησης σε όλο τον κόσμο θα ενθουσιαστούν όπως κι εμείς από αυτή τη μελέτη", δήλωσε ο επικεφαλής της BAC Neill Briggs και πρόσθεσε "Για να φέρει το e-Mono πιο κοντά στην παραγωγή, η BAC αναζητά την κατάλληλη χρηματοδότηση για να προχωρήσει στο στάδιο της απόδειξης της ιδέας και καλωσορίζουμε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους".

Best of Network