Οριστικό: Έκλεισε η επένδυση 1 δισ. της BYD στην Τουρκία

Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από τα πρώτα δημοσιεύματα και τελικά οι δύο πλευρές τα βρήκαν και η εταιρεία κολοσσός ετοιμάζει εργοστάσιο στην Τουρκία που θα παράγει 150.000 ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα τον χρόνο.

BYD Seal U

Λίγες μέρες αφού μαθεύτηκε ότι η BYD συζητά με την Τουρκία τελικά η συμφωνία υπεγράφη και η κινεζική φίρμα θα σηκώσει εργοστάσιο στην Τουρκία. Είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει τα ερείσματα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η BYD θα επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει 150.000 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ετησίως και θα περιλαμβάνει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.

Διαβάστε Επίσης

Ο πρόεδρος της BYD Wang Chuanfu και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Mehmet Fatih Kacir υπέγραψαν τη συμφωνία, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 8 Ιουλίου.

Το εργοστάσιο αναμένεται να βελτιώσει την "υλικοτεχνική αποτελεσματικότητα" της BYD, καθώς στοχεύει να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους πελάτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει τελωνειακή συμφωνία με το μπλοκ.

BYD Atto 3
BYD Atto 3

Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2026 και θα δημιουργήσει έως και 5.000 θέσεις εργασίας.

Η ΕΕ έχει αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, πλήττοντας την BYD με πρόσθετη επιβάρυνση 17,4%  επιπλέον του υφιστάμενου συντελεστή 10%.

Το εργοστάσιο της BYD θα προμηθεύει επίσης την εγχώρια αγορά της Τουρκίας. Τα EVs αντιπροσώπευαν το 7,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων πέρυσι στην Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων.

Η BYD κατασκευάζει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, το οποίο στοχεύει να λειτουργήσει πριν από το 2026.

Με πληροφορίες από Automotive News Europe

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network