Πόσο μειώθηκαν τα κέρδη του ομίλου VW το 1ο τρίμηνο του 2024

Αιτία η πτώση πωλήσεων κυρίως στην κινέζικη αγορά λόγω έντονου ανταγωνισμού αλλά και αύξησης του κόστους παραγωγής και εξέλιξης, που συμπίπτει με ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης 30 νέων μοντέλων σε όλα τα brand του ομίλου.

Volkswagen China

Ο όμιλος Volkswagen παρουσίασε συρρίκνωση κερδοφορίας κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο Arno Antlitz, οικονομικός διευθυντής της VW. Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την πτώση σε δύο βασικούς παράγοντες: στη μείωση των πωλήσεων και στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί παραδοσιακοί κατασκευαστές οχημάτων στην Ευρώπη και έχει σύνθετες αιτίες και όχι μόνο τον αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Antlitz υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης που ίσως βελτιώσουν την εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο.

Porsche Cayenne GTS
Η νέα Porsche Cayenne GTS

Η Porsche ανακοίνωσε μείωση του λειτουργικού της κέρδους κατά 14,8% για το τρίμηνο λόγω των υψηλότερων επενδύσεων ανανέωσης μοντέλων και της χαμηλότερης ζήτησης για premium αυτοκίνητα στην Κίνα.

Τα κέρδη του ομίλου συρρικνώθηκαν επίσης λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις Audi και Porsche που κρατήθηκαν στα λιμάνια των ΗΠΑ λόγω τελωνειακού προβλήματος. Η Audi επλήγη κυρίως από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μοντέλων της με 6κύλινδρους και 8κύλινδρους κινητήρες.

VW ID.4 2024
Το ηλεκτρικό VW ID.4 εσοδείας 2024

Ωστόσο, οι παραγγελίες για τα πλήρως ηλεκτρικά της μοντέλα υπερδιπλασιάστηκαν στο 3μηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε δηλώσεις τους, στελέχη του ομίλου παραμένουν αισιόδοξα για το τρέχον έτος εμμένοντας στον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε αύξηση πωλήσεων 5% και περιθώρια λειτουργικού κέρδους μεταξύ 7-7,5% κατά το κλείσιμο της χρονιάς που διανύουμε.

Μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν σε εξέλιξη 30 project νέων μοντέλων για τις Porsche, Bentley, Audi, VW, Skoda και SEAT-CUPRA.

Από την άλλη, ο όμιλος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον στόχο του για διατήρηση των μεριδίων αγοράς στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας ποντάροντας σε ένα σχέδιο μεγάλων επενδύσεων για τη στήριξη των πωλήσεων που βάλλονται σφόδρα από τον πόλεμο τιμών που έχουν εξαπολύσει οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω των εξηλεκτρισμένων μοντέλων τους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Best of Network