
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "The Guardian", ο Οργανισμός Διαφημιστικών Προτύπων (SAS) στη Μ. Βρετανία, απαγόρευσε διαφημιστική καμπάνια της Toyota για το νέο της ηλεκτρικό μοντέλο bZ4X, για υπερβολικούς ισχυρισμούς σχετικά με τους χρόνους φόρτισης και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη διαθεσιμότητα φορτιστών στην χώρα.
Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία έτρεξε μια καμπάνια στον ιστότοπό της στη Μ. Βρετανία που είχε το σλόγκαν "making electric easy", υποστηρίζοντας ότι το crossover της μπορούσε να φορτιστεί στο 80% της κατάστασης φόρτισης (SoC) σε περίπου 30 λεπτά χρησιμοποιώντας έναν ταχυφορτιστή DC 150 kW. Παράλληλα, η Toyota υποστήριξε ότι οι οδηγοί μπορούσαν "να βρουν εύκολα σημεία ταχείας φόρτισης σε διάφορες δημόσιες τοποθεσίες", ειδικά σε περιοχές όπου "οι οδηγοί ήταν πιο πιθανό να τα χρειαστούν".

Ωστόσο ο Οργανισμός Διαφημιστικών Προτύπων της χώρας, έλαβε καταγγελίες που αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς για το χρόνο φόρτισης, οι οποίοι, όπως παραδέχθηκε η Toyota, επιτεύχθηκαν σε άριστες συνθήκες. Επιπλέον, αμφισβητήθηκαν οι ισχυρισμοί σχετικά με τους εύκολα εντοπίσιμους και εύχρηστους ταχυφορτιστές στην επικράτεια της Μ. Βρετανίας.
Η αιτία και η δικαιολογία
Ο Guardian γράφει ότι η Toyota στήριξε τη διαφήμισή της σχετικά με τη διαθεσιμότητα των φορτιστών σε μια υπηρεσία που ονομάζεται Zap Map, η οποία δείχνει πού βρίσκονται τα σημεία φόρτισης, αλλά δεν φιλτράρει την ακριβή τοποθεσία των ταχυφορτιστών 150 kW. Αντ' αυτού, έδειξε μόνο ότι υπήρχαν 419 φορτιστές σε 134 τοποθεσίες σε όλη τη Μ. Βρετανία, αλλά από αυτούς, μόνο επτά ήταν στη Σκωτία, δύο στην Ουαλία και κανένας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Στην τοποθέτησή της σχετικά με την απαγόρευση της σχετικής καμπάνιας που της επιβλήθηκε, η Toyota υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί της δεν ήταν παραπλανητικοί, καθώς οι οδηγοί είναι απίθανο να χρειάζονται γρήγορες φορτίσεις σε σύντομες διαδρομές και ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιο ευρέως διαθέσιμα -αλλά πιο αργά- σημεία φόρτισης. Όμως δεν ήταν αυτό το νόημα της διαφημιστικής καμπάνιας, έτσι δεν είναι;
Η SAS αποφάνθηκε πως "καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επειδή η διαφήμιση παρέλειπε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον διαφημιζόμενο χρόνο φόρτισης και τους περιορισμούς σε σχέση με τη διαθεσιμότητα, οι ισχυρισμοί δεν ήταν τεκμηριωμένοι αλλά παραπλανητικοί". Να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη απαγόρευση που επιβάλλεται στη Μ. Βρετανία σε διαφημιστικούς ισχυρισμούς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.